imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

A Netflix és a YouTube is korlátozza a videók minőségét a járvány miatt


Mindenki otthon, mehet a Netflix and chill. Vagy mégsem?

A koronavírus továbbra is tombol, a hatása pedig egyértelmű: (remélhetőleg) mindenki otthon kuksol. És ilyenkor az emberek többsége nagyjából egy dologgal szokta elütni az időt: sorozat- vagy filmnézésse, látástól Mikulásig. Legyen az Netflix, YouTube, HBO GO, Apple TV vagy bármi más, ahol tartalmakat nézünk, az biztos, hogy az utóbbi időben jelentősen megugrott a nézettség. Még akkor is, ha új tartalmak valószínűleg egy darabig nem igazán érkeznek.

Mivel a járvány Európában és az Egyesült Államokban is még csak most indult, pontos számokat, adatokat még nem látni, de az előrejelzések szerint akár 40-60%-kal ugorhat meg a hasonló streaming szolgáltatók forgalma, így a YouTube és a Netflix is úgy döntött, kénytelen lépéseket bevezetni.

Mindkét platform elhatározta, hogy csökkenti a videók alapértelmezett minőségét, és mostantól a videók HD helyett normál felbontásban indulnak majd el. Persze utólag át lehet állítani, ahogy eddig is, ezt azonban elég sokan nem teszik meg, ezzel pedig sok-sok bájtnyi adatot spórolva. Egyelőre mindezt csak Európában, ráadásul csak a következő 30 napra vezetik be, de az irány egyértelmű. A becslések szerint mindez 25-30%-os “megtakarítást” eredményez majd.

A korlátozás technikai oka, hogy alapvetően sem a streaming szolgáltatók nem bírnak el ekkora tartós forgalomnövekedést, sem a szélessávú hálózatok nincsenek felkészülve arra, hogy huzamosabb ideig elbírják a videókonferenciákkal, online tanuló diákokkal és a szabadidejüket is a neten töltő emberekkel járó folyamatos terhelést. Éppen ezért már az Európai Bizottság is fellépett az ügy mellett, felszólítva a megfelelő szolgáltatókat, hogy gondolják át stratégiájukat. Hogy a fenti két óriás éppen ezért lépett-e, nem tudni, mindenesetre logikus, felelősségteljes döntést sikerült hozniuk.

Forrás: CNN

Te mivel foglalod el magad az otthon töltött szabad óráidban?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!