imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Itt az új MacBook Pro 16" 2019

Mi pedig leteszteltük

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

macOS maware

A macOS esete a vírusokkal


Az Apple operációs rendszere híres arról, hogy gyakorlatilag nem léteznek rá vírusok. Néha persze rés keletkezik a pajzson és felbukkanhatnak kártékony szoftverek, de azért nem ez a jellemző. Nézzük mi a teendő baj esetén!

Szokás mondani, hogy Mac-re fölösleges vírusirtót telepíteni, amiben van is igazság. Windowsról váltva én is hitetlenkedtem egy sort, sehogy se fért a fejembe hogyan lehetséges ez. Főleg, hogy a Microsoft platformján külön üzletág épült a kártevők elleni védelemre. Pedig tényleg fölösleges a védelem Mac-re, annak ellenére, hogy néha azért valóban benyalhatunk valami virtuális kórokozót.

macOS maware

Ennek okairól rendszerint megoszlanak a vélemények. Biztosan közrejátszik az, hogy a Mac-ek elterjedtsége százalékosan még mindig elég alacsony, főleg kishazánkban, így nem feltétlenül éri meg erre a relatív kevés felhasználóra targetálni a malwereket. Másrészről az informatikai alapértelmezett operációs rendszer továbbra is a Windows. Ez van a nagymamának, az iskolában, rengeteg cégben stb. Éppen emiatt aránylag sok a “naiv” felhasználó, akikre rengeteg – főleg trójai – vírus alapoz. Nekik nem feltétlenül gyanúsak a spam e-mailek, elhiszik, hogy tényleg ők a 100 000. látogatók és rákattintanak a nyeremény átvételére, és nem tudják megkülönböztetni, melyik a megbízható, és melyik a fenyegetettségeket rejtő oldal. Emiatt arányosan sokkal többen eshetnek áldozatul valamilyen támadásnak.

Ehhez kapcsolódik az is, hogy a macOS rengeteg jól működű gyári programmal érkezik, így nem feltétlenül kell letölteni mindenféle külső alkalmazásokat, amik – főleg ha ingyé’ akarjuk beszerezni – sokszor tartalmazhatnak vírusokat. Kezdve az operációs rendszerrel, ami minden Mac esetében benne van az árban, viszont a Windowsos PC-knél rengetegen csökkentenék úgy a gépvásárlás költségeit, hogy illegális forrásból töltik le. Márpedig, ha már maga a rendszer fertőzött, akkor sok jóra nem érdemes számítani a további védelemmel kapcsolatban sem.

macOS maware

De visszatérve a kiindulási problémához: néha bizony belefuthatunk valami szemétbe a Mac-en is. Ezek legtöbbször adware-ek, azaz az internetböngészést élvezhetetlenné, vagy éppen használhatatlanná tevő reklámablakokat arcunkba toló, a keresőszolgáltatót megváltoztató idegesítő szemetek. Megjegyzendő, hogy ezek nem a klasszikus értelemben vett vírusok, legtöbb esetben nem lopnak el adatot, nem okoznak effektíve kárt, csak a legkülönbözőbb helyekről nyomják arcunkba a reklámjaikat. Ha esetleg belefutottál egy ilyenbe, akkor ebből a cikkből tájékozódhatsz, hogyan szabadulhatsz meg tőlük, illetve arról, hogy milyen óvintézkedéseket érdemes foganatosítani a baj elkerülése érdekében.

Időről-időre viszont felbukkannak a keményvonalas, hagyományosan vírusnak vehető kártékony szoftverek is, amik a legtöbb esetben minimum a gép lassulását, rosszabb esetben pedig jelszavak, adatokat lopnak el. Nem ritka az sem, hogy adware funkciókkal egészülnek ki, így naiv felhasználókban reménykedve a lassulások megoldásaként felajánlanak egy másik fizetős, vagy kártékony programot. Nyilván ez csak olaj a tűzre, a valós probléma nem fog tőlük megoldódni.

macOS maware

Ha pedig igazán elszabadult a pokol, akkor mindenféle rejtélyes nevű programok futhatnak a háttérben, és csomó szemét fájl kerülhet többek között a Könyvtár mappába. A lassulást is ezek okozzák: folyamatos terhelés a tárhelyen az állandó fájlgenerálások miatt, valamint állandó programfuttatási kísérletek, amik bár legtöbbször sikertelenek az adminjogok hiányában, de a crashek kezelése is lefoglalja a rendszer erőforrásait.

Mit lehet tenni?

Oké, megtörtént a baj, használhatatlan lett a gépem, de hogyan szabadulhatok meg a vírusoktól? Következzen egy kicsit szájbarágós lista pár egyszerűen elvégezhető műveletről, amik az esetek többségében orvosolják a problémát.

