imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A robot, amit az Apple-nek kellett volna bemutatnia


Javában zajlik a CES, az Apple kivételével minden tech cég ezen az eseményen mutatja be az újdonságait. Egy szupercuki robotot is bemutattak, ami akár Apple termék is lehetne. De nem az…

A borítóképen látható robotot az LG mutatta be és amikor megláttam, azonnal Instant Get érzés fogott el. Igazából két robotról van szó, egy kisebb és egy nagyobb változatot is bemutatott az LG, melyeket az elég fantáziátlan LG Robot Hub névre kereszteltek.

s.aolcdn

Az LG bemutatójának ezen részét videón is láthatjátok.

A forma talán ismerős lehet azoknak akik követik az iMagazint, még 2014-ben írtunk JIBO-ról, mely sajnos azóta sem készült el. Íme:

jibo-746x419@2x

Talán mondani sem kell, elég ránézni az LG robotjára és láthatjuk, hogy az LG szemérmetlenül koppintotta le a JIBO-t, Cynthia Breazeal a JIBO tervezője valószínűleg már nyilvános harakirit fontolgatott amikor meglátta az LG élő közvetítését. Az biztos, hogy nem lennénk most a hölgy helyében.

jobo_lg_robot
Balra a JIBO, jobbra az LG robot.

Visszatérve az LG Hub robotra, egy elég komplex személyi asszisztenst hozott össze az LG, mely az Amazon Alexa hangvezérlést használja. A robot képes érzelmeket kifejezni, tudja mozgatni a testét, reagál a tulajdonosa testbeszédére így akár egy bólintással is válaszolhatunk a feltett kérdésére, felismeri a családtagokat és szól ha hazaért az egyik vagy másik családtagunk. Jelez ha lejárt a mosás, vezérelni tudja a légkondicionáló berendezést, vagy éppen az elektromos fűnyírót is. Persze csak akkor, ha ezeket a háztartási eszközöket is az LG-től vásároljuk meg. Árról és megjelenésről nem volt szó az LG bemutatóján.

Hogy jön ide az Apple? Nagyon egyszerűen. Amikor megláttam az LG Hub Robotot, egyből az jutott az eszembe, hogy ezt miért nem az Apple mutatta be. A Siri és az Apple mesterséges intelligenciája gond nélkül képes lenne arra, amit az LG robotja is tud. Abban sem kételkedünk, hogy Jony Ive gond nélkül tervezne egy formás kis testet a robotnak. Sokan talán nem tudják de az Apple fődizájnere tervezte Eve-et is a Wall-E című filmben látható kis robotot.

EVE_from_WALL_E_by_Maximun2k10

 

Az Apple ökoszisztéma már most is rendelkezésre áll, gondoljunk csak az AirPlay-re vagy a HomeKitre, melyeken keresztül egy csomó mindent vezérelhetne az Apple robotasszisztense. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha nem a telefonunkat kellene nyomkodni, hanem a kis robotunk mindent elintézne helyettünk automatikusan. Persze nem ártana, ha ehhez a Siri is megtanulna végre magyarul, de ha az Apple képes egy robot elkészíteni, akkor ez sem lehetne probléma.

homekit

Tavaly voltak már pletykák arról, hogy az Apple dolgozik egy otthoni személyi asszisztensen, mely az Amazon Echo-hoz, és a Google Home-hoz hasonló, de ezek csak pletykák, semmi nem utal arra, hogy az Apple tényleg gondolkozik valamilyen hasonló eszközön.

Pedig a lehetőségek végtelenek. Gondoljunk csak bele milyen jó lenne, ha mondjuk hazaérnénk, Eve felkapcsolná a Philips Hue-kat, és mondjuk szólna, hogy kijött Amazon Prime-on az új Grand Tour epizód. Reggel felébresztene, bekapcsolná a kedvenc rádióadómat, lefőzné a kávémat és szólna, hogy torlódás várható munkába menet, ezért nem ártana korábban elindulnom. A lehetősegek végtelelenek, és elég nyilvánvaló, hogy lassan el is érkezik az intelligens robotok kora.

A kérdés már csak az, hogy az Apple vajon mikor ül fel a robotvonatra és mutat be egy saját terméket.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!