imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Viv Labs

A Samsung megvette a Sirit megalkotó csapatot


Nagyban zajlik a hidegháború a személyi asszisztensek körül. A dél-koreai vállalat pedig biztosra ment, és egy jól bevált startupot, a Sirit is kitaláló Viv Labs-ot vásárolta most fel. De mitől lesz ez jó nekik?

A Viv csapata három főből áll: Adam Cheyerből, Dag Kittlaus-ból, és Chris Brighamből. Ők voltak azok, akik létrehozták az Apple saját személyi asszisztensét, miután a cupertinói cég felvásárolta fejlesztéseiket 2010-ben. Két év múlva, 2012-ben azonban kirepültek a cégóriás szárnyai közül, hogy megalapíthassák saját startupjukat, ez lett a Viv Labs.

Viv Labs
Balról jobbra: Adam Cheyer, Dag Kittlaus, és Chris Brigham

Nem hajóztak ismeretlen vizekre, továbbra is azt folytatták, amiben egyszer már sikeresek voltak. Egy olyan intelligens személyi asszisztens fejlesztésén dolgoznak, ami sokkal komplexebb feladatokat is meg tudna érteni, mint eddig bármelyik másik vetélytársa.

De mitől lenne jobb, mint a Siri? Egyrészt a Viv összekapcsolt tudáshálóval rendelkezik, azaz megtalálja az összefüggéseket az egyes adatok között. Ezzel szemben a Siri agya “fiókos”, azaz csak előhúzni tudja a kért információt, de nem tud kapcsolatokat felfedezni köztük. Ez pedig nagy előny a Viv javára, tekintve, hogy az emberi gondolkodás, és a beszéd is sokkal inkább az ő megoldásuk szerint működik.

Siri

Másrészt a Viv a problémamegoldás érdekében egészen különös technológiákat használt fel. Elvileg sikerült elérniük, hogy az asszisztens bele tudjon írni a saját kódjába, hogy ezzel új feladatok elvégzésre tegye képessé önmagát. Persze a “magát író program” nem teljesen újdonság, de ez lesz az első olyan nagyközönségnek szánt termék, ami ezt aktívan felhasználja.

Ennek a cég a “dinamikus programgenerálás” nevet adta. A technológia lehetőséget biztosít majd a Viv-nek, hogy az megértse a felhasználó szándékait, és olyan műveleteket hajtson végre, amikre eredetileg nem is volt betanítva.

Dag Kittlaus

A rendszer ráadásul már debütált is. Egy látványos show keretein belül demózták az asszisztens tudását a világ számára. Olyan komplex kérdésekre is azonnal hozta a választ, mint például:

Melegebb lesz-e 21 foknál a Golden gate hídnál, holnap után délután 5-kor?

És erre szép kerek mondatban válaszolt a Viv:

Nem, nem lesz olyan meleg szerdán 5 óra után.

Mondani sem kell a közönség és a szakmai is hangos ovációval fogadta a fejlődést. De hát a siker várható is volt. Már akkor, amikor Dag Kittlaus lelépett az Apple-től, misztikusan csak ennyit írt egy levelében: “A Siri csak a kezdet volt”.

Mégis jogos a kérdés, miért pont a Samsungnak adják el az asszisztenst? Erre Kittlaus azt válaszolta, hogy az elterjedség a fő ok:

Több mint 500 millió készüléket adnak el évente. Amikor megkérdeztek a színpadon mi ezzel az egésszel a célunk, azt feleltem: hogy mindenhol ott legyünk.

Mondjuk az Apple is elég elterjedt, de elképzelhető, hogy az együttműködésük alatt voltak problémáik az önrendelkezéssel kapcsolatban. A Samsung viszont a felvásárlás ellenére is engedi, hogy a Viv Labs megőrizhesse függetlenségét, így különálló cég ként tovább üzemelhessenek.

Samsung

Ez a vétel is erősíti egyébként azt a sejtést, miszerint a Samsung egyre jobban igyekszik függetleníteni magát a Google egyeduralma alól. Már egy ideje ad ki mobilokat saját operációs rendszerével, a Tizennel, a Samsung Pay sikeres kihívója az Android Pay-nek, és most a Viv-el megmutathatják, hogy nem szorulnak rá a Google-féle személyi asszisztensre sem.

Nem csoda hát, hogy Kittlaus nagyon elkötelezettnek tartja a Samsungot a témában:

A Samsung most arra fordítja a figyelmét, hogy megkerülhetetlen tényezővé váljon a szoftverek és szolgáltatások piacán, különösen az intelligens asszisztensek terén. A Samsung Pay már az egyik legnépszerűbb mobilfizetési móddá vált, a SmartThing felvásárlásával pedig újabb jelét adták ebbéli meggyőződésüknek. Hamarosan ti megtapasztalhatjátok milyen komolyak a Samsung szándékai. És ahogy mi, úgy ők is győzni jöttek.

Dag Kittlaus
Dag Kittlaus, a Viv Labs CEO-ja

Látszik, hogy mindegyik cég igen komolyan veszi a versenyt. És biztos, hogy ha valóban olyan úttörő megoldásokkal érkezik a Viv, ahogy azt beharangozták, a Samsung nagy előnyre tehet szert ebben.

Akiket pedig különösen érdekel a személyi asszisztensek témája, kövesse figyelemmel az iMagazint. Ugyanis hamarosan jelentkezünk egy interjúval, amelyből többek közt az is kiderül, miért nem beszél magyarul a Siri.

Forrás: The Verge és TechCrunch

iPhone 7 részletfizetéssel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!