imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

A Pro Display XDR nem mindennel kompatibilis?


Nagy a hype az Apple új, profiknak szánt Mac Prója és a 6K monitorja körül, azonban úgy tűnik, hogy a dolog sajnos nem minden esetben fenékig tejfel.

Az új Mac Pro és a hozzá tartozó Pro Display XDR némi késés után kedden érkezett meg az Apple webshopjába. A tesztelők közül aki csak tehette, rögtön neki is ugrott, hogy kipróbálja a vállalat még ropogós, profiknak szánt csúcsgépét. Az első visszajelzések szerint tényleg nagyon bitang konfiguráció lett, azonban a 6K-s monitor esetén van némi kellemetlenség.

Na de milyen negatívumról is beszélhetünk egyáltalán egy ilyen árú megjelenítő esetében?! Röviden fogalmazva a 6K felbontás néha valójában inkább csak 5K. Stephen Hackett (a Relay FM társalapítója) december 10-én kirakott Tweetje igencsak felborzolta néhány Apple rajongó kedélyeit, ami abszolút nem meglepő:

Stephen az infót egyáltalán nem egy pletykára alapozta, hanem magáról az Apple oldaláról vette. A nagy aggodalmat az keltette, hogy az iMac Pro egyáltalán nem szerepel a listán, ami valóban megdöbbentő tény. Szerencsére Thomas Grove Carter rögtön rá is cáfolt az állításra, ugyancsak a Twitteren:

A probléma ott kezdődik, hogy a történetnek van egy aprócska, de mindenképpen megemlítendő szépséghibája. Működik ugyan a Pro Display XDR az iMac Próval, de nem lesz több, mint egy nagyon drága 5K monitor, mivel a 6K felbontást sajnos nem tudja biztosítani számára. Nos, ez valóban kellemetlen, azonban megvan rá a magyarázat.

Mint kiderült, a gond ott gyökerezik, hogy az iMac Pro még az Intel Alpine Ridge fantázianévre hallgató Thunderbolt 3 vezérlővel rendelkezik, aminek a sávszélessége sajnos nem elég a 6016 x 3384 felbontáshoz. Ahhoz, hogy az új 6K-s üdvöskét valóban az eredeti pompájában tudjuk üzemeltetni, az alábbi Macek valamelyikéhez kell csatlakoztatnunk:

  • Mac Pro (2019) MPX-modulba integrált GPU-kkal
  • 15 hüvelykes MacBook Pro (2018-ban vagy később forgalomba került)
  • 16 hüvelykes MacBook Pro (2019)
  • 21,5 hüvelykes iMac (2019)
  • 27 hüvelykes iMac (2019)

Ha a szeretett eszközünk ezen listán kívül esik, akkor sincs minden veszve, hiszen van egy áthidaló megoldás! Minden Thunderbolt 3 portos Mac-modell alkalmas arra, hogy meghajtsuk vele az új üdvöskét, ha a kettő közé bekötünk egy Blackmagic eGPU-t, vagy annak a Pro változatát. Mivel azok az új, Titan Ridge Thunderbolt 3 vezérlővel vannak szerelve, így teljesen kompatibilisek a Pro Display XDR-rel.

Persze ha jobban belegondolunk, ennek lényegében csak akkor van értelme, ha egy nagyon fullos CTO iMac Prónk van az utóbbi évekből, mert ha már futja a Pro Display XDR-re közel 2 millióért, akkor valószínűleg egy új MacBook Próra is. Ha pedig mindenképpen az iMac Pro vonalhoz ragaszkodunk, akkor érdemes lehet várnunk kicsit, hiszen az Apple 2017 decemberében mutatta be az iMac Prót, lehetséges, hogy 2 év után kaphat egy csendes frissítést.

Forrás: MacRumors

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!