imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A megtévesztés művészete Apple-módra


Az Apple a világ egyik leginkább titkolózó technológiai cége. Ez a hagyomány több mint 30 éves, és Steve Jobs alkalmazta először az eredeti Macintosh fejlesztésekor, amikor a számítógépen dolgozó csapat teljes titokban ténykedett, még a cég többi részével sem tarthatták a kapcsolatot.

Az már tulajdonképpen teljesen magától értetődő manapság, hogy az Apple semmilyen fejlesztés folyamatáról nem tájékoztatja a befektetőket vagy a nagyközönséget, így folyamatosan rengeteget pletykálnak a cégről. Ismerjük Jony Ive szupertitkos dizájnstúdióját, ahová még a cég alkalmazottainak nagy része sem teheti be a lábát, vagy azt, hogy ha a kényes projekteken dolgozók irodájának ajtaja feletti lámpa pirosan világít, akkor tilos belépni a helyiségbe. A prototípusokat pedig még egy fekete lepellel is letakarják a szigorúan védett szobákon belül amikor éppen nem dolgoznak rajtuk.

Legutóbb akkor esett szó a példátlan biztonsági intézkedésekről, amikor néhány kiemelt fejlesztő az Apple campusán fejezhette be az Apple Watch-ra írt alkalmazásait, ahol lehetőséget kaptak a végleges hardveren történő tesztelésre. A sokoldalas titoktartási szerződések aláírása mellett nem hozhatták el magukkal a forráskódot az Apple-től, blokkolták az internetelérésüket, és természetesen a telefonjaikat is le kellett adni. Még a bemutatók helyszínén dolgozó biztonsági embereknek illetve technikai személyzetnek is speciális ragasztószalaggal ragasztják le a mobiljaik kameráit, aminek megváltozik a színe, ha megpróbálják eltávolítani. Szoktak viccelődni is ezzel, például a tavaly októberi eseményen, vagy az iPhone 3Gs első reklámjában:

A termékek piacra dobásához azonban szükség van a kapcsolatra a külvilággal: engedélyeztetni kell azokat a megfelelő hatóságoknál, le kell védetni a különböző márkaneveket, élesben kell tesztelni a termékeket, és a többi. Hogyan próbálja meg megoldani ezt az Apple? Több különböző trükkjük is ismert, főleg azok, amikkel végül lebuktak.

Az iPad bejelentése előtt biztosra akartak menni, hogy az övék lesz a levédett márkanév, de értelemszerűen nem akarták nyilvánosan leleplezni azt a nagyközönség előtt, akik többek között az iSlate és iTablet néven pörögtek akkoriban. Az Apple végül egy egész trükkös ötlettel állt elő: 2006-ban az Egyesült Királyságban létrehoztak egy IP Application Development Ltd. nevű céget, ami kérvényezte a rövidítésének, vagyis az IPAD-nek a levédését. Sikerrel is járt, az Apple azonban kevésbé: szemfüles újságírók később kinyomozták, hogy a kamucég mögött az Apple áll, így aztán kiderült a készülő táblagép neve is.

Kiszivárgott kép az első iPadről. | Kép forrása: Engadget
Kiszivárgott kép az első iPadről. | Kép forrása: Engadget

Legalábbis az egyik lehetséges név, ugyanis úgy tűnik, volt B-terv is (vagy ez volt az igazi A-terv?): hasonló trükköt alkalmazva az Apple 2009-ben létrehozott egy Slate Computing, LLC. nevű céget, ami aztán szépen levédette magának az iSlate és Magic Slate márkaneveket, amiket szintén a későbbi Apple-táblagéphez használtak volna fel. Mindenki döntse el maga, melyik lett volna a jobb név, szerintem azért végül nem véletlenül az iPadre esett a választás. Még az iPadnél maradva: itt is hasonlóan hozzáférhettek a legfontosabb fejlesztők az új termékhez, szokás szerint hatalmas titoktartási nyilatkozatok aláírása után, bár az Apple a készüléket még így is egy fekete dobozba zárta be, amiből csak a kijelző látszott ki. Ettől függetlenül nem sokkal a bemutató előtt végül kiszivárgott az iPad alumíniumháza.

