imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A Taptic Engine gyártási nehézségei miatt kevés az Apple Watch?


Az Apple Watch rajtja volt az Apple eddigi történetének legsikeresebb termékindítása. Egyes becslések szerint világszerte bőven 2 millió fölött volt az előrendelések száma az első pár napban. Aki megpróbálta gyorsan beszerezni az órát, az egyből észrevette, hogy alig néhány perc alatt több hónapos várakozási idő alakult ki az Apple Online Store-okban.

Egyes hírek szerint eddig nagyjából 400 ezer órát szállított le a cég az első megrendelőknek, ami a fenti becslések szerint az összes megrendelés legfeljebb ötöde. Több találgatás is napvilágot látott azzal kapcsolatban, hogy vajon miért döcög az Apple Watch-ok kiszállítása. Az Apple jóval kisebb keresletre számított, ezért kevés órát gyártottak előre, vagy esetleg valami probléma merült fel a gyártás során?

Kép forrása: Apple

A Wall Street Journal értesülései szerint a háttérben a Taptic Engine gyártásával kapcsolatban felmerülő nehézségek állnak. Ez az az apró alkatrész, ami az Apple Watch egészen finom „érintéseit” produkálja, vagyis ami miatt az értesítéseket nem egyszerű rezgéssel, hanem  emberi ujjhoz hasonló bökéssel jelzi az Apple Watch. Személy szerint egyébként ez az egyik kedvenc funkcióm az órában, tényleg teljesen más élményt nyújt, mint a hagyományos vibramotorok. A Taptic Engine úgy működik, hogy lineárisan mozgatnak előre-hátra egy apró súlyt egyetlen tengely mentén. A hagyományos vibramotorok körkörös mozgása által keltett rezgésekkel ellentétben így többféle „haptikus”* visszajelzést is elő lehet állítani.

Kép forrása: iFixit
Kép forrása: iFixit

Az alkatrészt két beszállító gyártja az Apple-nek: a hongkongi AAC Technologies egy Sencsenben található kínai gyárban, illetve a japán Nidec Corp. Az amerikai lap úgy tudja, hogy az AAC kínai gyárában meglehetősen magas volt a selejtes darabok aránya, ezért is lassult le az Apple Watch gyártása. Mivel a japán partnernél nem tapasztalták ezeket a problémákat, a gyártás nagy részét ide helyezik át, viszont időbe telik, mire felfuttatják a termelést. A leszállított órákat ez a probléma nem érinti, a minőségellenőrzés során még a gyártás folyamatában kiszűrik a hibás darabokat.

A Taptic Engine belülről. | Kép forrása: iFixit
A Taptic Engine belülről. | Kép forrása: iFixit

Ha igazak az értesülések, akkor a jelenség rámutathat az Apple legendásan hatékony gyártási rendszerének egy gyenge pontjára: ha egy partner nem tud legyártani egy egyedi alkatrészt, az egy egész termékvonal előállítását lelassíthatja illetve megakaszthatja. Hiszen a dolog nem olyan egyszerű, hogy egy másik beszállítótól rendelünk egy szabványos alkatrészt, mivel például a Taptic Engine esetén is egyedi gyártósorokat kell felépíteni .

Forrás: The Wall Street Journal. Boríótkép: Apple.

* Várunk egy jó magyar kifejezést a „haptic feedback”-re. :)

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!