imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A Samsung kárára nő az Apple Indiában


Miközben az Apple nehézségekkel szembesül Kínában, aminek hatására a hírek szerint Tim Cook is Pekingbe látogat, addig Indiában szépen jönnek fel az iPhone eladások, és kétségtelen, hogy a világ – egyelőre – második legnépesebb országában hatalmas lehetőségek vannak. Amit eddig főleg a Samsung használt ki. Eddig.

India lakossága most kb. 1,324 milliárd fő, és tovább növekszik, demográfusok szerint már 2022-re lehagyják Kínát, és a világ legnépesebb országa lesznek. India lakossága már most a világ lakosságának kb. 17,5%-át teszi, és ennek 50%-a 25 évnél fiatalabb, akik nagyon szeretnének okostelefont – és egyre többen venni is tudnak. Tim Cook nemrég a Mad Money műsorban mondta el, hogy tavalyhoz képest 56%-kal nőttek az iPhone eladások, és hogy bőven van még mozgástér a piacon. A Canalys felmérése szerint a felsőkategóriás indiai okostelefon piacon (300 dollár feletti készülékek tartoznak ide) az Apple a tavalyi 11%-os részesedését 2016 elejére 29%-ra tornázta fel, míg a Samsung ugyanezen időszak alatt 66-ról 41%-ra zuhant le. A gyorsabb LTE alapú hálózatok pedig csak most kezdenek el terjedni az országban, ezért valószínűleg egyre többen akarnak majd okostelefont. Persze az Apple még nagyon-nagyon távol van attól, hogy meghatározó szereplője legyen az indiai mobil piacnak (a teljes részesedésük kb. 2% körül mozog), a konkurencia is erős, és az indiai kormány is kemény feltételeket szab, de kétségtelen, hogy kiaknázható lehetőségek azok vannak a szubkontinensen. Korábban Maneesh Dhir felelt az Apple indiai piacáért, azonban ő még az év elején távozott. Országmenedzserként a helyét Sanjay Kaul veszi át, aki 2011 óta dolgozik az Apple-nek, és aki eddig elsősorban az iPhone értékesítésekért felelt. Kaul az Apple előtt a BlackBerry indiai divízióvezetőjeként dolgozott.

Ravi Shankar Prasad, indiai kommunikációért és információs technológiáért felelős miniszter.
Ravi Shankar Prasad, indiai kommunikációért és információs technológiáért felelős miniszter.

És még egy finomság, hogy mire számíthat még az Apple a másik ázsiai óriás országban. Ravi Shankar Prasad, az indiai kormány telekommunikációs minisztere kijelentette, hogy nagy figyelemmel követték az Apple vs. FBI ügyet, és tisztában vannak vele, hogy az erős titkosítás kihívást jelenthet a bűnüldöző szerveknek.

Az olyan eszközök, mint az Apple okostelefonjai, erős titkosítással vannak ellátva, hogy megóvják a tárolt adatokat és a kommunikációt. Ezek a titkosítási technológiák kihívást jelentenek a bűnüldöző szerveknek világszerte, így Indiában is.

Prasad szerint ezért külön kutatói-fejlesztői programot indítottak, ami nyomon követi ennek az alakulását.

Ennek a programnak a részeként a mobil technológiákkal foglalkozó igazságügyi szakértőink létrehoztak egy olyan eszközt, amivel kezelni tudjuk ezt a problémát, így az Apple telefonjait is.

A miniszter többet nem árult el, ill. elutasította azt, hogy hátsó kaput követelnének az okostelefonok operációs rendszeréhez, vagy mesterkulcsot azok titkosításához. Blöff vagy komoly? Az első komolyabb balhénál ki fog derülni.

Források: Apple Insider, iMore, The Times of India

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!