Az Apple szeptemberi eseménye előtt már sokan egyértelműnek tartották egy okosóra bemutatását. A név is biztosnak látszott: iWatch. Ezt a nevet ugyanis teljesen nyíltan maga az Apple védette le Oroszországban, igaz az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban egy Brightflash USA LLC. nevű cég tulajdonában volt a név – persze itt már mindenki arra gondolt, hogy ez is az Apple kamucége. Úgy tűnik, ez azonban csak megtévesztés volt: az órát végül Apple Watch-nak nevezték, az pedig a nagy iWatch-kutatásban minden újságírónak elkerülte a figyelmét, hogy ezt a nevet is levédette ám az Apple, bár trükkösen Trinidad és Tobagóban indította el a folyamatot.

Tesztelni is kell az érkező termékeket, és olykor erre nem elég a cupertinói irodák nyújtotta biztonságos környezet. Az Apple Watch-ot már a bemutató előtt hordta néhány szerencsés Apple-alkalmazott a csuklóján, a „Gizmo” kódnevű készüléket azonban állítólag cselesen Samsung Galaxy Gearnek álcázták a campuson kívül. Ha már Gizmo és álcázás, erre korábban is volt példa a cég történetében: gondoljunk csak a hatalmas port kavart esetre, amikor egy bárban valaki megtalálta az iPhone 4 egy prototípusát, majd eladta azt a Gizmodónak, akik természetesen lehozták a hírt, szétfotózták, sőt még szét is szedték a prototípust. Ez az iPhone 4 prototípus is egy olyan műanyag tokban volt egyébként, ami alapján azt hihette a gyanútlan szemlélődő, hogy egy iPhone 3Gs-t lát.

A Gizmodo képe az iPhone prototípusról. | Kép forrása: Gizmodo
A Gizmodo képe az iPhone prototípusról. | Kép forrása: Gizmodo

Az újságíróknak később eléggé meggyűlt a baja az Apple-lel, Steve Jobs tajtékzott, perbe fogták őket, a rendőrség feltúrta a lakásukat és elkobozták tűlük a számítógépeiket, és a Gizmodo négy évig – egészen pontosan a tavalyi iPhone 6 és Apple Watch-bemutatóig – nem tehette be a lábát semmilyen Apple-eseményre. De nem csak ők, hanem például az AppleInsider is került már összetűzésbe az Apple-lel, amikor nagyjából egy évtizede hírt adtak egy állítólagos „Asteroid” kódnevű termékről, amiről egyébként nem derült ki, hogy pontosan mi lenne. Az Apple beperelte őket, kártérítést követelt, és azzal érvelt a bíróságon, hogy az online lapok újságírói nem eshetnek olyan elbírálás alá, mint a nyomtatott sajtó munkatársai. A pert a cég elveszítette, és a perköltség többszörösét kellett megtéríteniük az újságíróknak.

A legfrissebb pletykák pedig ugye az Apple által fejlesztett autóról szólnak. Hogy ezek mennyire megalapozottak vagy mennyire nem, azt most nem kívánjuk eldönteni, viszont egyesek már-már összeesküvés-elméleteket megszégyenítő teóriákat gyártanak az Apple Carral vagy iCarral kapcsolatban. A vizsgálódás tárgya jelenleg egy SixtyEight LLC. nevű kaliforniai cég, akik látszólag semmi konkrétumot nem csinálnak tavalyi megalakulásuk óta, azon kívül, hogy a kaliforniai Sunnyvale-ben bérelnek egy irodát, illetve nemrég felújították az épületüket, és kibővítették egy „autószerelő-műhellyel.”

A SixtyEight telephelye. | Kép forrása: AppleInsider
A SixtyEight telephelye. | Kép forrása: AppleInsider

Ráadásul tavaly behozattak egy 1957-es Fiat 600 Multiplát az Egyesült Királyságból az Egyesült Államokba. Az AppleInsider megjegyzi, hogy Marc Newson tervezett már egy egyedi Fiat 600-at a 2013-as (RED) aukcióra, és Jony Ive is szereti a régebbi Fiatok dizájnját. A SixtyEight ráadásul elektromos autókhoz is importál alkatrészeket, valamint olyan spekulációk is napvilágot láttak már, hogy egy „SG5” kódnevű elektromos autón dolgoznak. Ettől függetlenül semmilyen konkrét bizonyíték nincs az Apple-lel való kapcsolatra, úgyhogy ezeket a pletykákat mindenképp érdemes erős fenntartásokkal kezelni.

Egyvalamire azonban biztosan jó az Apple híres titkolózása: folyamatos a hype a cég körül, és az internet szinte felrobban, ha egy állítólagos titkos termékről kerülnek ki „megbízható forrásokból” információk. Hatalmas reklám, teljesen ingyen.

Forrás: AppleInsider.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!