imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A Swift alkotója inkább a Teslát választotta


Ismét egy fontos ember távozik az Apple-től. Viszont szemben az öreg Sal Soghoiannal, Chris Lattner (a képen) már önként hagyja el a hajót. Az Xcode csapat feje a jövőben a Teslát erősíti majd.

Tegnap, a Swift feltalálója és az Xcode csapat vezetője, Chris Lattner a swift-evolution levelezőlistán bejelentette távozását az Apple-től. Aki esetleg nem ismerné, a Swift az a 2014-es WWDC-n bejelentett, mára már nyílt forráskódúvá vált programnyelv, amely mind az iOS, mind a macOS appfejlesztésének nyelve lett. Jelentőségét a megjelenéskor összefoglaló cikkünkben így fogalmaztuk meg:

Úgy gondolom, hogy valóban ez a két bejelentés (értsd: Swift és Metal – a szerk.) volt az idei WWDC legfontosabbika, hiszen a fejlesztők emlékeztetőt kaptak arról, hogy nem feledkeztek meg róluk, és ki lett jelölve számukra egy új irányvonal. Tudják az Apple-nél, hogy a fejlesztők kedvében kell járni, mivel az iOS egyik legjelentősebb előnye a konkurenciához képest még mindig a minőségi appok száma. […] Összefoglalva, a fejlesztök kaptak egy rakás új eszközt, amellyel immáron kényelmesebbé és élvezetesebbé válik a szoftverfejlesztés, a felhasználók pedig örülhetnek a végletekig kihegyezett 3D-s appoknak, ez egy win-win szituáció.

Tehát most pont az az ember fogja elhagyni a céget a hónap végén, akinek ezt az egészet köszönhettük. Ráadásul Lattner már veteránnak számított az Apple-nél, 2005-ben csatlakozott a vállalathoz, tehát már több mint egy évtized volt a háta mögött. Helyét Ted Kremenek veszi majd át, aki jelenleg a programnyelvekért és futtatási környezetért felelős vezető (Senior Manager of Languages and Runtimes).

Örömmel jelenthetem be, hogy a Swift projekt vezetői pozícióját Ted Kremenek veszi majd át tőlem, ő lesz a felelős a Swift.org kezelésért és igazgatásáért. Ezzel elismerve azt a rengeteg erőfeszítést, amit már eddig is belerakott a projektbe. A lépés továbbá reflektál arra is, hogy úgy döntöttem, hogy a hónap végén elhagyom az Apple-t, és más vizeken keresem majd tovább a lehetőségeket. A döntést nem volt egyszerű meghozni, és szeretném tudatni mindenkivel, hogy továbbra is maximálisan elkötelezett vagyok a Swift iránt. Terveim szerint továbbra is aktív tagja maradok a Swift csapatának, valamint továbbra is írni fogok a swift-evolution levelezőlistára.

Öröm az ürömben, hogy a fentiek alapján Lattner teljesen azért nem engedi majd el dédelgetett gyermeke kezét. Sőt, azt is elárulta, hogy a Swift 4 már fejlesztés alatt áll, de a megjelenése már Kremenek keze munkáját fogja dicsérni, amire feltehetőleg a júniusi WWDC-n kerítenek majd sort. Addig is várhatjuk a most tavaszra ígért Swift 3.1 debütálását, melynek érkezését még az Apple erősítette meg tavaly decemberben.

swift-federighi
Craig Federighi bemutatja az új programozási nyelvet

A kérdés már csak az, hogy Letter mire értette a „más vizeken keresem majd tovább a lehetőségeket” mondatát. Bár ő a bejegyzésében nem árulta el, viszont jövendőbeli munkaadója annál inkább. A Tesla egy büszke posztban üdvözölte az új kollégát.

Szeretnénk köszönteni Chris Lattnert, aki mint a robotpilóta szoftverért felelős alelnök (Vice President of Autopilot Software) csatlakozik majd a Teslához. Chris hírneve mérnökként jól ismert. Az Apple-nél elsősorban a Swift programnyelv megalkotásért volt felelős, ami mára az egyik leggyorsabban növekvő nyelv lett. 11 év Apple-ös munka után érkezik majd a Teslához…

Nagy veszteség ez tehát az Apple-nek, különösen úgy, hogy pont az egyik legerősebb rivális tudta elszívni a cégtől az értékes munkaerőt. Ráadásul ez nem az első eset, legutóbb például David Erhartot sikerült átcsábítaniuk, aki addig az Apple-nél volt a termékek megbízhatóságáért felelős igazgató. A helyzet annyira kiélezett, hogy nyugodtan beszélhetünk toborzási háborúról is. És egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy a Tesla áll nyerésre. Elon Musk szerint például a Tesla ötször annyi mérnököt és egyéb szakembert vesz át az Apple-től, mint fordítva.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója
Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója

Ha igaz ez, ha nem, azért lenne egy jó tanácsom az Apple-nek:

Vigyázó szemetek a Teslára vessétek!

Forrás: 9to5mac és Cult of Mac

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!