imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A legjobb alkalmazások utazáshoz


Közeleg a nyár és remélhetőleg ezzel együtt a jó idő is. A koncertek és a fesztiválok mellett biztosan sokan terveznek különféle kirándulást vagy utazást. Mivel az iPhone igen hasznos lehetőségeket rejt, amivel az utazásunkat tehetjük még szebbé vagy egyszerűbbé, összegyűjtöttünk pár alkalmazást számotokra, ami a segítségetekre lesz. 

Repülőgépes utazáshoz

Ha esetleg van olyan légitársaság, akivel szívesen utazunk, mindenképp érdemes megnézni az App Store-t, hogy van-e alkalmazása. Általánosságban az igaz, hogy a nagyobb légitársaságok már fejlesztettek saját iOS alkalmazást Wallet támogatással, ami jelentősen megkönnyíti, akár a jegyvásárlást, akár az utazás lebonyolítását. Ezek az appok természetesen elérhetőek a magyar App Store-ban is és akár itthon is használhatóak.

Belföldi utazáshoz
Vonatinfo

Talán kevesen tudják, de a MÁV egy nem is rossz alkalmazással rukkolt elő a vonatot előnyben részesítőknek. A Vonatinfó alkalmazásban naprakészen láthatjuk az összes vonat egyes állomásokra való érkezését és indulását. Az alkalmazás felületén azért van mit csiszolni, de a funkcióját lényegében betölti: másodpercek alatt tervezhetünk utazást bárhová Magyarországon belül. Kedvenc állomásainkat egyébként tárolja az alkalmazás, tehát azoknak is megfelelő lehet az alkalmazás, akik rendszeresen vonatoznak. Az alkalmazás persze nem fog megóvni, a késésekről, de nagyjából legalább tudni fogunk róla.

unnamed

Azok számára, akik fesztiválozni indulnak, vagy esetleg kevés csomaggal utaznak megfelelő alternatíva lehet a TeleKocsi. Az alkalmazás lényege, hogy összehozza azokat az embereket, akik egy időpontban, egy helyre utaznak, és még mondjuk az egyik félnek nincs autója, a másiknak lehet, hogy pont két üres helye van az autóban. Így fillérekért el tudunk utazni, gyakorlatilag bárhová, ahova találunk partnert, óvjuk a környezetet, és kicsit átvállalunk a sofőr leutazási költségéből. Összességében mindenkinek megéri, bár valódi létjogosultságát tényleg csak egy-egy fesztivál ideje alatt látom.

Waze Navigation Screen_English

Persze egy családi nyaralásnál kicsit érdekes lenne, egy vagy két idegennel a hátsóülésen utazni. Ha viszont nem szeretnénk tényleg semmilyen meglepetést sem, akkor az egyik legjobb utastárs a Waze lehet. Erről az alkalmazásról már itt az iMagazinon is írtunk, hiszen tényleg minden sofőr számára ajánlott a használata. A lényege, hogy a felhasználói bejelentések alapján, egy interaktív térképet jelenít meg, ahol mindent lehet látni: traffipax, baleset, terelés, útfelújítás, megállt autó, tényleg mindent. Emellett segít az interaktív útvonaltervezésben (forgalmat figyelve próbálja meg az időbeni legrövidebb utat kiválasztani), a térképei mindig naprakészek és még arra is figyelmeztet, ha tzúl gyorsan hajtunk. Ezzel az alkalmazással tényleg még nagyobb élmény a vezetés, és akkor még nem is beszéltem a cukorkákról az úton.

Szálláskeresés

Alapvetően a szállás megtalálása az egyik legnehezebb feladat. Nem elég, hogy, megfelelő helyen kell lennie, az árat is figyelni kell, csak úgy mint a férőhelyek számát. Ha pedig megtaláltuk a megfelelő szállást, akkor persze biztos arra az időszakra nem lesz elég hely, amire nekünk kéne. Erre nyújthat megoldást az alább felsorolt két alkalmazás.

Booking.com-6.0-iPhone5c

Az egyik talán legismertebb alkalmazás, a Booking.com alkalmazása, ahol óriási kínálatból, többféle szempont alapján válogathatunk szállások között szerte a világon. Az előnye, hogy egy helyen hasonlíthatunk össze többféle szállást, különböző szempontok alapján. A hátránya, hogy sajnos a kínálat jelentős része drága szállásokból áll, viszont biztosak lehetünk benne, hogy azt fogjuk kapni a pénzünkért, amit az alkalmazásban láttunk.

best-travel-apps

A fiatalok számára persze van egy sokkal olcsóbb módszer is, hogy fedélt találjanak, és most nem a Couch Surfingre gondolok. A 2008 augusztusában a kaliforniai San Franciscóban alapított, és azóta is ottani székhellyel rendelkező Airbnb megbízható közösségi piactér azoknak, akik szeretnének egyedülálló szálláshelyeket meghirdetni, felfedezni és lefoglalni szerte a világon. Ez tulajdonképpen a szálláshelyek Ubere. A házigazdák hétköznapi emberek, akik a lakásokat (vagy annak egy részét) jó áron kínálják. Persze kell egy attitűd ahhoz, hogy az ember ezt a megoldást kényelmesnek találja.

