imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

A Lokátor rejtelmei – Mac, AirPods, Watch keresése, kezelése


Az utolsó fejezethez érkezett a Lokátor-sorozat. Az iOS 13 érkezése óta összevont alkalmazás legfontosabb funkcióit igyekeztem bemutatni egy többrészes sorozatban, a harmadik részben pedig a laptopunk, a fülhallgatónk vagy éppen az okosóránk megtalálásához mutatok pár tippet.

A Lokátor app több helyzetben is nagy segítségünkre lehet: nem találjuk, elhagytuk, vagy ellopták tőlünk szeretett eszközünket. Mindhárom esetén ugyanis a ugyanaz lesz a közös tényező: a készülék aktuális helye. Az első két esetben elég lesz megkeresnünk ezt a helyet, ha pedig valaki erőszakkal vette el tulajdonunkat, ez remek nyom lehet ez a rendőrség számára a felderítésben.

A módszer nem igazán különbözik, az előző részben bemutatott beállításoktól. A Mac, AirPods, Apple Watch hármasára ugyanis ugyanazok a lehetőségek vonatkoznak, mint az iPhone, iPad, iPod trióra. Az első és legfontosabb, hogy még az eszköz eltűnése előtt aktiváljuk az Eszköz keresése funckiót.

Mac esetén a Rendszerbeállítások > Apple ID > iCloud ablakban, AirPods és Watch esetén pedig a hozzá társított iPhone, iPad vagy iPod készüléken kell engedélyezni azt. Illetve utóbbi kettőnél pontosítok: ha a párosított iPhone-on be van kapcsolva ez a funkció, akkor a fülesedhez és az órádhoz is automatikusan aktiválódott a szolgáltatást.

Mac keresése a Lokátorban

Ha megtörtént a baj, és gyorsan infót szereznél eltűnt számítógéped hollétéről, akkor két lehetőséged van: egy másik gépről ellátogatsz a iCloud.com oldalra és megnyitod az Eszköz keresése menüpontot, vagy a megnyitod az iPhone, iPad, iPod készülékeden lévő Lokátort. Ez utóbbi akkor fog működni, ha ugyanazt az Apple ID-t használod a Macen is.

Itt több opciód is van:

 • A számítógéped helyzetének megjelenítése a térképen

Ez segíthet betájolni, milyen messze lehet tőled a gép, van-e értelme tovább kutatni a lakásban, vagy a kocsiban.

 • Hangjelzés lejátszása

Egy rövid, de hangos jelzés lejátszásával a gép közelében lévők hamarabb betájolhatják az eszköz pontos helyét.

 • A Mac zárolása

Távolról, jelkóddal tudod zárolni a géped, ráadásul egy üzenetet is megadhatsz, mely a képernyőn jelenik majd meg. Hátha egy becsületes megtalálóba bukkansz.

 • A Mac törlése

Távolról törölhetsz minden személyes információt, adatot a gépedről.

Ami fontos ebben az esetben, hogy bár ezek a funkciók offline is működnek, csak akkor lépnek életbe, mikor a gép online állapotban van. Tehát a törlés és a zárolás is csak akkor megy végbe, amint a gépet újra csatlakoztatták valamelyik hálózathoz.

Ha ezek közül egyik sem vezet nyomra, érdemes megfontolni a következő teendőket:

 • Módosítsd az Apple ID jelszavad, ezzel megakadályozva, hogy illetéktelenek beléphessenek a fiókodba, esetleg más, személyes információhoz juthassanak.
 • Módosítsd az összes olyan fiókod jelszavát, mely megegyezik a Mac jelszavával, illetve azokét is, melyekhez a számítógép automatikusan belépési jogos biztosíthat (pl. Gmail, Facebook, stb.)
 • Jelents be az eszközöd elvesztését, ellopását a helyi rendőrségen. Ehhez szükséged lesz a sorotszámra, melyet a gép dobozán vagy a számlán találsz meg.

AirPods keresése a Lokátorban

Mint korábban is említettem, az Apple fülhallgatója automatikusan megjelenik a Lokátorban, amikor a hozzá tartozó iPhone-on engedélyezésre került az iPhone keresése funkció. Az AirPods klasszikusan egy olyan tartozák, melyet igen könnyű elhagyni, főleg, ha kivettük a tokjából, így ez a néhány tipp jól jöhet majd a későbbiekben.

