imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

A Nagy Bevásárlás – Ennyibe kerülne az összes Apple termék


Eljátszottunk kicsit a gondolattal, hogy mi lenne, ha korlátlan pénzzel és gátlástalan vásárlási kényszerrel szabadulhatnánk rá az almás kínálatra.

A Mac Pro csúcsváltozatának 20 millió forintot súroló árára rácsodálkozva jött az ötlet, hogy egy még ijesztőbb összeg nyomába eredjünk. Vajon mennyibe kerülne az összes Apple termék? A kérdést ugyan szigorúan elméleti síkon próbáljuk megválaszolni, de azért igyekszünk gyakorlati szempontokat is becsempészni a nyomozásba. Nem veszünk meg tehát minden kütyüt külön az összes tárhellyel, s amiből van két méret, abból csak a nagyobbat emeljük le a képzeletbeli polcról.

Figyelembe vesszük továbbá a szükségesség elvét is, tehát nem tárazunk be az összes telefonból, mert miért is tenne bárki ilyet? Összességében egy olyan tehetős vásárló helyébe képzeljük magunkat, aki még reális igények mentén igyekszik az Apple kínálatának legjobbjait megvenni. A kalkulációnál minden esetben a hivatalos hazai, illetve annak hiányában a külföldi árakat vesszük figyelembe.

iPhone

A kalandot a telefonoknál kezdjük, ahol egyértelmű befutó az iPhone 11 Pro Max 512 GB-os változata a maga 577 990 forintos árcédulájával. Sok dolgunk már nem is lenne a mobilokkal, de jobban belegondolva egy sajnálatos baleset, vagy meghibásodás esetére nem árthat egy azonnal bevethető pótkészülék sem. Erre az iPhone XR 128 GB-s verzióját néztük ki 267 990 forintért. Azért nem az olcsóbb 8 Plust, mert a Face ID miatt a tavalyi belépőmodellre simábban menne az átállás, a drágább modellek ellen pedig az szól, hogy puszta tartalékosnak túlzó lenne megvenni őket. A telefonokért így összesen 845 980 forintot kell letennünk az asztalra.

iPad

Természetesen a cupertinóiak táblagépe is megkerülhetetlen termékkategória, s itt már mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk. Az iPadek leg-legje a 12.9 hüvelykes Wi-Fi + Cellular 1TB tárhellyel 617 990 forintért, plusz hozzá egy Smart Keyboard 72 490-ért. Mivel nem mindenhol kényelmes egy ekkora deszka, így talán védhető döntés egy iPad Minit is behúzni, melynek 256 GB-os csúcsverziója 253 990 forintba kerül. E furcsa párhoz sajnos két külön Apple Pencilre lesz szükségünk: az első szériát 32 990 forintért, a másodikat 45 990-ért szerezhetjük be. Mindezért összesen 1 023 450 forintot kell fizetnünk.

Watch

Tekintsünk el az IWC-k és a Grand Seikók izgalmas világától, s próbáljuk inkább okosórára fordítani a képzelt vagyont! Az Apple Watch esetében az áhított nagyvadat sajnos csak külföldről tudjuk beszerezni. Ez az Apple Watch Edition 44 mm-es kivitele kerámia házban, fekete fémszíjjal 1749 dollárért, ami barátságos (300 Ft) árfolyammal számolva is 524 700 forintot ad ki.

Mac

A számítógépeknél természetesen messze több pénzt lehet elverni, mint a többi termékcsoport esetében. Mindenekelőtt szükségünk lesz egy jó notebookra, melyekből a csúcs a nemrég debütált Macbook Pro 16”, belepakolva minden jóságot, mint például a 64GB memóriát és a 8TB SSD-t. Ez a csodás masina 2 484 170 Ft-ot emészt fel korlátlan forrásainkból. A laptop mellé persze nem árt egy jó asztali gép sem, s itt jóindulatból eltekintünk az extrém szűk rétegnek szóló Mac Prótól, s helyette az iMac Próval számolunk. Ennek a legdrágább változata 5 443 150 forintba kerül a rendelhető plusz szoftverekkel és VESA-szerelőkészlettel együtt, cserébe 18 magos processzort, és 256 GB memóriát kapunk. Ezek mellé már nem igazán hiányozhat semmi, így 7 927 320 forint elköltése után tovább is állunk.

Egyéb nyalánkságok

A fő termékkategóriákat letudva akad még néhány apróság, amit beszerezhetünk. A legfontosabb talán az Airpods, abból is a csúcs Pro 99 990 forintért, az otthoni szórakozáshoz pedig az Apple TV 4K járulhat hozzá 69 990 forintos áron. Aztán itt van még a Magyarországon hivatalosan nem árusított HomePod is 300 dollárért, azaz kb. 89 700 forintért. S ha már apróságok, a régi szép idők kedvéért bezsákoljuk az iPod Touchot is 164 990 forintért, 256 GB-os kivitelben. A kiegészítőkre így összesen 424 670 forintot költünk el.

Szóval akkor mennyi az annyi?

A bevásárlólistán szereplő termékek összesen 10 746 120 forintunkba kerülnének. Ezért cserébe megkapnánk az Apple legjobb-legizmosabb eszközeit az okosórától a mobilon és a táblagépeken át egészen a számítógépekig. Ha belegondolunk, hogy mit ér ez a pénz az ingatlanpiacon, az építőiparban, vagy akár az autószalonokban, akkor annyira talán nem is rémisztő az összeg. Ám ha a maximalizmus jegyében ejtjük az iMac Prót, és a Mac Pro + Pro Display párosával (22 158 330 Ft) helyettesítjük, akkor már 30 420 280 jó magyar forintot kell perkálnunk. Ebből pedig lakások között ugyan sajnos kevésbé, de mondjuk a prémium autók kínálatában azért egész kényelmesen válogathatnánk.

A költségek megoszlása a második modell alapján

Kíváncsiságból végeztünk egy másik kalkulációt is. Ebben a modellben egyszerűen megvennénk minden terméket akkor is, ha egymás mellett felesleges lenne a birtoklásuk. Az iPad Próhoz tehát lenne iPad Airünk, alap iPadünk, valamint Minink is, az iMac Pro mellé pedig bepakolnánk a Mac Prót is, és így tovább. A tárhelyek és színek szerinti duplikációkat itt sem vesszük figyelembe. A végösszeg így 38 578 400 forint lenne, amely persze még jócskán növelhető ilyen-olyan kiegészítőkkel (pl. Watch szíjak, tokok) és szolgáltatásokkal.

Tanulság? Az nem nagyon van, legfeljebb csak annyi, hogy az Apple teljes kínálatának árából óriási szeletet hasít ki a Mac Pro és a hozzá tartozó monitor. No meg persze az, hogy az almás nagybevásárláshoz sajnos nem elég pár szomorú milliócska…

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!