imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

A macOS egyszerűen csak jobb?


A közel 9 millió YouTube feliratkozóval rendelkező Linus Tech Tips megkerülhetetlen alakja a tech szcénának. És bár saját véleménye rendszeresen kritikus az Apple-t illetően, most nem is ő, hanem követői mondják el a mit gondolnak a témában.

A hétvégén megjelent videójában a 10 legfontosabb ok került kibontásra, amiért a macOS csak egyszerűen jobb a követői szerint.

Ne is ragozzuk sokáig, jöjjenek a pontok:

1. Ökoszisztéma

Talán ez a legelső dolog, ami a legtöbbünk eszébe jut. A Folytonosság (Continuity) a leginkább beszippantó tényező, ami az embert még több Apple termék vásárlására ösztönzi. Tökéletesen együttműködő eszközök, kevés szórakozás a beállításokkal, bárhol folytatható munka és fogadható/indítható hívások. Mind-mind olyanok, amit a konkurenciának még nem igazán sikerült megugrania, csak úgy mint az iMessage és FaceTime hívások, ami szintén sokat szerepelt a válaszok között.

2. Egyszerű navigáció és rendezés

A Mission Control igazi szabadságot ad abban, hogy mindent egy helyen kezelj, de mégis külön. Láthatod az éppen futó alkalmazásokat, mégis külön Asztalokra bonthatod a projektjeidet, melyek közt azonnal, csak egy-egy gesztus használatával válthatsz. És itt jön képbe a Trackpad, ami elvitathatatlanul klasszisokkal jobb bármely konkurens touchpadnél.

3. Spotlight

A macOS okos keresője csak egy billentyűkombinációra van és szinte mindenre tudja a választ. Megnyithatsz vele alkalmazásokat, keres a fájlok tartalma közt, számológépként funkcionál, mértékegységet és pénznemet vált át. Nem igen tudunk más olyan keresőt, ami minderre képes lenne.

4. Naprakész kezdőcsomag

Bár drága a hardver, szoftveres szinten bőven kompenzál az Apple. Számtalan olyan natív alkalmazás helyből elérhető, ami egy átlagos felhasználó számára szükséges, pl. az Office csomag Apple megfelelője az iWork. Ha jogtisztán szeretnél Office csomaghoz jutni, nem keveset kell perkálni, a jogtiszta Windowsról már nem is beszélve. A Garage Band, iMovie és Photos bárkit számára elég lehet, aki nem professzionális szinten foglalkozik a videókészítéssel. A sokoldalú Megtekintő (Preview) alkalmazásról már nem is beszélve.

5. Bootcamp

Ha Windowsos gépen szeretnél macOS-t futtatni, akkor elég rossz esélyekkel indulsz, cserébe minden 2012-nél újabb Macből könnyen csinálhatsz Windowsos vagy Linux operációs rendszert futtató számítógépet.

6. Egyszerűen csak működik

Főleg fejlesztők számára fontos, hogy a macOS lényegében UNIX, egy igen csak moddolt verziója a BSD-nek (Berkeley Software Distribution). Bár ez inkább pro felhasználói dolognak tűnik, azért az átlag user számára is tartogat előnyöket, ez leginkább a stabilitásban nyilvánul meg. Egyben ide tartozik még az Xcode is, ami teljesen integrált a rendszerbe.

7. Exkluzív szoftverek

Logic X, Final Cut Pro és társai évek óta standardot jelentenek a kreatív iparágban, nem is nagyon kell őket bemutatni. Míg Parallels bárki számára elérhetővé teszik a Windows-t és az ott futtatható alkalmazásokat virtuálisan. Ennek persze ára van, ami leginkább a teljesítmény korlátozásában testesül meg.

Image result for parallels desktop

8. Kiegészítők

Pro és kontra is a téma. A szűkösebb termékpaletta (Windows hardverhez mérten) sokkal egységesebb lehetőséget biztosít, ha már kiegészítőkről van szó. Egyforma méretek, egyforma portok. Ami viszont a hátulütő is, hogy igenis az esetek nagy többségében szükség van egyes kiegészítőkre. #donglelife De legalább ezekből borzalmasan sok féle érhető el.

9. Ár

Mindamellett, hogy megfizeted a hardvert és a szoftvert, megfizetsz még olyan extra opciókat is, mint pl. az adataid biztonsága vagy a döntés szabadsága. Az Apple nem akarja kínosan lenyomni a torkodon a saját megoldásait (úgyis azt fogod választani magadtól), adataidat biztonságban tartja és ennyi pénzért sunyin bújtatott reklámokkal sem bombáznak.

Image result for apple security

10. Megbízhatóság

A hosszú termékélettartam mellett ott vannak még olyan beépített opciók, mint a Time Machine-os biztonsági mentések vagy a verziókövetés, ami mindenki számára hasznos lehet. Egyben érdemes még megemlíteni a frissítéseket is, melyek közel sem úgy működnek, mint a kényszeres Windows updatek. Bár a rendszer gyakran emlékeztet, hogy ide lenne lefuttatni mondjuk következő éjjel az updatet, az biztos, hogy nem igen kellett még arra várni, hogy órákig induljon újra a gép egy kisebb javítás miatt és az adatvesztés veszélye sem fenyeget annyira.

Ti mennyire értetek egyet a listával? Számotokra (volt) mi a legfontosabb érv, a macOS mellett?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!