imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A mesterséges intelligencia jövőjéről beszélt a Siri alkotója


A jelenleg is az Apple-nél dolgozó MI-szakértő Tom Gruber egy TED Talk előadás során beszélt arról, merre lenne érdemes fejlődnie a mesterséges intelligenciának. Az Apple már meg is tette az első lépést a kijelölt irányba.

Ahogy azt Dr. Németh Géza a vele készült interjúban megemlítette, a telefongyártóknak egyre égetőbb szüksége van arra, hogy áttörést érjenek el a személyi asszisztensek, így a mesterséges intelligencia területén is.

A PC, laptop, tablet eladások nagyjából stabilak már. Aki akart az vett, most már csak valamilyen gyakorisággal cserélgetnek a felhasználók. A mobilban volt a növekedés, de jövő évre azt jósolják, hogy ez is meg fog szűnni. Gyakorlatilag minden 12 évnél idősebb embernek lesz mobilja. A tőzsdei világ viszont folyton növekedést vár el. […]

Látszik is, hogy az összes hardvergyártó elkezdett mindenféle egyéb területre kinyúlni. A személyi asszisztens pont ezért lehetne érdekes. Nagyon sok időt töltünk a mobillal, de csak ugyanannyi percünk van, mint évekkel ezelőtt, amivel gazdálkodhatunk az ébrenlét alatt. Ott látják az üzleti lehetőséget, hogy létrehoznak egy köztes réteget, ami a különböző alkalmazásokat, – amiket most külön-külön indítunk, és külön-külön kezelünk és viszünk bele adatokat – automatikusan kezeli.

Érthető tehát, hogy igen forró mostanában a téma, és rengetegen figyelik árgus szemekkel, hogy melyik nagy cég milyen irányba mozdul. Most Tom Gruber, az Apple MI-szakértője és nem mellesleg a Siri társalapítója beszélt arról, ő hogyan képzeli el ezeket az irányokat. Leginkább úgy, hogy a gépek idővel megerősítik, kiegészítik az emberi gyengeségeket, például a memória korlátait.

Úgy gondolom, hogy a MI valósággá fogja tenni a személyes memóriakiterjesztés vízióját. Szerintem ez elkerülhetetlen.

Tom Gruber, balról a második.

Ez alatt azt érti Gruber, hogy a számítógépeknek rögzítenie kellene életünk minden aspektusát, így tennék lehetővé számunkra, hogy minden emberre emlékezhessünk akivel valaha találkoztunk, és fel tudjuk idézni azt is, hogy miről beszéltünk velük. A szakértő meg van győződve arról, hogy ez nem csak a geekek és a menedzserek életét könnyítené meg, hanem az olyan betegségekben szenvedőkét is, mint például a demencia, vagy a skrizofénia. Persze fontos a magánszféra is, ezért Gruber szerint lehetőséget kell majd teremteni arra, hogy az emberek eldönthessék, mit akarnak felidézni, és mit akarnának inkább elfelejteni.

Az Apple pedig, bár még csak nagyon kezdetleges formában, de már meg is tette az első lépést ebbe az irányba. A Photos alkalmazás arcfelismerő algoritmusai is pont ebben segítenek: emlékezni arra, hogy kikkel, mikor és hol voltunk.

Forrás: 9to5mac

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!