imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

A tech világ 5 legbefolyásosabb személye


A tech világ számunkra elsősorban szórakozást, kapcsolatot jelent a világgal és mindennapi teendőink megkönnyítését. Az viszont, hogy kik, hogyan és milyen mértékben befolyásolják ennek technikai fejlődését, nekünk fogyasztóknak sem mindegy. Csokorba szedtük azt az öt vezetőt, akik szerintünk kulcsszereplői lehetnek 2019-ben a tech világban bekövetkező változásoknak.

5. Marillyn Hewson – a Lockheed Martin vezérigazgatója

A listát egyből egy nem akármilyen szereplő nyitja. Az erős és karizmatikus női kép megtestesítője, Marillyn Hewson. Családja véges anyagi helyzetére tekintettel, Marillyn teljes munkaidőben dolgozott az egyetem mellett, hogy a tandíját fizetni tudja és eltartsa magát. Csodálta édesanyját, aki egyedül nevelte öt gyermekét, valamint az amerikai hadsereg női ágazatánál szolgált. Tőle tanult mindent, amire vezetőként képes.

A Lockheed Martin egy haditechnikai vállalat globális szintű érdekeltséggel. Mesterséges intelligenciával, a legfejlettebb technológiákkal és azok kutatásával foglalkoznak. Emellett az amerikai kormány és a Pentagon legfontosabb hadi beszállítói. Az USA soha annyit nem költött haditechnikára, mint 2018-ban, és idén is rekord várható. Ez egyfelől ijesztő, másrészt pedig, ahogyan az internetet is az amerikai hadseregnek fejlesztették ki, úgy a sikeres fejlesztések előbb-utóbb valamilyen formában beépülnek hétköznapjainkba – így ez a folyamat a techvilág egyik mozgatórugója.

Marillyn Hewson 2013-tól a cég vezérigazgatója. A Fortune a világ legbefolyásosabb női vezetőjének választotta 2018-ban. A cég tőzsdei értékét közel megháromszorozta, a bevételeit pedig megduplázta kinevezése óta. A Lockheed vezérigazgatója csak azért nem került még előkelőbb helyre ezen a listán, mert a tech világ általunk érdekelt részének nem közvetlen szereplője, ennek ellenére is közvetve nagy hatása van az egész iparágra.

4. Ren Zhengfei – a Huawei ügyvezető igazgatója

Ren Zhengfei 74 éves kínai számazású vállalatvezető. Az egyetem elvégzése után a kínai hadsereg kutatóintézetében dolgozott, annak is az információs technológiákat kutató egységében. 1987-ben alapította a Huaweit, ami mára a világ egyik legnagyobb okostelefongyártó vállalata, valamint 16 kutatás-fejlesztési és 36 innovációs központtal rendelkezik világszerte.

Ren Zhengfei elsősorban azért nagyon fontos formálója ma a tech világnak, mert cége néhány év leforgása alatt merőben átrendezte az erőviszonyokat. Ez a jelenség engem leginkább maga Kína gazdasági fejlődésére emlékeztet. Az erős konkurencia jellemzően jó a fogyasztóknak, felrázza a versenytársakat és a versenyből általában jól jön ki a vásárló.

Az amerikai kormány kémkedés ügyében jutott vádemelésig a kínai céggel szemben, mert a vizsgálatok alapján a konkurensekhez képest lényegesen több biztonsági rést találtak a készülékeikben. Van egy kínai törvény, ami szerint a kormány kötelezheti a vállalatait arra, hogy az általuk kezelt adatokat rendelkezésre bocsássák.

Vélhetően ez a törvény a jogalap arra, hogy a Huaweit és a ZTE-t az Egyesült Államok nemzetbiztonsági kockázatnak minősítse és tiltólistára tegye. Az elkövetkező hónapokban kiderül, végül mekkorát csattan az ostor a Huaweien. Mindenesetre, ha kiveszünk egy erős szereplőt a piacból, az előbb-utóbb azt eredményezi, hogy az a bizonyos ostor eléri a vásárlókat is.

3. Mark Zuckerberg – a Facebook alapítója és igazgatója

Ha a listán valakit nem kell igazán bemutatni, akkor az a közösségi médiaguru, Zuckerberg. Amennyiben az elmúlt hónapokban nem találkoztunk szinte naponta valamilyen formában az adatkezelési feltételek megváltozásával, akkor gyorsan töltsünk ki lottószelvényt, mert körülbelül annyi esélye lehet, mint azon nyerni.

A Facebook közel két és fél milliárd aktív (havonta legalább egyszer bejelentkező) felhasználóval rendelkezik. Összehasonlításképpen, a keresztény vallás mintegy 2,2 milliárd követőjével is elmarad a legnépszerűbb közösségi platform használóinak számától. 2018 tavaszán robbant ki a nagy Facebook botrány, amikor is cirka 87 millió felhasználó adatához férhettek hozzá illetéktelen kezek és használhatták fel azokat.

