imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A nap, amikor Steve Jobs meghalt


2011. október 5. fekete nap volt a tech világ történelmében. Ez volt az a nap amikor Steve Jobs meghalt.

Négy éve történt, mégis úgy emlékszem arra a napra mintha tegnap történt volna. Pedig nem is ismertem, sosem találkoztam vele, nem volt a rokonom. Viszont hozzájárult az életem megváltozásához. Miatta váltottam Mac-re 2003-ban, és miatta tettem fel mindent egy lapra, amikor eldöntöttem, hogy márpedig én Apple termékeket szeretnék árulni. Ez 12 éve történt, és azóta is hiszek benne, hogy az Apple termékek jobbá teszik az emberek életét. Lehet Steve Jobsot szeretni vagy utálni, de az biztos, hogy ha ő nem élt volna, most egészen más lenne a világ. Talán már nem is léteznének Apple termékek, és talán az iMagazin sem létezne. Aki szerette és tisztelte Jobs-ot, az viszont hálás azért amit letett az asztalra, és talán nem tévedek nagyot ha azt mondom, hogy a legtöbben sosem felejtik el azt a napot, amikor megtudtuk, hogy Steve Jobs meghalt. Én így emlékszem arra a 2011 októberi napra.

Négy éve október 6-án reggel tudtam meg, hogy az ember aki miatt megváltozott az életem nincs többé. A barátnőm keltett, leült az ágy szélére és azt mondta:

Nagyon rossz napod lesz ma, Steve meghalt…

Akkoriban mindenki tudta, hogy Jobs nagyon beteg, így persze én is tisztában voltam ezzel, de úgy gondoltam, hogy majd az orvosok megoldják, hiszen Jobsnak rengeteg pénze volt. Korábban is volt már, hogy Steve halálhírét keltették, aztán mégis mindig visszatért egy-egy keynote-ra, hogy bemutasson egy forradalmi terméket. Erre gondoltam, miközben a laptopom felé tartottam, még szinte félálomban.

Nem akartam elhinni amit mond, azt hittem valami hülye blog szórakozik ezzel, és csak egy kamu hírt olvasott. A Bloomberg nem sokkal korábban pont eljátszotta ezt, amikor véletlenül lehozták Steve nekrológját. Egészen addig reménykedtem, hogy nem igaz a hír, amíg el nem kezdtek ömleni az értesítések a telefonomra. Amikor kinyitottam a MacBook Prómat, azt láttam, hogy felrobbant az internet. Bármilyen oldalt néztem meg, mindenhol ez a hír fogadott. “Steve Jobs 56 éves korában meghalt.” A blogomat elborították a hozzászólások, a Facebook falamon minden ismerősőm erről posztolt. Azt hittem, csak egy rossz álom, de sajnos nem az volt, Steve Jobs nem volt többé.

Lecsuktam a laptopom, leültem a kanapéra és csak néztem magam elé. Végül valahogy összeszedtem magam és bementem a Plazába. Mire beértem, a bolt már nyitva volt. Tele azokkal a termékekkel amiket Jobs mutatott be. Alig több mint 24 órával voltunk az iPhone 4s bemutatása után, de ez senkit nem érdekelt azon a napon. A boltban a világítás le volt kapcsolva, az alma logók derengtek csak a félhomályban. A pult mögött már kinn volt egy fekete képkeretben Jobs híres portréja, alatta a két dátummal: 1955-2011.

Senki nem nagyon beszélt közülünk, mindenki csöndben tette a dolgát. Letöröltem a demót a kirakati iPadről és kiraktam rá az Apple.com-ot, ahol már kinn volt Steve emlékoldala. (A következő két évben, egészen a bolt költözéséig, ez az iPad volt a kirakatban, és éjjel nappal futott rajta ez az oldal.) Az Apple emlékoldala azóta is él egyébként, és folyamatosan frissül azokkal az üzenetekkel amiket Jobs emlékére küldenek az emberek. Ide kattintva megnézheted.

Lefotóztam az iPadet, megnyitottam a blogom admin felületét, és kiraktam a fotót. Később sokan nem értették, miért írtam a képaláírásban az alábbiakat:

iPhone 4-gyel fotózva, Mac Prón szerkesztve, Aperture segítségével…

steveipad

Pedig egyszerű volt az üzenetem. A felsorolásban és képen szereplő termékeket Jobs vezetése alatt adta az Apple a világnak. Abban a lelkiállapotban nem igazán lettem volna képes hosszas blogbejegyzést írni, úgy éreztem ez a kép és a képaláírás többet mond 1000 szónál.

