imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A National Geographic is kipróbálta az iPhone 7 kameráját


Nemrég Tim Cook, az Apple vezérigazgatója posztolt iPhone 7 Plus fotókat. Jól látszott, gyönyörű képeket lehet készíteni az új lencsékkel. Most egy profi természetfotós vitte magával az új telefonokat afrikai túrájára. Itt szerzett tapasztalatait pár tipp formájában osztotta meg velünk.

Austin Mann, a National Geographic fotóriportere az afrikai Ruandába indult, viszont megszokott felszerelése helyett csak egy iPhone 7-et és egy 7 Plus-t vitt magával. A továbbiakban az ő tapasztalatait olvashatjátok:

Amakuru! (Üdvözlet Ruandából!)

Austin Mann fotóriporter vagyok. Minden évben elviszem magammal a friss iPhone-okat egy kalandra, hogy választ kapjak két kérdésre: milyen képességei vannak a új kamerának, illetve miként segít a telefon jobb képeket készítenem?

Ebben az évben az iPhone 7 és az iPhone 7 Plus lett a kísérőm és tesztalanyom is egyben Ruandai munkámban. Ez idő alatt felmásztam egy vulkánra, ahol hegyi gorillákat fotóztam, kipróbáltam az új optikai zoomot és a képstabilizátort, miközben az esőerdő fölött repültem, és reméltem, hogy elkap az eső, hogy meggyőződhessek a telefon cseppállóságáról.
Az iPhone 7 kamerája egy szörnyeteg, minden lépésemnél velem volt, íme hát a leghasznosabb tippjeim a kalandról.

1. Emeled ki a lényeget a gyújtótávolsággal!

Az iPhone 7 Plus két objektívvel van felszerelve. Egy 28 milliméteres széleslátószögűvel és egy 56 milliméteres telefotóval. A különböző gyújtótávolságokkal más és más történet mesélhető el. A széleslátószögű lencsékkel készült képekkel jobban be lehet mutatni a tájat, míg a telefotóval el lehet merülni a részletekbe. Tartsd ezt az eszedben miközben fotózol és kísérletezz mindkettővel.

1473769925021

2. Nem kell eltenned a telefont naplemente után sem

Kedvenc képeim az elmúlt hetekből jóval naplemente után készültek. Régebben fel sem merült bennem, hogy ilyen fényviszonyok közt elővegyem az iPhone-t. Most viszont az új szenzornak és a gyorsabb apertúrának (f/1.8) hála, az autofókusz sebessége és a képek minősége is lényegesen jobb lett.

boat-lake-kivu-rwanda.ngsversion.1473864483518.adapt.1190.1

3. Ne maradj le semmiről

Az utazás alatt a fényképezés lényege, hogy megörökítsük a váratlant és az ismeretlent. Mindig légy figyelemmel, és ha kell, készíts sorozatfotókat, így egyetlen pillanatot sem fogsz elmulasztani. A 256 gigabájtos modellnek hála, ezt nyugodtan meg is teheted, anélkül, hogy a tárhely miatt kéne aggódnod.

Mann_iPhone7_gorilla009

4. Használj független készüléket, helyi SIM-kártyával

A kommunikáció különösen fontos utazás közben. Így tudsz új terveket készíteni, telefonálni, vagy az interneten rákeresni valamire. A fényképezésben ez abban nyilvánul meg, hogy fotó készítés közben a GPS adataid is rögzülnek. Az iPhone új Emlékékek funkciója segíti helyszín alapján rendszerezni fényképeidet. Később térképen vissza tudod nézni, merre készítetted a fotót. Ugyanígy könnyebben lehet rákeresni egy konkrét képre is.

iPhone7camerareview-mann-Rwanda09

5. Vigyél magaddal egy könnyű háromlábú állványt

Egy kis, kompakt állvány sokat tud segíteni, ha például time-lapse képeket akarsz készíteni. A beépített képstabilizáció ellenére, egy kis extra támogatás nem árthat, főleg ha zoomot is használsz.
Ilyenkor ugyanis, a kamera remegése is felerősödik, ami jelentősen megnehezíti az éles képek készítését. Különösen igaz ez rossz fényviszonyok között, vagy ha mondjuk mozgó járműból fotózunk.

1473837725096

6. Ha lehetséges, naponta mentsd le a képeid

Szerencsére, a cseppállóságnak köszönhetően, nem kell már attól félnünk, hogy minden fotónk odalesz egy véletlen vízbeeséstől. Ennek ellenére továbbra is otthagyhatjuk a készülékünket egy hotelben, vagy akár el is lophatják tőlünk, ahogy az velem történt Etiópiában.
A nap végére szerezhetünk új telefont, de a képeket már semmi nem fogja visszahozni. Ne hagyd, hogy több hét élménye egy pillanat alatt elvesszen.
Ha nincs nálad laptop, érdemes olyan külső kiegészítőt használni, mint a Leef iBridge. Ez lényegében egy pendrive Lightning csatlakozóval ellátva, így könnyedén menthető minden kép egy pillanat alatt.
Az extra biztonság érdekében javasolt külön táskában tárolni a telefont és a biztonsági mentést.

1473837101211

7. Használd ki az iPhone 7 erősségeit, és legyél mozgékony

Az egyik legjobb tulajdonsága az iPhone-oknak a kompaktságuk. Végig a környezetedre tudsz koncentrálni, anélkül, hogy az óriási kamerafelszereléseddel foglalkoznál.

Próbáld meg otthon hagyni a DSLR géped és utazz könnyedén. Persze a telefon nem helyettesíti a profi felszerelést, de így is remek és könnyed módja a fotózásnak. Hidd el, imádni fogod, hogy nem kell magaddal vinned rengeteg objektívet, akkumulátort, töltőt és állványt.

Először 2013-ban, Patagóniában próbáltam ki, milyen csak egy iPhone-nal elindulni fotózni. 10 napig túráztam a hegyek között és úgy éreztem mintha felhőkön járnék. Próbáld ki, nem fogod megbánni.

foggy-sunrise-rwanda.ngsversion.1473864486043.adapt.1190.1

Ezek hát egy profi fotós tapasztalatai, kíváncsian várjuk, hogy mi is kipróbálhassuk az új készülékek kameráját. Ha kedvet kaptál, itt tudsz utánaolvasni, hogyan rendelheted meg az új készülékeket.

Persze ha te is Afrika mélyén, vulkánok mentén és esőerdők felett akarsz fényképezni érdemes egy készülékbiztosítást is hozzácsapni a csomaghoz.

Forrás: National Geographic

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!