imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A Spotify köszöni szépen az Apple Music-nak a növekedést


Az online zenei streaming piac egyik legújabb belépője a tavaly nyáron elrajtolt Apple Music – az egyik legrégebbi és legismertebb pedig a 10 éve, Svédországban alapított Spotify. Az Apple piacra lépésekor talán kicsit megijedtek a svédek, de úgy tűnik, a félelem alaptalan volt, sőt.

A Spotify-nak jelenleg közel 100 millió felhasználója van, köztük a legutóbbi adatok után 30 millióan fizetnek szolgáltatásért. Ez a szám az Apple Music esetében a legutóbbi negyedéves jelentés alapján 13 millió volt. Persze, 10 év alatt könnyű mindezt összeszedni, gondolhatnánk, de a helyzet nem teljesen ez. Jonathan Forster, a Spotify egyik alelnöke, és a startup egyik legelső alkalmazottja a Reutersnek azt mondta, az Apple Music elindulása óta sokkal nagyobb ütemben növekednek, mint korábban.

Nagyszerű, hogy az Apple is játékban van. Egyértelműen növelik a streaming ismertségét. Nehéz egyedül felépíteni egy egész iparágat. Sokkal gyorsabban növünk és sokkal több új felhasználónk van amióta elindult az Apple Music. Persze szörnyű volna, ha egymás felhasználóit vennénk el, és kiderülne, hogy a 100 millió felhasználónk a plafon, de szerintem nem ez a helyzet.

Spotify

Persze a Spotify számára nem az Apple Music az egyetlen konkurencia. Elég csak az Egyesült Államokban igen népszerű Pandorára, a német SoundCloudra, a francia Deezerre, vagy a Jay-Z nevével fémjelzett, néha botrányokban szereplő Tidalra gondolni. És nem szabad elfeledkezni egy igazi nagy halról, hiszen a Google részéről ott a YouTube illetve a Google Play Music. Forster szerint a piac szereplőinek száma csökkenni fog a jövőben:

Az internetes tapasztalatom azt mondja, hogy valószínűleg nem lesz túl sok jelentős szereplő, rajtuk kívül pedig néhány rétegigényeket kiszolgáló szolgáltatás. Lehetne például egy klasszikus zenére építő streaming-szolgáltatás. Nem egyszerű terep ez.

A Spotify nem zárkózik el a további felvásárlásoktól sem, hogy bővítse szolgáltatásait és felhasználóinak számát. A héten indították el azt a funkciót, mely segítségével rövid, exkluzív, kulisszák mögötti videókat nézhetünk meg az előadóktól – ez a koncepció kicsit hasonlít a nem túl sikeres Apple-féle Connectre. Forster szerint fényes jövő áll a cég előtt:

Szerintem az emberek most tényleg felfedezték a streamingben rejlő lehetőségeket. Amit most látunk, az csak a kezdet. Sosem növekedtünk még ilyen gyorsan.

Forrás: Reuters via MacRumors.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!