imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

A Lokátor rejtelmei – iPhone, iPad, iPod keresése, kezelése


A Lokátor rendkívül sokat változott az új operációs rendszernek köszönhetően, így egy többrészes sorozatban mutatom be, mire is használható a sok egy fedél alá hozott funkció. Következzen a második fejezet.

Mint azt már az első részből tudjátok, a Lokátor szépen összedolgozta a korábbi Find my funkciókat, és egyetlen applikációba sűrítette azokat. Múltkor kiveséztük az első lapfület, azaz a Személyek részt, most pedig jöhet a sokkal többet használt Eszközök. Fontos, hogy most is az iOS-t, illetve iPadOS-t futtató eszközökről, valamint azok applikációjáról lesz szó, a többi eszközre (pl. Mac vagy AirPods) a cikksorozat következő részeiben térek majd ki. Persze rengeteg átfedés van, így sok tudnivaló ismerős lehet.

A felhasználók legnagyobb hányada csak akkor nyitja meg az appot, ha már elveszítette kedvenc eszközét (többnyire egy iPhone lesz az áldozat). Ez tehát a leggyakoribb felhasználása az alkalmazásnak, az eszközünk keresése. Nézzük, mit tartogat számunkra ez a funkció.

Eszközök keresése

Az első és legfontosabb teendő, hogy amíg az eszközünk még nálunk van, kapcsoljuk be rajta a [Készülék] keresése funkciót. Enélkül ugyanis nincs rá mód, hogy az elhagyása után is felkutassuk a telefonunk, tabletünk, ilyenkor csupán a készülékhez tartozó iCloud fiókunkat zárolhatjuk, hogy más ne férhessen hozzá a privát tartalmainkhoz. Az tehát fontos, hogy még az elején állítsuk be a keresést:

  1. Nyisd meg a Beállítások alkalmazást, majd válaszd ki a [Saját neved] elemet.
  2. Válaszd ki a Lokátor elemet, majd kapcsold be a [Készülék] keresése funckiót.
  3. Ha akkor is látni szeretnéd a készüléket, amikor az offline üzemmódban van, kapcsold be az Offline keresés engedélyezése funkciót.

Ezzel tehát megvagyunk, innentől élnek a lehetőségek, hogy megtalálhassuk az ágy alá esett, a parkban elhagyott vagy a vonaton felejtett eszközünket. Lássuk, milyen opcióink vannak az egyes esetekre.

Megtekintés a térképen

Ehhez nincs más dolgod, mint a megtekinteni kívánt eszközre kattintani, és már látható is lesz, hol található a térképen. Ez segíthet megfejteni, hogy a házban hagytad-e valahol, esetleg épp a nagykanizsai gyorsvonaton száguld a célállomás felé. Az app nem csupán azt mutatja meg, a térképen hol található éppen az eszköz, de a pontos címet is kiírja, sőt, akár azonnal kreálhatsz hozzá egy útvonaltervet is.

Hangjelzés lejátszása

A kiválasztott eszközre nyomva felugrik egy olyan opció, mellyel hangot játszhatsz le a másik készüléken. Ez jól jön akkor, ha úgy jársz mint én, és bringázás közben dobod el a telefonod, mindezt egy 30 cm magas fűvel borított réten. Ilyenkor hiába a térkép, hisz tudod hol a telefonod, közben meg ugye mégsem. A hangot lejátszva viszont gyorsan betájolható, merre lehet, és akár percek alatt újra nálad lehet szeretett társad.

Megjelölés elveszettként

Ha sem a térkép, sem a hangjelzés nem hozott eredményt, érdemes a telefont elveszettként beállítani. Ezzel több funkciót is aktiválunk, melyek segítenek megóvni telefonunkat az illetéktelen behatolástól, és segítik annak lehetőségét, hogy egy jószívű megtaláló visszajuttassa hozzánk az eszközt. A készüléket így teheted “Elveszett” státuszba:

  1. Jelentkezz be az icloud.com/find oldalra, vagy használd a Lokátor appot egy másik Apple-készüléken.
  2. Válaszd ki az adott készüléket a listából, majd kattints az “Elveszett mód” vagy “Megjelölés elveszettként” lehetőségre.
  3. Adj meg egy értesítési telefonszámot, illetve egy személyes üzenetet, mely a készülék zárolási képernyőjén jelenik majd meg.

A készülék innentől kezdve automatikusan zárolja magát, később csak jelkóddal lehet majd feloldani ezt. Ezen felül elhelyezi a korábban megadott telefonszámot és üzenetet a zárolási képernyőre, valamint ha volt beállítva Apple Pay, akkor azt automatikusan letiltja. Mindezek a saját védelmünket szolgálják, hiszen így senki nem léphet be a telefonunkba, és kártyaként sem használhatja senki. Sőt, még az esélye is megvan, hogy sértetlenül visszakaphassuk.

Ha mindezek ellenére aggódunk a telefonunkon található tartalmakat illetően, akár távolról is törölhetjük az egészet. Ehhez elég kiválaztani a készüléket a Lokátorban, alulra görgetni és “Az eszköz törlése” gombra nyomni. Fontos, hogy a törlést követően nem lesz lehetőségünk követni a telefont a továbbiakban, ha pedig töröljük az eszközeink közül, az Aktiválási zár is megszűnik, így azt onnantól bárki vígan használhatja.

És hozok még egy információt, mely aktuális lehet, ha valóban elveszítettük a telefonunkat. Ha valóban aggódunk, és nem heti 3-szor felejtjük valahol ott az iPhone-unkat, érdemes bejelenteni a telefonunk eltűnését a rendőrségen és a szolgáltatónál is. Ehhez azonban szükség lesz az IMEI-számra, mely az eszköz egyedi azonosítója.

Az IMEI számod itt találod meg (ha a termék nincs kéznél):

  • A termék eredeti csomagolásán.
  • iPhone, iPad, iPod touch és iPod készülékek esetén az iTunes-beállítások Eszközök lapján.
  • A termék eredeti vásárlási bizonylatán vagy számláján.

Vagy, ha előrelátó voltál és feljegyezted valahova, akkor ott. Ezt szintén érdemes lehet előre megtenni, hogy ne ezen múljon, ha fontos lenne. Egyszerűbb, mint fejben tartani.

Úgy érzem ezzel elérkeztünk a második rész végéhez, remélem egyetlen hasznos infó sem maradt ki. A következő részben a Mac alkalmazása jön, és előfordulhat, hogy a Watch és az AirPods is helyet kap majd benne.

Ha bármi fontosat kihagytam, jelezd kommentben!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!