0. lépés – Az ég szerelmére, legyenek mentéseid!

Nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy mennyi kellemetlenségtől szabadulhatunk meg, ha rendszeresen, bizonyos időközönként lementjük a legfontosabb adatainkat. A legegyszerűbb, de legdrasztikusabb megoldása ugyanis a helyzet kezelésének, legyalulni a teljes gépet. De ha nincsenek mentéseink, akkor ez a lépés nagyon tud fájni. Szerencsére a macOS (és az iOS is) kiváló, natív megoldással rendelkezik a feladat végrehajtására, érdemes őket rendszeresen használni, mert segítségükkel egy pillanat alatt körülbelül onnan folytathatjuk a munkát, ahol azt abbahagytuk a vírushelyzet miatt.

4

1. lépés – Legyen naprakész a rendszered!

Sokszor nem csak az okozhat gondot, hogy vírusos a gép, hanem az is, hogy nincs minden, a megfelelő működéshez szükséges update telepítve. Ezeket már csak azért is érdemes rendszeresen letöltögetni, mivel lehet, hogy valamilyen biztonsági rést, hibát javítanak vele.

 • Ehhez kattintsunk az Apple logóra a bal felső sarokban
 • A menüből válasszuk ki és nyissuk meg az App Store-t
Screen Shot 2016-12-16 at 13.35.18
 • Kattintsunk az Frissítések fülre
 • Telepítsük a rendszerre vonatkozó frissítéseket, ha még nem tettük volna meg korábban
Screen Shot 2016-12-16 at 13.41.46

Ha már macOS Sierrát használunk (ajánlott), akkor lehetőségünk van ezeket az update-eket automatikusan is telepíttetni.

 • Lépjünk be az App Store beállításaiba
Screen Shot 2016-12-16 at 13.42.22
 • A felugró ablak Automatically check for update pontja, és annak minden alpontja legyen bepipálva
Screen Shot 2016-12-16 at 13.47.50
 • 2. lépés – Javítsuk a tárolóegység hibáit

Ha a fentiek nem oldották volna meg a dolgot érdemes átfutni, nincs-e hiba a merevlemezzel vagy az SSD-vel. A legbiztosabb, ha a rendszerbe épített Recovery-hez folyamodunk, mivel ez az operációs rendszer betöltése nélkül is képes futni.

 • Indítsuk újra a Mac-et
 • Az újraindítás alatt folyamatosan tartsuk egyszerre lenyomva a Command + R billentyűket, egészen addig, amíg be nem tölt a Recovery
 • Itt válasszuk a Disk Utility opciót
 • Kattintsuk a Continue gombra
 • Ha betöltött a Disk Utility, nyomjunk a First Aid gombra
Screen Shot 2016-12-16 at 14.53.47 2
 • A felugró ablakban pedig válasszuk a Run lehetőséget

Ezután végigfut a diagnosztika hibák után kutatva, ha talált valamit azt rögtön meg is próbálja javítani. A folyamat eltarthat egy darabig, várjunk türelemmel.

3. lépés – Reseteljük az NVRAM/PRAM-ot és az SMC-t

Ha továbbra is tart a baj, akkor kicsit drasztikusabb megoldáshoz kell folyamodni: törüljünk minden cache-t.

A NVRAM (vagy régebbi gépeken PRAM) törlése az egyszerűbb folyamat.

 • Indítsuk újra a rendszert
 • Az újraindítás alatt legalább 20 másodpercig tartsuk lenyomva a Command + Option + P + R billentyűket
keyboard_macbook_apple
 • A rendszer magától elvégzi a piszkos munkát, újraindítás után viszont pár rendszerbeállítást, amik a cache-ban tárolódtak (hangerő, időzóna stb.) nekünk kell majd újrakonfigurálni

Az SMC (System Management Controller) alaphelyzetbe állítása egy kicsit bonyolultabb. Az Apple is csak akkor ajánlja, ha már minden egyéb alapvető hibaelhárítási műveletet kipróbáltál. Csináltak is hozzá egy magyar nyelvű leírást, de kicsit bő lére eresztették a dolgot, itt a lényeg:

Laptopon:

 • Kapcsold ki a gépet és csatlakoztasd a töltőhöz
 • A billentyűzet bal oldalán lévő Shift+Control+Alt gombok lenyomásával párhuzamosan nyomd meg a bekapcsológombot is
 • Engedd el a billentyűket, majd a bekapcsológomb ismételt megnyomásával indítsd el a gépet

Asztali gépen kevésbé vajákos a művelet:

 • Kapcsold ki a Mac-et
 • Húzd ki a tápkábelt
 • Várj 15 másodpercet
 • Csatlakoztassa újra a tápkábelt
 • Várj 5 másodpercet, majd a bekapcsológomb lenyomásával kapcsold be a gépet

4. lépés – Particionáld vagy töröld a merevlemezt (SSD-t)

Ha minden kötél szakad akkor nincs más választás: új rendszert kell majd telepítened. A legjobb megoldás, ha van biztonsági mentésed, hogy törölsz mindent, majd egy, a fertőzés előtti mentésből visszaállítod a rendszert. Ha nem csináltál mentést, vagy az utolsó backup óta keletkeztek fontos adatok akkor két lehetőséged van.

maxresdefault

1.) Külső merevlemezre egyesével áthúzogatod a doksikat, képeket, zenéket satöbbit. Fontos, hogy ilyenkor már késő bánat, nem érdemes a teljes rendszert backupolni, mert ha arról telepítesz újra, akkor könnyen a vírust is visszapakolhatod. Maradt tehát a kézműves munka, ami közben rájöhetsz majd, mennyivel okosabb lett volna betartani a 0. lépést és rendesen menteni. Ha végeztél, akkor külső merevlemez ki, és jöhet egy Clean Install, aminek a végeztével újra visszamásolhatod a mentett adatokat.

2.) A második lehetőség azoknak jöhet jól, akik sehogy sem tudják megoldani a mentést, mert mondjuk nincs kéznél külső merevlemez. Ilyenkor ha van elég (min. 30 giga) tárhelyünk, ami Mac-en nem teljesen alapvető, particionálhatunk is.

 • Nyissuk meg a Finder/Alkalmazások mappáját
 • Keressük meg az Utilities (Segédprogramok) mappát és indítsuk el a Disk Utility nevű alkalmazást
 • Jelöld ki a merevlemezed (SSD-d), az lesz az első a listában.
 • Felül kattints a Partition lehetőségre
Screen Shot 2016-12-16 at 14.53.47
 • A felugró ablak bal alsó sarkából válaszd ki a + jelet
 • Ekkor a a tárhelyet szimbolizálókör átalakul. A köríven található csúszka segítségével jelöld ki a partíció kívánt méretét (ne feledd, minimum 30 gigára szükség lesz).
Screen Shot 2016-12-16 at 14.55.09
 • Ha megvagy kattints az Apply gombra

A particionálás eltarthat egy jó ideig, maradj türelmes. Ha végzett a program, bezárhatod a Disk Utility-t, és már el is kezdhetsz mentálisan felkészülni a rendszertelepítésre.

 • Lépj be a fentebb már leírt módon a Recoverybe
 • Kattints a Reinstall macOS lehetőségre, majd a Continue gombra
 • Fogadd el az Apple licenszeket
 • Amikor pedig megkérdezi, hogy hova akarod telepíteni az új rendszert válaszd a frissen létrehozott partíciót, majd mehet is az Install
 • Ha megvan a telepítés, a gép magától újraindul majd az új partícióról

Ezután nincs más dolgunk, mint átmásolni a szükséges fájlokat. Ez meglepően egyszerű feladat lesz, mivel a régi partíció gyakorlatilag pont úgy fog megjelenni a Finderben mint egy külső merevlemez vagy egy pendrive.

elcap-finder-music-folder-move-itunes-to-desktop

Egyedül arra érdemes nagyon figyelni, hogy véletlenül se húzzuk át a vírusos alkalmazásokat. Ezt elkerülendő a legbiztosabb, ha a szükséges appokat újra letöltjük az App Store-ból vagy a fejlesztő weboldaláról. Miután megvagyunk mindennel és biztosan átmásoltuk az összes szükséges adatot, nyugodtan törölhetjük a fertőzött partíciót a Disk Utility segítségével.

 • Nyissuk meg az említett programot
 • Jelöljük ki a törölni kívánt partíciót
 • Kattintsunk az Erase gombra
 • Erősítsük meg a szándékunkat, majd katt a Done gombra

Ha ezzel megvolnánk már csak el kell távolítani a partíciót.

 • Jelöld ki az elsődleges merevlemezed (SSD-d)
 • Felül kattints a Partition lehetőségre
 • Válaszd ki azt a partíciót amitől meg akarsz szabadulni
 • A felugró ablak bal alsó sarkából válaszd ki a – jelet
 • Hagyd jóvá a műveletet az Apply-val és kész is vagy

Reméljük ezzel a pár trükkel neked is sikerül majd megszabadulnod a vírusoktól. Persze a legjobb ha nem is kapsz be egyet sem, szóval csak óvatosan az internet sötét bugyraival, sok veszély leselkedhet még a Mac-esekre is.

Forrás: iMore

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!