Ha már ott vagyunk
tripadvosor

Egy családi vagy páros nyaralás alkalmával általában felmerül a kérdés, hogy mit is kéne csinálni a megérkezés után. Ha nem vagyunk kész utazókönyv, akkor jó, ha van egy olyan alkalmazás a zsebünkben, mint például a TripAdvisor. Ez az az alkalmazás, amit talán nem is kell bemutatni, hiszen rengeteg felhasználója van világszerte, és itthon is nagy népszerűségnek örvend. Nem is véletlen tehát, hogy konkurens alkalmazása talán nincs is. A TripAdvisor lényege, hogy a turisták értékelik azokat a helyeket (legyen szó étteremről, bárról, látványosságról, programról vagy lényegében bármiről), ahol voltak. Ezt nyelvekre szeparálva tekinthetjük meg, és több szempont alapján láthatjuk, hogy milyen is az adott hely az előző vendégek szerint. Ami tényleg hasznos, hogy ha beszéljük a cél nyelvet, akkor megérthetjük a helyiek véleményét is, hiszen ez kicsit jobban tükrözi azt, hogy relatív mennyire érdemes elmenni egy adott helyre. Az alkalmazás használata pofonegyszerű, ráadásul még élvezetes is. Az értékelésekre pedig úgy biztatják a felhasználókat, hogy teljes jutalomrendszert építettek ki. Tényleg az egyetlen hátránya talán, hogy a logó kísértetiesen hasonlít az Instantéra. Egyetlen vetélytársa talán a Gogobot, amely hasonló funkciókkal kecsegtet, igaz kisebb felhasználói bázissal, de igényesebb iOS alkalmazással.

tripwolf_newsletter_v3_kickoff

Ha főként inkább turistaként a város nevezetességeit, vagy természeti adottságait szeretnénk felfedezni, és nem ismerjük egyáltalán az adott ország kultúráját és látványosságait, akkor szükségünk lesz mindenképp egy olyan alkalmazásra, mint például a Tripwolf (aminek az ikonja amúgy inkább róka), ami rendszeresen frissíti a tartalmát, hogy a lehető legújabb városvezetési adatokkal lásson el minket. Kérdés persze, hogy tartalmazza-e azt a várost, ahova utazunk. Nos, a Tripwolf nagyjából 600 nevezetes úticélról nyújt teljesen részletes információt, legyen szó nevezetességről, vagy programokról. A beépített térkép segítségével egyébként útvonalat is tervezhetünk, amely megmutatja, hogy merre menjünk, ha a lehető legtöbb minket érdeklő látványosságot látni szeretnénk.

VSCO-Cam-iPhone-Camera-App-32

Egy jó utazás elengedhetetlen kelléke, hogy dokumentáljuk az eseményeket. Ha sok képet csinálunk egy egy utazásról, akkor nagyobb az esélye, hogy még később is emlékezni fogunk az utazás legapróbb részletére is. Természetesen erre a célra kiváló választás az iPhone kameráját használni, hiszen gyönyörű képeket lehet vele készíteni, a legapróbb részletig. Őszintén szólva nekem teljesen elég a gyári Kamera alkalmazással készült képek szépsége, de a legtöbb ismerősöm, akik otthon vannak a fotózásban még az iPhone-jukon sem ezt az alapvető megoldást választják. Habár rengeteg különféle alkalmazás van a helyetesítésére, talán a legtöbben a VSCO-t használják és a végeredményt látva meg is értem, hogy miért.

iOS-be épített funkciók
iOS 9 Spotlight

Rengeteg olyan funkció van az Apple operációs rendszerébe integrálva, ami szinte nélkülözhetetlen egy utazás alkalmával. Ilyen például a valuta váltó. A használatához nem kell mást tennünk, mint lehúznunk a főképernyőt (ezzel előhívva a proaktív keresőt), és beírni a kívánt összeget a megfelelő pénznemmel a keresőbe. Például: 400 EUR. Ha magyar nyelven használjuk a készüléket, akkor egyből forintra vált, ha nem akkor érdemes úgy beírnunk, hogy:  400 EUR to HUF. Ezzel a formulával ugyanis bármilyen pénznemről bármilyen pénznemre válthatunk (magyar nyelv esetében is működik a to-szócska).

clock-weather-ipad

A másik remek lehetőség a világóra, amivel könnyen kiszámolhatjuk, hogy az úticélunknál található óra éppen mennyit mutat. Így már akár utazás közben is tudjuk számolgatni, hogy az időeltolódás miatti fáradtságunk leküzdése érdekében mikor kéne lefeküdnünk aludni. Ezt a funkciót az Óra alkalmazásban érhetük el, a Világóra résznél. Itt adjuk hozzá a kiszemelt várost és máris láthatjuk, hogy ők mennyivel vannak előrébb az időben, vagy éppen mennyivel vannak lemaradva tőlünk.

Wallet

A Wallet habár itthon kevés helyen működik, külföldön igen csak elterjedt, ezért rengeteg olyan alkalmazást lehet találni az App Store-ban, amelyek kihasználják az igazi előnyét. Az így megvett jegyek egyből odakerülnek, még nyomtatásra sincs szükség és teljes mértékig érvényesek, ha az adott esemény vagy cég támogatja ennek az alkalmazásnak a használatát.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!