Aznap elég sokan jöttek be hozzánk, de nem vásárolni néztek be. Csak beszélgetni szerettek volna. Jobs-ról, és persze arról, hogy mi lesz Jobs után. Utóbbi kérdésre senki nem nagyon tudta a választ. A Duna Plazában zajlott az élet, de nálunk bent a boltban nagy volt a csönd, csak a halk beszélgetés hallatszott.

Nem sokkal később az RTL klub forgatott egy Steve Jobs emlékanyagot, hozzánk is eljöttek, hogy hazai vonatkozása is legyen az anyagnak. A címe ez volt: Látnoknak, géniusznak tartották. Ebben én is beszéltem egy kicsit, itt még meg lehet nézni ezt az videót. Bevallom nagyon nehéz volt szavakat találnom, ugyanis konkrétan a könnyeimmel küszködtem.

Jobb felül az RTL felvételén látszik a fent említett kép.
Jobb felül az RTL felvételén látszik a fent említett kép.

Enni nem nagyon tudtunk, időnk sem volt rá, de persze étvágyunk sem nagyon volt. Egész nap a betérő emberekkel beszélgettünk, olvastuk a híreket, frissítettem a reggeli blogbejegyzést videókkal, képekkel, idézetekkel, egészen zárásig. Zárás után átmentünk egy kávézóba, és koccintottunk Steve egészségére. Arról is beszélgettünk, hogy előző nap mennyire érdektelennek tartottuk az iPhone 4s bemutatását. A keynote alatt egyáltalán nem jöttünk lázba, de akkor este úgy döntöttünk, hogy mindannyian megvásároljuk, hiszen ez volt az utolsó iPhone ami Steve Jobs keze nyomát viseli. iPhone 4s – iPhone for Steve. Ezzel a szójátékkal emlegettük az új iPhone-t. Persze nem csak mi, az egész világ.

iphone_4_steve_by_iozia-d4c67vi

Aznap még nem tudtuk a választ a kérdésre, hogy mi lesz Jobs nélkül az Apple-lel. Azt azért sejtettük, hogy Jobs nyilván kinevelte az utódait, és azt is tudtuk, hogy nem Steve Jobs alkotta meg a termékeket, hanem egy hatalmas csapat segített neki ebben, ez a csapat pedig jelenleg is ott dolgozik az Apple-nél. Ettől függetlenül mindannyian úgy éreztük, hogy az Apple sosem lesz többé olyan mint volt.

Késő éjjel, amikor hazafele tartottam egy taxival, a rádióban megszólalt Steve Jobs egyik kedvenc száma, John Lennontól az Imagine, én pedig még mindig nem tudtam elképzelni, hogy milyen lesz az Apple és a világ Jobs nélkül. Valamikor hajnal 3 felé aludtam el.

Nem sokkal később elrajtolt az iPhone 4s, és minden idők legjobban fogyó iPhone-ja lett. Az iPhone 4s amit akkor vettem azóta is megvan, ott pihen a dohányzóasztalom vitrinjében az első iPhone mellett.

Négy év telt el azóta, és Steve Jobs cége olyan rekordokat ért el, amire szerintem senki nem számított. Tim Cook mindig elmondja, hogy Steve Jobs benne van az Apple DNS-ében, és ez valószínűleg így is van. Én, aki nem is ismertem Jobsot, sokat gondolok rá. Sokszor megkérdezem magamtól egy-egy feladat során, hogy Jobs vajon mit mondana erre? Elégedett lenne-e ezzel, vagy változtatna-e még valamin? El lehet képzelni, hogy az Apple-nél akik ismerték őt valószínűleg hasonlóan gondolkoznak, hiszen Jobs mellett tanulták meg hogyan kell a tökéletességre törekedni.

Az biztos, hogy Steve Jobs még most is ott él a mostanában bemutatott termékekben. Az új Mac Próban, a MacBookban, az Apple Watch-ban és persze az iPhone 6s-ben is. Reméljük, hogy a jövő Apple termékeiben is ott él majd!

iMagazin cikkek:

Steve Jobs élete képekben

Steve Jobs idézetek

Steve Jobs nélkül más lenne a világ

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!