imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

A legnépszerűbb iPhone-ok Amerikától Ázsiáig


Előzetes felmérések nélkül sem lenne merész tipp, hogy a leggyakoribb iPhone-modellek a korábbi generációk továbbra is remekül teljesítő darabjai közül kerülnek ki. Egy friss kutatásnak köszönhetően most pontosabb képpel is szolgálhatunk a rangsorról.

A DeviceAtlas 2008 óta készít felméréseket megrendelői számára egyebek mellett arról, hogy pontosan milyen eszközökről érkeznek az általuk vizsgált webhelyek látogatói. Munkájukkal hirdetőket, fejlesztőket, telekommunikációs cégeket segítenek, több módszertani szabadalom is fűződik a nevükhöz. A DA olyannyira elismert a szakmában, hogy még az internet fejlődését babusgató nonprofit World Wide Web Consortium is őket ajánlja.

Nemrég publikált tanulmányukban 36 országot vettek górcső alá, s arra voltak kíváncsiak, hogy miként alakult ezekben az utóbbi évek iPhone-modelljeinek népszerűsége. Egész pontosan azt rangsorolták, hogy az általuk figyelt oldalak látogatásainak mekkora aránya származott az egyes eszközökről. A dolgukat kissé megnehezítette, hogy a legtöbb gyártóval ellentétben az Apple telefonjai nem küldenek magukról típusazonosítót, így külön az almás mobilokra kifejlesztett módszer alapján kellett szűrniük őket. A DeviceAtlas saját eljárása olyan adatokat vizsgált, mint a kijelző képaránya és felbontása, vagy a processzor teljesítménye. A felmérésben eszközönként összesen 39 jellemzőt gyűjtöttek be, melyek ismeretében már pontosan ki tudták válogatni a különböző generációkat.

A kutatás eredményei nem hoztak nagy meglepetést: a beérkező adatok alapján 2018 utolsó negyedévében 36 országból 29 esetében az iPhone 7, vagy 7 Plus foglalta el a népszerűségi lista tetejét. Ezen persze nincs mit csodálkozni, hiszen a hetes széria meglehetősen sikeres volt, az A10-es processzor a mai napig erősnek számít, a készüléket pedig jelenleg is árusítják. Csupán 7 olyan állam akadt, ahol nem a 2016 őszén debütált duó valamely tagja győzött: Dánia, India, Indonézia, Mexikó, Nigéria, valamint a Fülöp-szigetek esetében a 2014-es iPhone 6 lett a győztes, a sorból pedig csak Izrael lóg ki, ahol a 8-as széria került a dobogó legmagasabb fokára.

A régebbi modellek közül viszont nem csak az iPhone 6 dicsekedhet előkelő helyezéssel, a 2013-as 5S-nek sincs szégyenkezni valója. A legjobb eredményt Finnországban érte el, ahol másodikként futott be, ezt pedig egy oroszországi negyedik helyezés követi. A klasszikus készülék frissített verziója, az elkötelezett rajongótáborral bíró 2016-os SE viszont három államban is felért a dobogóra: Dániában, Finnországban, és az Egyesült Királyságban is harmadik lett.

A vizsgált időszakban persze már az újgenerációs, Face ID-vel szerelt modellek is forgalomban voltak. Az XS-XS Max-XR trió helyezésein meglátszik, hogy még egészen frissnek számítottak, de a mezőny végére azért így is fel tudtak zárkózni. Az XS legjobb eredménye egy 10. hely Japánban, az XS Maxnak pedig egy 12. pozíció jutott Franciaországban. Az XR le sem tagadhatná, hogy a triumvirátus legkésőbb kiadott darabja, mivel nagyjából csak a listák harmadán bukkan fel, ott is többnyire az utolsó helyen.

Sokkal érdekesebb viszont az iPhone X esete, hiszen ez a modell már egy éve forgalomban volt, mikor a DeviceAtlas elvégezte a kutatást. A magasabb ára látszólag nem rettentette el a felhasználókat, az esetek többségében a mezőny első felében szerepelt. A legjobb eredményt Norvégiában érte el, ahol második lett, de Indonéziában is kedvelt típusnak tűnik a harmadik helyezése alapján.

A kutatásban sajnos nincsenek magyar adatok, de szomszédaink közül Ukrajna és Románia is bekerült a válogatásba. Előbbiben az iPhone 7-6-6S triója alkotja az élmezőnyt, utóbbiban kis csavarral a 7-6S-6 leosztás győzedelmeskedett.

A rangsorokat persze illik fenntartásokkal kezelni. Bármennyi oldal forgalmát is figyeli a DeviceAtlas, százszázalékos pontosságot természetesen ettől a módszertől sem várhatunk, ám az arányok érzékeltetésére kiválóan alkalmas a kutatás. Ha szeretnéd az összes listát átfutni, a vizsgálat részletes beszámolóját a forráslinkre kattintva érheted el.

Te milyen eszközről olvasod az iMagazint?

Forrás: DeviceAtlas

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!