imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A NASA volt dolgozójával erősíti AR csapatát az Apple


Újabb strigula az Apple elcsábítani kívánt nagy neveinek listáján: a NASA egyik munkatársa csatlakozott a cupertinói cég kiterjesztett valósággal foglalkozó divíziójához. Jeff Norris 18 év után hagyta ott a NASA-t, hogy a világ vezető tech cégénél folytassa pályafutását.

Az Apple mostanra egyáltalán nem árul zsákbamacskát, millió számra záporoznak a hírek a cég kiterjesztett valóságra irányuló fejlesztéseiről. Az ilyesfajta átigazolások, mint Jeff Norris-é, még inkább azt az érzést erősítik bennünk, hogy valami igazán nagy durranásra készül Tim Cook csapata. Az ő megszerzése előremutató a jövőt illetően, mivel előző munkaadója több száz millió dolláros űrjárgányok és robotok irányítását bízta rá az űrben, természetesen AR és VR eszközökön keresztül.

A kiterjesztett valóság specialista Jeff mostantól az Apple érdekeit szolgálja majd. A nemrégiben kinevezett, AR csapatot vezető Mike Rockwell irányítása alá került a NASA volt munkatársa. Az űrkutatás során 1999-től olyan szoftverek fejlesztésén dolgozott, amelyek elősegítették a fellőtt robotok és űreszközök távolról történő irányítását. Az utóbbi évek kiterjesztett valóság-őrületében pedig nem meglepő módon az AR programok fejlesztésén dolgozott, ahogy az az alábbi videón is látható.

Rendszeresen visszatérő téma, hogy tulajdonképpen miben mérhetőek az Apple AR fejlesztései. A két lehetséges elképzelés szerint elsősorban az iPhone-ok kamerája fog olyan funkciókkal bővülni, amik könnyedén felhasználják majd a szóban forgó technológiát. A hosszabb távú tervek szerint pedig dedikált kiterjesztett valóság szemüveg készül az Apple laborjában, és ezen sem lepődnénk meg túlságosan. Korábban egy hosszabb cikkben boncolgattuk, hogy mik az Apple kilátásai erre vonatkozólag.

Ezek mellett a mesterséges intelligencia, az egyedi GPU gyártás és a kiterjesztett valóság ötvözete lehet majd az Apple autós szoftverének mibenléte, aminek tesztelésére nem is olyan régen engedélyt kapott a cupertinói cég. Sőt, nemrégiben az is kiderült, pontosan mi szükséges ahhoz, hogy valaki egy ilyen autóba ülhessen az éles teszt során.

Tim Cook vezér sokat sejtető nyilatkozatai is bizalomra adnak okot. Szerinte nagy jövő áll a technológia előtt, és ha összeszedjük mindazt, amit az AR-ról tudunk, akkor egyértelmű azt kapjuk, hogy a jóslata nem áll messze a valóságtól. Vélhetően 2017 második fele is csupa AR hírekkel lesz tele, főleg, hogy a közelmúltban a Snapchat is ezt a technológiát implementálta, a Facebook pedig egyenesen külön platformot ígért a felhasználóknak. A virtuális 3D-s matricáknál és csevegőszobáknál talán egy fokkal ambíciózusabbak az Apple elképzelései, főleg ha a tech ipar legjobb szakembereire vadásznak.

Forrás: Cult of Mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!