imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A legfelsőbb bíróságon járt az Apple és a Samsung


Hosszú évek óta húzódik a legfontosabb Apple kontra Samsung per, mely most érkezett el a legújabb fejezetéhez: az ügy az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elé került, ahol tegnap hallgatták meg a feleket.

2011 óta van folyamatban a szóban forgó szabadalomsértési per az Apple és a Samsung között az Egyesült Államokban – mely szerint a Samsung lemásolta az iPhone formatervét. Először viszonylag gyorsan, egy év alatt hozott ítéletet a bíróság, melynek értelmében a Samsung megsértette az Apple szabadalmait, ezért 1 milliárd dollár kártérítés megfizetésére kötelezték a koreai céget.

A Samsung természetesen fellebbezett, így az ügy tovább folytatódott. 2015-ben egy újabb ítélettel 548 millió dollárra csökkentették a Samsung által fizetendő összeget. Ezt végül át is utalták az Apple-nek, de a történet közel sem ért véget. Ismét fellebbeztek, az ügy jelenleg a legfelsőbb bíróságon jár – vissza akarnak kérni ugyanis 399 millió dollárt, mert szerintük nem az egész telefonra vonatkozik a szabadalomsértésük.

Apple és Samsung

Az ügy már egy ideje egyébként nem arról szól, hogy a Samsung szándékosan lemásolta-e az Apple formatervét – ezt a koreai cég már elismerte. (Emlékezetes epizód volt a történetben, amikor 111 neves dizájner állt ki az Apple mellett.) A vita most arról megy, hogy mennyiben határoz meg egy terméket a formaterve. Természetesen az Apple szerint ez az egyik legfontosabb eleme egy termék sikerének, míg a Samsung arról próbálja meggyőzni a bíróságot, hogy tulajdonképpen lényegtelen dologról van szó.

A Samsung által fizetendő kártérítést a telefonokból befolyó profithoz igazították, a koreaiak szerint a fentiek tükrében viszont nem reális az, hogy az egész profitot vegyék számításba. Azzal érveltek, hogy több ezer szabadalmaztatott technológia van jelen a modern okostelefonokban, és ezek közül mindössze három az, amit ők megsértettek. Több bíró is kifejtette az ezzel kapcsolatos kétkedését, miszerint nem teljesen igazságos, ha csupán három napnyi profittal mérik az egész termék szempontjából kiemelkedően fontos formatervet.

Apple vs Samsung
Az egyik, korábban benyújtott bizonyítéknál a Samsung elegánsan „elfeledkezett” arról, hogy az iPhone előtti készülékeik billentyűzettel is rendelkeztek.

A felszólalások során többször szóba került a Volkswagen Bogár emblematikus formaterve. Ezzel kapcsolatban volt olyan bíró, aki a Samsung mellé állt, és azzal érvelt, hogy ugyan rendkívül fontos volt az autó megjelenése, de senki nem vette volna meg, ha tízszeresébe kerül és 100 litert fogyaszt. A vita során arról is szó esett, hogy bontsák le az egyes alkatrészekre a profitot, így tulajdonképpen csak a kijelző és a készülék háza az ami releváns, a belső nem – ez persze jóval kisebb kártérítést eredményezne a Samsung szempontjából.

A Samsung egyik jogi képviselője a bíróság lépcsőin tartott sajtótájékoztatójában végül arról beszélt, hogy a dizájnnak talán semmilyen pénzre fordítható értéke nincs, és összességében kritizálta a formaterveket védő szabadalmakat. Az Apple természetesen nem értett egyet ezzel, Noreen Krall, a cég egyik vezető jogásza az alábbiakat mondta:

Az Apple-nél mindenki elkötelezett az innováció irányába, és az iránt, hogy a lehető legjobb termékeket készítsük a vásárlóinknak. A mérnökeinket és a formatervezőinket az eredetiségük különbözteti meg a többiektől – és nagyon büszkék a munkájukra. Határozottan hiszünk abban, hogy a formatervekkel kapcsolatos szabadalmak erős védelme ösztönzi a kreativitást és az innovációt. Ezért is védjük meg magunkat azokkal szemben, akik ellopják az ötleteinket.

Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságához egyébként évente több ezer ügyet terjesztenek be, melyek közül kevesebb mint százzal foglalkoznak. Ezeket nagy körültekintéssel válogatják össze – olyan esetekről van szó, ahol nincs alkalmazható precedens. A tegnapi 90 perces meghallgatás után az ítélet 2017 júniusában várható. Ha a legfelsőbb bíróság úgy dönt, hogy elfogadja a Samsung fellebbezését, akkor az ügyet egy alsóbb bírósághoz irányítják, ahol meghatározzák a kártérítés pontos összegét. A történetnek tehát még mindig nincs vége.

Ha valakit érdekel, a teljes meghallgatás leirata elolvasható ezen a linken.

Forrás: The Verge.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!