imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A Samsung pert vesztett az Apple-lel szemben. Fizetnek.


2011 óta zajlik egy per a Samsung és az Apple közt, mely most lezárult. A Samsung veszített a perben és számunkra felfoghatatlan mennyiségű pénzt kell kifizessen az Apple-nek.

A szabadalomsértési pert még az Apple indította a Samsung ellen, 2011-ben. Tíz országban pereskedtek, végül nemrég a bíróság csak USA-ra korlátozta a pert. Még 2012 júliusában 1 milliárd dollárt ítélt meg a bíróság az Apple-nek, de a Samsung fellebbezett, ezért tovább húzódott az ügy.

A pert egyébként az Apple a saját szabadalmai miatt indította, olyasmik szerepelnek a vádban, hogy a Samsung jogtalanul használta fel a készülékeiben a kétujjas képnagyítást, a képernyő navigációt, és a Home gombot, na meg persze a lekerekített sarkak miatt is berágtak az Apple ügyvédei. Ez utóbbi viccesen hangzik, de a világ egyelőre így működik.

apple_patent_kicsi

A Samsung tehát enyhítésért fellebbezett, és ezt ráadásul több technológia cég is támogatta. A bíróság azt az ítéletet hozta, hogy a Samsung köteles kártérítést fizetni az összes eladott okostelefon utáni profit alapján. Ez 930 millió dollár (272 milliárd forint) kártérítést jelentetett volna. Ugyanakkor egy újratárgyalás során a CAFC megállapította, hogy a Samsung csak a termékei kinézetével sértette az Apple-t, de azok kereskedelmi megjelenésével nem. A Google a Facebook az eBay a HP, hogy csak a nagyobb neveket említsük, egy petíciót fogalmaztak meg, melyben leírták, hogy szerintük a mai technológia igen összetett, a termékek összetevőit rengeteg eszközben használják. Ha ezeknek az alkatrészeknek a használatáért is lehetne perelni, akkor valószínűleg minden cég jogsértő tevékenységet folytatna, és a fejlődés egyszerűen megállna.

kep14

Dióhéjban ennyi a történet. A több esztendős csatának nemrég vége lett, a Samsung végül elveszítette a pert, és fizetniük kell. Egészen pontosan 548 millió dollárt, vagyis átszámítva 160 milliárd forintot kell kifizetniük az Apple részére. Ne felejtsük el, hogy a Samsung így sem járt rosszul, hiszen az Apple eredetileg több mint 1 milliárd dollárt követelt a cégtől. Persze még így is elég sok pénzről van szó, ha az összeg beérkezik az Apple számlájára 5 százalékot dobhat az Apple negyedéves nyereségén. Persze nézhetjük úgy is a dolgot, hogy ennyi pénzt az Apple mindössze öt nap alatt megkeres. Ettől függetlenül fél milliárd dollár akárhogyan is nézzük nagyon sok pénz.

A Samsung persze nem hagyta annyiban a dolgot, ügyvédeik benyújtottak egy kereset, mely szerint az Apple-t köteleznék az összeg visszatérítésre amennyiben egy újabb per során a bíróság az ő javukra döntene. Ebből következik, hogy bár a Samsung most kifizeti az Apple-nek megítélt fél milliárd dolláros összeget, de újabb fellebbezést nyújt be, emiatt pedig további perek sorozata várható.

Az Apple ügyvédei nem értik mit akar elérni a Samsung, és vitatják, hogy a Samsungnak lenne bármilyen jogalapja később visszakövetelni a pénzt.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!