Az AirPods esetében is igaz a következő: akkor kereshető, amikor be van kapcsolva. Sőt, ebben az esetben ugye az is hozzájön, hogy elég közel kell legyen a telefonunkhoz. Ha ezek megvannak, tehát a füles a tokján kívül tartózkodik, de a telefonunkhoz még csatlakozva, akkor igen könnyedén megtalálhatjuk. Elég megkeresnünk a Lokátorban az Eszközök fül alatt, és felkutatnunk a térképen, vagy leadnunk egy hangjelzést. Utóbbit akár külön-külön is megtehetjük, ha csak az egyik füles veszett el.

Ha lemerült, nem kapcsolódik a telefonunkhoz, vagy a tokjában van, akkor az utolsó érzékelt helyét fogja megjeleníteni a Lokátor. Keresésnél ez jó támpont lehet, de simán lehet, hogy ezzel az infóval sem megyünk majd túl sokra. Ha olyan helyzetbe kerülsz, hogy csak valamelyik egysége veszett el az AirPodsnak (pl. egyik fele, vagy a tok), akkor itt érdemes felvenni az Apple-lel a kapcsolatot, majd itt találsz infót, miként párosítsd őket a telefonoddal.

Apple Watch keresése Lokátorban

Az okosóra esetén is hasonlóak a lehetőségek, mint a többi eszköznél: megkereshetjük elveszett kedvencünket a térképen, illetve távolról zárolhatjuk azt. Lényeges, hogy mindezt csak a GPS-szel felszerelt Apple Watch-oknál tehetjük meg, azaz a 2. generációs, illetve az annál újabb modelleknél.

A Watch megtekintése a térképen szintén úgy működik, mint bármelyik másik, korábban említett termék esetén. Amennyiben csatlakozik valamilyen hálózatra, látható lesz, ha nem, akkor pedig az utolsó bemért helyét fogja megjeleníteni.

Természetesen az órád is tudod Elveszett módba állítani:

 1. Nyisd meg a Lokátort, koppints a Watch-ra
 2. A Megjelölés elveszettként részben nyomj az Aktiválás gombra
 3. Adj meg egy telefonszámot, amin elérhető vagy
 4. Írj be egy üzenetet, mely az óra kijelzőjén jelenik majd meg
 5. Nyomj az Aktiválás gombra

Ennek a funkciónak hála, a telefonod automatikusan értesítést küld, ha az órád ismét érzékelhető, azaz online állapotú. Ez egyébként magával hozza az Aktiválás zárat is. Ez az opció azért fontos, mert ebben az esetben senki más nem tudja majd megnyitni a Watch-ot, vagy esetleg eltávolítni azt a párosított telefonról, és egy újabb eszközzel csatlakoztatni. Mindezt itt ellenőrizheted:

 1. Nyisd meg az Apple Watch alkalmazást az iPhone-on
 2. Koppints a Saját óra lapra, majd az óra nevére a képernyő tetején
 3. Nyomj az infó gombra

Amennyiben megjelenik Az Apple Watch keresése, az Aktiválási zár be van kapcsolva. Amennyiben bármelyik deaktiválni szeretnéd, az említett menüpontokban teheted meg. Utóbbi esetében ez fontos lehet, ha mondjuk szervizeltetnéd az órád, vagy el szeretnéd adni.

Ezzel el is értünk a három részes sorozat végére, remélhetőleg semmit se felejtettem ki, ami fontos lehet a Lokátor esetében. Őszintén remélem, soha senkinek sem kell majd úgy megnyitnia ezt az appot azért, hogy közben a drága eszköze épségéért kelljen izgulnia. Azonban ahhoz, hogy egy ilyen helyzetben tudjuk, mikor és mit kell megnyomni, érdemes lehet ilyenkor végigpróbálni az alkalmazást, hogy tisztában legyünk minden lehetőséggel, amikor azok valóban szükségesek lesznek.

 1. rész: A Lokátor rejtelmei – Tartózkodási hely megosztása barátainkkal
 2. rész: A Lokátor rejtelmei – iPhone, iPad, iPod keresése, kezelése

Ha bármit, de tényleg, bármit kihagytam volna, bátran kérdezz rá kommentben!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!