Mintha ez nem lenne önmagában elég megrendítő, június közepén tiltott le több ezer magyar felhasználót a Facebook. A felelős egy hibásan működő tisztogató algoritmus volt. Sokan a saját bőrükön tapasztalták meg, hogy mennyire fontos, szerves része az életünknek a profilunk és a vele járó szolgáltatások – gondolok itt például a Messengerre vagy a csoportokra. A Facebook botrányra tavaly nemzetközi szintű törvényeket hoztak, amik kiterjedtek szinte minden szervezetre, vállalkozásra és magánszemélyre.

2. Elon Musk – Tesla, SpaceX, PayPal és megannyi sikercég alapítója

Az egyik kedvenc szereplőm ezen a listán a vasember karakterének alapjául szolgáló tech orientált vállalkozó és mérnök, Elon Musk. Már 10 évesen megtanulta a programozás alapjait, rá két évvel pedig eladta saját készítésű játékát. Talán nem túl meglepő, hogy már a húszas évei végére milliárdos lett.

Musknak megvan a képessége és intellektusa, hogy felismerjen egy problémát, amire tud is megoldást, illetve alternatívát mutatni. Ilyen volt például a PayPal is. Ez egy olyan szolgáltatás, ami eredetileg elektronikus számlát vezet a felhasználóinak, akik pénzt tudtak feltölteni és az internetes vásárlásaikat bonyolíthatták egyszerűen csak egy felhasználónévvel és jelszóval. Ma talán nem hangzik olyan nagy dolognak, de 2000-ben bizony az volt.

Olyannyira, hogy másfél milliárd dollárért vette meg és építette magába az eBay. Innen már nem volt megállás. Előfordult, hogy heti 120 órát is dolgozott szinte végtelen produktívitás és hatékonyság mellett. Elmondása szerint ma már “csak” 80-90 órát dolgozik úgy, hogy a vasárnapokat a családjával tölti. Twitterren egy alkalommal azt írta: “heti 40 óra munkával még senki nem váltotta meg a világot!”.

2002-ben a SpaceX-et, egy évvel később pedig a Tesla Motors-t alapította meg. A SpaceX űrkutatási vállalat, ami mára a legeredményesebb privát űrrepüléssel foglalkozó cég a Földön. A Teslával arra vállalkozott, hogy olyan iramban tör utat az elektromos autózásnak, hogy a piac kénytelen legyen azonnal reagálni és rálépni erre az ösvényre. Úgy néz ki ez bejött.

1. Donald J. Trump – Üzletember, az Amerikai Egyesült Államok Elnöke

A listánk első helyezettjének is kijár az a luxus és elismerés, hogy külön ne mutassuk be. Ennél sokkal érdekesebb, hogy mit keres a szabad világ legnagyobb hatalmú embere tech ágyúk gyűrűjében, ráadásul a dobogó legfelső fokán.

Az egész Trump jelenség nagyon megosztó, nem lehetne két mondatban állást foglalni, így nem is teszem. Összefüggéseket – összeesküvés elméletektől elzárkózva – viszont büntetlenül kereshetünk.

  • A Cambridge Analytica politikai tanácsadócég férhetett hozzá a 87 millió Facebook felhasználó adataihoz, és azok bűvölésével vihették sikerre Trump kampányát.
  • Az USA-Kína kereskedelmi háborúnak és Trump erőfitoktatásának lett áldozata a Huawei. Nem mintha a cég ne hibázott volna, de pont nem azért bűnhődik, amit elkövetett.
  • Virágzó hadiipar: A központi költségvetés egyre nagyobb részét költik Amerikában haditechnikára fejlesztések és haditechnikai eszközök formájában. Marillyn Hewson, a hadiipari óriásvállalat vezetője is rendszeresen teszi tiszteletét a Fehér Házban.
  • Az amerikai kormány által kivetett vámok az Apple kínai beszállítóit büntetik, Kína viszontvámjai pedig közvetlenül az Apple-t. Ez a tőzsdén májusban pár hét alatt 15 százalékos esést jelentett a vállalatnak. Ha a profiton nem faragnak, a vámok pedig nem csökkennek, a következő iPhone-ok indulóáron nagyjából 150 dollárral drágulhatnak.

Az az igazán nagy befolyás az, amikor bizonyos döntések a legbefolyásosabb emberekre is komoly hatással vannak. Donald Trumpot vitatott körülmények és komoly megosztottság mellett választották meg a világ egyik legbefolyásosabb döntéshozójának.

A listán szereplők is valamennyien közvetlenül vagy közvetve köthetőek a szóbanforgó elnökhöz. Mind az öten szerepelnek a Time “100 legbefolyásosabb ember” című listáján.

Engem aggaszt egyedül, hogy milyen kiszolgáltatottak a minket vásárlókat kiszolgáló tech vállalatok a “nagyok” döntéseinek? – Ha te is hasonlóan vélekedsz vagy egyéb véleményed van a témáról, várlak a komment szekcióban.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!