imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ezért gyorsabb a Siri, mint valaha


Szerdán az Apple Cupertinóban egy éjszakai találkozón hivatalosan is megerősítette, hogy az iOS eszközökön működő Siri harmadik generációs rendszere már az Apache által készített Mesos nevezetű kernelre írt alkalmazást használja a lekérdezések kezelésére. Ezáltal kedvenc személyi asszisztensünk gyorsabban képes válaszolni a kérdéseinkre, szélesebb körben képes segítséget nyújtani és egyszerűbben bővíthető a jövőben.

Azok, akik kicsit mozognak a szoftverfejlesztés, webalkalmazás készítés vagy akár csak az informatika világában azoknak valószínű ismerős az Apache neve. Ha így esetleg nem is ismerős, akkor az XAMPP nevű alkalmazáscsomag már biztosan ismerősen cseng. Akinek pedig egyáltalán nem ismerős, azoknak röviden talán úgy lehet bemutatni, hogy ez a szervezet nyílt forráskódú szoftvereket és futtatási környezeteket fejleszt, az Apache Community nevezetű közösség segítségével. Ennek a szervezetnek a rendszerét vette alapul az Apple és kezdte el használni azokon a szerverien, amelyek a Sirinek feltett kérdéseinkre hivatottak válaszolni. Ezeken a szervereken történik ugyanis azon feladatsor elvégzése, amely feldolgozza a lekérdezést, és a lekérdezésnek megfelelő eredményt küld vissza.

Siri

A Mesosphere arról is ír, hogy örülnek annak, hogy az Apple megbízik a rendszerükben, hiszen belegondolni is nehéz, hogy mennyi lekérdezés történhet egy nap alatt. Mégis, még ezt a temérdek sok információt is képes kezelni a szoftverük. Ezt a rendszert használja egyébként a Twitter és az eBay is, tehát nem az Apple az első olyan cég, amely jónak találja az Apache megoldásait. Az Apple mérnökei továbbá elmondtak néhány olyan dolgot is, amelyek már viszonylag köztudottak voltak. Például, hogy az általuk fejlesztett Mesos ütemező alkalmazás neve J.A.R.V.I.S, amely az angol Just A Rather Very Intelligent Scheduler kifejezésből ered, amely lefordítva annyit tesz, hogy Csak Egy Kifejezetten Intelligens Szervező. A név pedig a Vasember c. filmből lehet ismerős a nagyközönségnek, hiszen Tony Stark (a főszereplő) intelligens személyi asszisztensét hívták így, amelyet egy korábbi emberi inasa után nevezett el. Arról is beszámoltak továbbá, hogy erre a rendszerre a Siri fejlesztői sokkal gyorsabban és könnyebben tudnak algoritmusokat írni. A J.A.R.V.I.S. több száz szolgáltatást futtat egyszerre, és ezáltal képes olyan sok témában válaszolni nekünk a Siri.

kep2

A rendszer fejleszthetősége és lehetőségei miatt elég nagy valószínűséggel új funkciókat jelenthetnek be a Sirivel kapcsolatban a júniusi WWDC-n, sőt, mivel a rendszer pont a nagy mennyiségű információtárolásra és kezelésre alkalmas, ezért az, hogy végre Magyarországon is használhassuk az összes Siri funkciót a következő frissítéskor, nem a szerverek kapacitásán fog múlni. Ugyanakkor ez a probléma több indokból kifolyólag egy ideig előreláthatóan nem fog megoldódni.

Forrás: Mesosphere

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!