imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

A mai napig Apple II-ről fut egy orosz Lenin-kiállítás


Nem is olyan rég adtunk hírt a szerverként üzemelő 30 éves Macről, az Atlas Obscura azonban egy még meredekebb sztorival állt elő. Oroszországban máig működik egy Lenin-múzeum, ahol a hetvenes években piacra dobott Apple II futtatja a kiállítás fő attrakcióját.

A Moszkvától nem messze fekvő Gorki Leninszkije pár ezer lakosú települése nem éppen világhírű, pedig itt halt meg az 1917-es októberi orosz forradalom legendás vezére, Vlagyimir Iljics Lenin. Nem csoda hát, hogy a kisvárosban állandó kiállítást szenteltek neki. A helyi múzeum 1987-ben nyílt meg, s különlegességét az adta, hogy a hagyományos tárgyak és dokumentumok helyett a multimédiás élményekre koncentrált. A kiállítás sztárjai azok a hatalmas üvegkockák, melyekben érzéki csalódások sorának köszönhetően 3D-s rövidfilmként kelnek életre az alattuk elhelyezett figurák.

A múzeum előcsarnoka

Ezek a kockák lényegében közvetlen előképei napjaink hanghatásokkal és animációkkal felspécizett múzeumainak, pedig a különös attrakció ötlete még a hetvenes évek brezsnyevi pangásában született meg. A szovjet döntéshozók ekkor ismerték fel, hogy a fiatal generáció már kevésbé fogékony Lenin életének számtalanszor elmesélt történeteire, ezért kutatni kezdték a régi lemez izgalmasabbá tételének lehetőségeit.

Ez idő tájt nyugaton már egyre több kiállítás alkalmazott informatikai háttért igénylő audiovizuális trükköket a látogatók lenyűgözéséhez, mivel ott széles körben adott volt az ehhez szükséges technológia is. Az Electrosonic nevű brit cég például kifejezetten az ilyen mutatványok vezérlésére fejlesztette ki az ES4000 nevű rendszerét, melyet az akkoriban még mindig népszerű, de kissé elavult Apple II gépekbe szereltek. E nyolcbites személyi számítógépek különböző verziókban már 1977 óta gyártásban voltak, és még a nyolcvanas évek közepén is a cupertinóiak fontos bevételi forrását jelentették.

Az Apple II és a hozzá kapcsolt ES4000 egy korabeli magazinból.

Az ES4000 a tuningolt propagandáról álmodó szovjetek figyelmét is felkeltette, hiszen az eszköz kiválóan alkalmas lett volna az extravagáns Lenin-kiállítás megannyi mozgó alkatrészének vezérlésére és szinkronizálására. Hazai fejlesztésű alternatívája viszont nem létezett (az Apple II-klón Agat-7 kompatibilitási problémák miatt nem tudta befogadni), ezért mindenképpen szükség volt rá a múzeum megnyitásához. A szigorú törvények ugyanakkor tiltották, hogy a Szovjetunió közvetlenül nyugati cégekkel kereskedjen, ami patthelyzetet eredményezett.

Az államszocializmus rendszere persze szükség esetén rugalmas tudott lenni, ezért némi adminisztratív bűvészkedéssel (köztes partnerek beiktatásával) a gépek végül mégis eljuthattak a vasfüggöny mögé. A szovjetek így hivatalosan sosem vásároltak a brit fejlesztésből, a belsős dokumentumok azonban elárulják, hogy valójában még a Lenin figuráit életre keltő szoftvert is az Electrosonic munkatársai írták meg.

A furfangos üzlettel tehát sikerült megkaparintani az áhított technológiát. Az új kiállítást be is üzemelték, a csodájára járó (vagy inkább járatott) munkásosztály pedig nem sejtette, hogy a háttérben a hanyatló nyugatról származó Apple II és a hozzá kapcsolt ES4000 futtatja a műsort. Néhány évvel később azonban a Szovjetunió széthullott, s ezzel az erőltetett Lenin-kultusznak is leáldozott.

Pillanatkép a kiállításról

Mindez már 27 éve történt, ami még az Apple II-szál nélkül is csodává teszi a Gorkij Leninszkijében álló múzeum fennmaradását. A Leninnek szentelt intézmény ugyanis mindenféle változtatás, vagy fejlesztés nélkül vészelte át a hidegháborús világrend összeomlását és az azóta eltelt esztendőket. Az eredetileg kiállított öt üvegkockából négy rendületlenül hirdeti a mifelénk is (túl) jól ismert forradalmár dicsőségét, a színfalak mögött zakatoló 32 éves informatikai rendszert pedig az azóta már nyugdíjba vonult munkatársak szervizelik évente kétszer. Az Apple II és az ES4000 továbbra is remekül teljesít, a kiállítást vezérlő távirányitón pedig még mindig ott virít az Electrosonic kissé megkopott logója…

Forrás: Atlas Obscura

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!