imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

A Lokátor rejtelmei – Tartózkodási hely megosztása barátainkkal


Az iOS 13 hozta el nekünk a megújult Lokátor appot, mely a Barátok- és az iPhone keresése alkalmazásokat hozta egy fedél alá. Az app meglehetősen sokrétűvé vált, így egy többrészes sorozatban mutatom be, mire érdemes használni.

Ami az előző iOS-ben külön-külön volt elérhető, azt az új operációs rendszerben szépen egy alkalmazásba került, így a Lokátor (Find My) hirtelen elég sok funckiót kapott. Az új alkalmazás jelenleg három fülön dolgozik, úgy mint Személyek, Eszközök, illetve Én. Jól látható, hogy itt gyakorlatilag a korábbi Barátok és iPhone keresése lehetőségeket dolgozták egybe, illetve kapott néhány új beállítási lehetőséget.

Az új megoldás pedig egy sokkal átláthatóbb, kezelhetőbb, szebb verziót eredményezett. Innentől kezdve ugyanis egy applikációból csekkolhatjuk a barátaink helyzetét, vagy indíthatunk keresést az elveszett eszközeink után. Mindezt természetesen akár sötét háttérrel is, hiszen, mint minden gyári iOS app esetén, itt is működik a Dark Mode.

Személyek keresése

Haladjunk sorban, az első részben a Személyek fül lesz a téma. Itt főként a saját, illetve a barátaink, családtagjaink tartózkodási helyét kezelhetjük. Megoszthatjuk másokkal, hogy mi éppen merre járunk, de akár engedélyt is kérhetünk ahhoz, hogy mi is lássuk, barátaink hol vannak az adott pillanatban. Mindehhez csupán a Saját helyzet megosztása funkciót kell bekapcsolni:

 1. Nyisd meg a Beállítások alkalmazást, majd válaszd ki a [Saját neved] elemet.
 2. Válaszd ki a Lokátor elemet.
 3. Kapcsold be a Saját helyzet megosztása funkciót.

Ezután a Lokátor appban már meg is oszthatod a helyzeted a meglévő Kontaktjaiddal, de igazából bármilyen telefonszámot megadhatsz, amire üzenetben elküldheted a holléted.

Helyzet megosztása másokkal

 1. Nyisd meg a Lokátor alkalmazást, majd válaszd ki a Személyek lehetőséget.
 2. Válaszd ki a Saját helyzet megosztása vagy A Helyzet megosztása funkció bekapcsolása lehetőséget.
 3. Add meg annak a személynek a nevét vagy telefonszámát, akivel meg szeretnéd osztani tartózkodási helyed.
 4. Nyomj a Küldés gombra.
 5. Válaszd ki, meddig szeretnéd megosztani az információt: Megosztás egy óráig, Megosztás a nap végéig vagy Megosztás határozatlan ideig.
 6. Bökj az OK lehetőségre.

Innentől kezdve az adott illető élőben követheti a tevékenységed, mindaddig, amíg a beállított intervallum le nem jár, vagy te manuálisan meg nem szakítod a követést.

Ami még fontos, hogy több meglévő Apple termék esetén módosíthatod, melyik küldje az információt. Tehát ha van egy iPad és egy iPhone készüléked is, és idáig a telefonod helyzete volt megosztva, akkor nyisd meg az iPadről a Lokátort, nyomj az Én fülre, és bökj az Ennek az [eszköznek] a használata saját helyzetként lehetőségre. Innentől kezdve pedig az iPad küldi az adatokat a barát/ismerős eszközére.

A saját helyzetünk megosztásán túl arra is van lehetőségünk, hogy engedélyt kérjünk mások hollétének megfigyelésére.

Engedélykérés mások tartózkodási helyének követésére:

 1. A követéshez előbb meg kell osztanunk a saját helyzetünket az illetővel
 2. Válaszd a Személyek lehetőséget
 3. Bökj a személyre, akivel megosztottad a saját helyzeted
 4. Válaszd a Helyzetkövetés igénylése opciót
 5. Nyomj az OK lehetőségre

Innentől pedig már csak a másik fél engedékenységén múlik, hozzáférünk-e ezekhez az adatokhoz. Ha igen, akkor egy térképen követhetjük végig a mozgását. A kiválasztott személyre, majd az Útvonaltervekre bökve elnavigálhatjuk magunkat az ismerősünkhöz, de megnézhetjük a kontaktkártyáját, hozzáadhatjuk a kedvencekhez, vagy akár értesítést is beállíthatunk, ha a személy helyzete megváltozik.

Amennyiben kaptunk hozzáférést egy másik személy helyadataihoz, ám ennek ellenére a neve alatt a Nem található hely felirat jelenik meg, abban az esetben a tartózkodási helye nem meghatározható. Ennek több oka is lehet: valamilyen hálózati oknál fogva a két eszköz nem kommunikál egymással, vagy az adott személy nem kapcsolta be a Saját helyzet megosztása funkciót. Ez utóbbit több helyen is meg kell tennünk: a cikk elején bemutatott módon túl el kell végeznünk a Beállítások > Adatvédelem > Helymeghatározás > Rendszerszolgáltatások > Saját helyzet megosztása esetén is.

A következő részben az Eszközök fül következik, ahol az elvesztett, elhagyott készülékeink megtalálására tehetünk meg egy reményteli kísérletet.

Te megadnád bárkinek a helyadataid? Volt már olyan helyzet, amikor szükség volt a funkcióra?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!