imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A Tesla elcsábította az Apple egykori vezető mérnökét


Az elmúlt év másról sem szólt, mint hogy a Tesla és az Apple oda-vissza veszi fel/át/el egymás alkalmazottait. Ahogy egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy az Apple be kíván szállni az elektromos autópiacra, úgy nőtt a feszültség is a két cég között, ami Elon Musk nyilatkozataiban jelent meg, amit aztán perszre rendre finomított. Most csendben felvették az Apple egyik volt alkalmazottját, aki fontos pozíciót fog betölteni Teslánál.

Az 56 éves Jim Keller nem egy ismeretlen név a CPU szakmában. 1998-ban került az AMD-hez, ahol részt vett az Athlon K7 és K8 x86-os processzorainak a tervezésében, utóbbinak ő volt a vezető fejlesztője. Miután végzett a K8 processzorral, elhagyta az AMD-t, és több helyen dolgozott. 2004-ben az alacsony fogyasztású mobil processzorok gyártására szakosodott P. A. Semi cég mérnöki feladatokért felelős alelnöke lett, amit aztán az Apple 2008-ban felvásárolt. Keller maradt az Apple-nél, ahol meghatározó szerepe volt az A4 és A5 processzorok kialakításában, ezek futnak többek között az iPhone 4 és 4S-ben, valamint az iPad és iPad 2-ben.

a4-a5

2012-ben aztán visszament az AMD-hez, méghozzá annak a Mark Papermasternek a hívására, aki szintén Apple alkalmazott volt, méghozzá alelnöki minőségben, és az iPod létrehozásáért felelős csapatot koordinálta, azonban 2010-ben belső konfliktusok miatt távozott. Az AMD-nél a Zen elnevezést kapó új generációs processzorok mikroarchitektúráját kellett kidolgoznia, hogy a cég újra felvehesse a high-end x86-64 piacon a versenyt az Intellel. Tavaly ősszel ismét távozott az AMD-től, azonban úgy néz ki nem kellett álláskeresési járadékért folyamodnia.

Jim Keller
Jim Keller

A Tesla közleményben erősítette meg, hogy valóban felvették Kellert, aki rögtön magas beosztásba került:

Jim Keller csatlakozik a Tesla csapatához, ahol az önvezető képesség hardveres fejlesztéséért felelős alelnöki pozíciót fogja betölteni. Jim feladata az lesz, hogy a legjobb külső és belső hardveres technológiák segítségével a legfejlettebb és legbiztonságosabb önvezető rendszert hozza létre a világon.

Látszólag ez elsősorban nem a processzorokról szól (jelenleg Nvidia ARM CPU-k hajtják a Teslákat), de Keller széleskörű mérnöki tapasztalata, különösen az alacsony fogyasztású processzorok kialakításában, nagy hasznára lehet a Elon Musk cégének. Jim Keller olyan volt Apple alkalmazottakhoz csatlakozik, mint Doug Field (egykor a Mac-ek hardveres fejlesztéséért felelős alelnök) vagy Rich Haley (egykori ötvözetekért felelős igazgató).

Forrás: Electrek.co via 9to5Mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!