imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A legtöbb fejlesztő már OS X-et használ. Vagy mégsem?


Hol van már a boldog kilencvenes évek magyar nerd undergroundja, amikor a linuxosok kis klánja boldog önérzettel nézte le a Windows-felhasználókat? Úgy néz ki, hogy valami most véget ért, mert  a Stack Overflow felmérése szerint a fejlesztők többsége már OS X-et használ.

Nézzétek el nekem, de talán nem vagyok egyedül, aki így emlékszik vissza „linuxosokra”. 2002-ben készült el az amerikai South Park sorozat hungarizált változata, az East Park. Bár akkor még nem volt szó keleti nyitásról, a sorozat készítői kellő öniróniával ültették át az alap ötletet magyar környezetbe. A sorozatnak négy férfi főszereplője van, akik mind egy-egy sztereotípiát jelenítenek meg. Ott a normcore kéjenc, a drogos, a metálos, és persze tech-mániás nerd, aki mi más lehetne, mint egy linuxos. Az első részben hőseink egy tüntetésen vesznek részt, ahol a linuxos egész egyértelmű követelést fogalmaz meg: tiltsák be a Windows!

east-park-linux-nerd

A humor után térjünk át a számokra, amiket a Stack Overflow szolgáltatott nekünk. Ahogy a Wikipedia szócikkük fogalmaz: „széles körű, programozással kapcsolatos kérdéseket és válaszokat tartalmazó weblap. A weblap lehetőséget nyújt a felhasználóknak kérdezésre és válaszadásra, és – a tagság által biztosított aktív részvétel segítségével – kérdések és válaszok pozitív/negatív értékelésére, valamint az egyes kérdések és válaszok szerkesztésére, amolyan wiki stílusban.” Saját adataik szerint 4,7 millió regisztrált programozóból áll a közösségük, házon belül végezték el a felmérést, amire 56 033 fejlesztő válaszolt 173 országból. Míg tavaly az OS X a Linuxot szorította le a második helyről, most átvette az első helyet a Windows 7-től.

1458310401270

Ha ez a tendencia folytatódik, akkor a következő évben már a fejlesztők kevesebb mint 50%-a fog Windowst használni. És ezzel el is érkeztünk a felmérés csalafintaságához, amit az egyik kommentelő jól meg is fogalmazott. Nem túl igazságos, hogy az összes OS X változatot egy kalap alá vették, míg a Windowsokat szétdarabolták. Mert bár az az OS X Mavericks (10.9) óta ingyenesen lehet frissíteni az OS X legújabb verziójára, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindenki El Capitant használ már. Szóval azért a Windows változataiból van a legtöbb. De erősen jön fel az OS X. A Linux meg Linux marad.

windows-Linux-logo

Forrás: AppleWorld.Today

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!