imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A mesterséges intelligencia sem menti meg a Facebook moderátorait


Elképesztő stresszes a Facebook moderátorok élete – derült ki egy friss riportból. És bár kézenfekvő lenne, ezen a mesterséges intelligencia se nagyon fog tudni változtatni a közeljövőben…

Valószínűleg többen is találkoztatok a Facebook moderátorok, a The Verge által napokban feltárt munakkörülményeinek történetével. Ha mégsem, akkor egyrészt mindenképpen érdemes elolvasni az eredeti riportot, másrészt röviden összefoglalva a következők derültek ki:

Noha a Facebook – tekintve, hogy lényegében egy kirakat, „látványvállalatról“ van szó – álom munkahelynek tűnik (busás fizetés, pihenőidők, vanilliás-pisztáciás frappé reggelire, babzsákfotel és startup-csúszda) valójában csak a dolgozók egy részének az. A szürkébb ügyleteiket, sok másik techcéghez hasonlóan, kiszervezik külsős cégekhez, ahol már közel sincs minden nyersvegán kesudiósajtból.

A Facebook főhadiszállásának egy részlete.

Ilyen a moderáció is, amit többek közt a Cognizant nevű vállalat intéz a Facebook számára. Az itt dolgozók pedig iszonyatos munkahelyi stressznek vannak kitéve, aminek kezelését elmondásuk szerint nem könnyíti meg a vállalat szigorú napirendje, a kérlelhetetlen tempó és a mindössze 9 perces „wellness idő“, ami hivatalosan a látottak feldolgozásának lenne szentelve, de helyette inkább sorbanállásra használják az alkalmazottak a mosdónál. Merthogy mindössze három WC jut több száz dolgozóra.

Az, hogy stresszes melóról van szó nem kifejezés. Minden egyes nap több száz olyan videót, képet és szöveget dolgoznak fel, amiből már egy is bőven sok lenne egy jóérzésésű embernek egy életre. A lefejezős videót követi a bestiális pornó, majd az állat vagy rosszabb esetben emberkínzás. Ezekhez képest némi gyülöletbeszéd olvasgatása szinte már kikapcsolódást jelent. Mindezt évi 28 ezer dollár körüli fizetésért (egy átlag Facebook dolgozó 240 ezer dollár körül keres).

Azt, hogy a moderáció kemény meló, eddig is lehetett tudni, legfeljebb nem ilyen részletesen. Az amerikai kongresszus sem véletlenül kérdezte ki Zuckenberget ezügyben körülbelül egy éve. Akkor, ahogy most is, az volt a sablon válasz, hogy egyrészt kivizsgálják az ügyet, még több, még szigorúbb ellenőrzés következik, nagyon fontos a dolgozók mentális egészsége. Másrészt meg az, hogy mindjárt itt a mesterséges intelligencia, ami majd leveszi ezt a terhet az emberiség válláról. Ez utóbbi persze jól is hangzik elméletben, épp csak egy gond van vele.

Az, hogy ordas nagy kamu.

Legalábbis a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a mesterséges intelligencia még egy jódarabig maximum arra lesz csak jó, hogy Zuckenbergnek és társainak legyen mire mutogatniuk a hasonló felkérdezések alkalmával. De hogy lenne már kamu, ha egyszer annyira fejlettek az algoritmusok, hogy például emberek számára is megtévesztően élethű arcképeket tudnak generálni? A válaszhoz kicsit értsük meg előbb magukat az algoritmusokat.

Jelenleg a moderálást is végző „mesterséges intelligenciák“ vagy úgy működnek, hogy a vizuális jelfeldolgozás segítségével elemzik az adott tartalmakat, vagy úgy, hogy azokat összevetik egy előre megadott adatbázissal. Előbbi tulajdonképpen nagyobb kategóriákba osztályoz. Például meztelenség, fegyver, kábítószer és a többi. Utóbbi, mivel adatbázist igényel, leginkább szerzői jogvédett tartalmak szűrésére, vagy tiltólistás szavak kiszűrésére alkalmas.

Az algoritmus tehát megpróbálja megállapítani, hogy van-e olyan érzékeny tartalom a képen, amit szürni kéne, ha pedig igen, akkor azt továbbítja a moderátoroknak felülvizsgálásra. Ez a rendszer tényleg elég nagyfokú hatékonysággal működik, és valóban táros határidőn belül eljuthatunk arra a szintre, hogy már emberi revízió se kelljen hozzá, maximum a fellebezések alkalmával.

A gond nem is ezekkel a tartalmakkal van. Meztelenséget, fegyvereket, tiltott önkényuralmi jelképeket relatív könnyű már felismernie egy gépnek. De mi van azokkal a helyzetekkel, amik még egy ember számára is nehezen megragadhatók? Az olyan kategóriákkal, amik folyamatosan alakulnak, gondoljunk itt például politikai helyzetekre? Az álhírekkel, az iróniával vagy a szarkazmussal? Ezek mind rendkívül nehezen definiálható, ezáltal gépi nyelvre szinte lefordíthatatlan esetek.

A probléma, hogy azt várjuk a mesterséges intelligenciától, hogy értse meg az emberi kultúrát.

Honnan tudná a gép, hogy egy szoptató anyuka meztelensége más meztelenség, mint amit kerülnie kéne? Honnan tudná a gép, hogy melyik férfi és melyik női mellbimbó? Honnan tudná, hogy a „hogyha nem hagyja abba a szomszéd a flexelést, akkor kiugrom az ablakon mondat“ nem öngyilkossági kísérlet? Vagy, hogy az „írtsátok a parlagfüvet!“ nem egy népcsoport tömeges mészárlására bozdít?

Ehhez az emberi kultúrát teljességében kéne megértenie. Ami mint tudjuk, állandóan változik, megfoghatalan és ráadásul nem is egyetemes. Vagy legalábbis a dolgok kontextusát. És persze, lehet fejlesztéseket végezni annak érdekében, hogy közelítsünk ehhez a célhoz. De hiába lesznek egyre jobb algoritmusok, a szakértők szerint még nagyon sokáig nem lesznek rá képesek, hogy kiváltsák az emberi moderációt. Már ha egyáltalán képesek lesznek rá valaha.

Addig pedig mindig kelleni fog valaki, aki elvégzi a piszkos munkát, és főállásban az a dolga, hogy megszűrje a mocskot az emberiség elől…

Forrás: The Verge 1, 2

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!