imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A Tesla sok szeretettel várja az Apple-t


Még tavaly év végén indult egy elég erőteljes pletykadömping azzal kapcsolatban, hogy az Apple esetleg saját autó fejlesztésébe fogott. Ezer fős csapatról suttogtak, meg önvezető technológiáról és természetesen elektromos meghajtásról. Aztán kiderült, hogy az utakat járó titokzatos Apple-autók valószínűleg nem önvezető technológiát tesztelnek, és a hírek szépen lassan elapadtak.

A hagyományos autógyártók közül csak néhányan kommentálták az értesüléseket – köztük a Mercedes. Ha valóban be akarna törni erre a piacra az Apple, akkor viszont nem köztük kéne keresni az igazi versenytársat. Hanem egy szintén kaliforniai cégben, vagyis az Elon Musk által alapított és vezetett Teslában. A Tesla szinte a semmiből kezdett autófejlesztésbe nagyjából egy évtizede, és mára az elektromosautó-piac meghatározó szereplőjévé váltak, köszönhetően többek között annak a felfogásnak, miszerint nem a hagyományos autógyártók szemszögéből közelítik meg a kérdést, hanem sokkal inkább egy technológiai vállalat nézőpontjából.

Kép forrása: Tesla Motors
Kép forrása: Tesla Motors

Arról korábban is hallani lehetett már, hogy igazi toborzási háború dúl az Apple és a Tesla között: a két cég megpróbálja elszipkázni egymás legjobb alkalmazottait. A legutóbbi, részvényeseknek tartott telefonkonferencián Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója röviden reagált az Apple autófejlesztésével kapcsolatos hírekre, és beszélt a munkaerő fluktuációjáról is a két cég között:

Nagyon remélem, hogy az Apple beszáll az autóiparba. Ez nagyszerű lenne. Viszont nem látjuk azt, hogy bármilyen okból jelentős mértékben mennének át tőlünk az Apple-höz mérnökök. Legyen szó autókról vagy bármiről. Ezt bárki láthatja, elég csak megnézni a LinkedInt. Ha megnézzük az elmúlt 12 hónapot, a Tesla ötször annyi embert vett át az Apple-től, mint az Apple a Teslától.

Az átigazolt dolgozók nyilatkozatai alapján egyébként az egyik legfontosabb szempont a cégváltásban az, hogy sokan úgy érzik, Elon Musk olyan habitusú és elhivatottságú vezető, mint annak idején Steve Jobs volt. De ezen kívül is sok közös vonást fedezhetünk fel a két cégben, így az átigazolások nem teljesen érthetetlenek – főleg, hogy a legtöbb Apple-től érkező ember feladata főleg a szoftverfejlesztés a Teslánál.

Ha pedig Tesla és Apple: annak idején egy, a Tesla Model S-hez Apple Watch alkalmazást készítő fejlesztő panaszkodott arról, hogy mennyire korlátozottak a külsős programozók lehetőségei az első WatchKit-verzióban. Nos, azóta megjelent az Apple Watch, és egy ilyen alkalmazás is, aminek a működéséről egy videót is megnézhetünk:

Forrás: 9to5Mac. Borítókép: The Observer.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!