imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A Los Angeles-i rendőrség saját erőből feltört egy iPhone 5s-t


Nagyjából egy kicsit mindenki megnyugodott, hogy az FBI feltörte a San Bernardinó-i terrorista iPhone 5c készülékét, mivel a híradások arról szóltak, hogy ennél frissebb telefont még nem tud felnyitni a Szövetségi Nyomozóiroda. Közben persze jöttek a hírek, hogy fű alatt továbbra is egymásnak feszül a két fél, de a sajtóüzengetések és a nyílt színi harc megszűnt. Most villámcsapásként jött a hír, hogy a Los Angeles-i rendőrség az FBI segítsége nélkül is feltört egy iPhone 5s-t egy gyilkossági ügy nyomozása során.

Az eset két dolog miatt érdekes: egyrészt az elkövető személye, másrészt az iPhone 5s miatt. A gyilkossággal vádolt személy Michael Jace színész, akit 2014. május 19-én otthonában tartóztattak le, miután a vád szerint agyonlőtte feleségét, April Jace-t. Jace a 2002 és 2008 futó Kemény zsaruk (The Shield) sorozat egyik főszereplője volt, ahol is a Los Angeles-i rendőrség kötelékébe tartozó Julien Lowe nyomozót alakította. A speciális, négyfős, szervezett bűnözésre és bandákra koncentráló csapat tagjaként összetűzésbe kerül a hite és szexuális beállítódása, ugyanis a sorozat során rájön, hogy meleg. Egyszóval egy belső konfliktusokkal küzdő szereplőt alakít.

Michael Jace mint Julien Lowe.
Michael Jace mint Julien Lowe.

Természetesen a színészkedés is „csak egy munka”, és nyilván a szuperhősöket alakító színészek sem változnak át valódi szuperhősökké, de van abban valami nagyon fekete humor, hogy épp a Los Angeles-i rendőrség vesz őrizetbe valakit, aki egyébként a vásznon őket alakítja. Áttérve az 5s-re, mindenki nyugodtabbnak érezhette magát, aki ezzel, vagy ettől újabb iPhone-nal rendelkezik, ugyanis ezekben a Secure Enclave funkció már benne van, amivel – elvileg – a hatóságok még nem tudnak (olyan könnyen) mit kezdeni. Ezért vonták többen össze a szemöldöküket, hogy mi is történt akkor most? A Los Angeles-i rendőrség egy rövid közleményt adott csupán ki, miszerint egy „törvényszéki mobiltelefon szakértő” segítségével felnyitották az áldozat April Jace ezüst iPhone 5s készülékét. Azt már nem mondták el, hogy milyen operációs rendszer futott a készüléken, de ha belegondolunk abba, hogy Jace-t 2014 májusában tartóztatták le, így valószínűleg a telefon is akkor került a rendőrség birtokába. Nem tudjuk, hogy frissítették-e azóta az operációs rendszert, de ha nem, akkor azon az iPhone 5s-en még az iOS 7 egy verziója ketyeg. Márpedig Secure Enclave ide vagy oda, az alapból erősebb titkosítás az iOS 8-as változatával mutatkozott be. Ahogy Craig Federighi is elmondta:

A biztonság egy végtelen verseny – amit vezethetsz, de soha nem nyerhetsz meg. A tegnap legjobb védelmi rendszerei nem biztos, hogy elhárítják a ma vagy a holnap támadásait.

Bármilyen furcsa, a telefon tüzetesebb átvizsgálását maga a gyanúsított kérte, mert szerinte feleségének szeretője volt, bár nehéz dolga lesz meggyőzni a bíróságot, ugyanis az ő telefonjáról hívta ki valaki a rendőröket, hogy „megöltem a feleségemet”.

Tanulság: lehetőleg ne lődd agyon a feleséged, és frissíts a legújabb iOS-re.

Források: Apple InsiderMacRumors, Los Angeles Times

Borítókép: Michael Jace ügyvédei gyűrűjében (Al Seib / Los Angeles Times)

MacBook Pro és iMac most 3 év jótállással!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!