imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A vakság nem akadály, ha az Apple-nél akarsz dolgozni


Jordyn Castor koraszülöttként jött világra, és az orvosok nem sok esélyt adtak neki, hogy életben marad. A korai születés miatt egész életét vakon töltötte, azonban ez nem akadályozta meg abban, hogy elvégezze a főiskolát, majd bekerüljön az Apple csapatába, ahol most azon dolgozik, hogy segítsen a hozzá hasonlókon.

A mobil eszközeibe épített kisegítő lehetőségek miatt az Apple már régóta bajnok a valamilyen hátránnyal vagy fogyatékkal együtt élő emberek körében, legyen szó kerekesszékesekről vagy autizmussal élőkről. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy termékeik egyszerűen, intuitív módon is használhatóak legyenek, de külön funkciók hivatottak segíteni a látás- és/vagy halláskárosodással élőket is. Jordyn Castor is az ő életük jobbá tételén dolgozik immáron.

A vakság nem határoz meg téged. Része persze a személyiségednek, mint karakterisztikus vonás, de nem ez határozza meg, hogy ki vagy, és mit tehetsz az életben.

jordyn_castor-apple-accessibility
Jordyn Castor

A vak lányról szülei sem mondtak le, arra biztatták, hogy cáfolja meg a vakokkal kapcsolatos sztereotípiákat. Bármikor, amikor a családja valamilyen technikai eszközt adott a kezébe, neki kellett kitalálnia, hogy hogyan működik, majd elmagyaráznia azt a többieknek. Így tanult meg vakon kódolni számítógépen, aminek köszönhetően többek között a VoiceOver funkciót is fejleszti az Apple-nél. A képességeinek a megismerése során jött rá, hogy munkájával egy közösség számára tehetné elérhetőbbé a technológiát. Még főiskolás volt a Michigan-i Állami Egyetemen, amikor egy állásbörzén vette a bátorságot, és odament az Apple standjához. Pár évvel korábban, 17. születésnapjára kapott a családjától egy iPad-et, aminek a könnyed használata egyszerűen lenyűgözte, és még magasabb szintre emelte a technológia iránti szenvedélyes érdeklődését.

robet_s_bray_apple_award
Sarah Herrlinger az Apple nevében átveszi a Robert S. Bray-díjat Eric Bridges-től, az Amerikai Vakok Tanácsának (American Council of the Blind) igazgatójától, 2016. július 4-én.

Az Apple gyakornoki állást ajánlott a fiatal tehetségnek, majd ennek lejárta utána teljes állásba vették fel a kisegítő lehetőségek fejlesztéséért felelős csoportba. Kollégái szenvedélyesnek és elkötelezettnek írják le Castort. Munkája kapcsán ő csak ennyit mondott:

Közvetlenül hatással lehetek a vaksággal élők életére. Ez fantasztikus érzés.

Sarah Herrlinger, az Apple kisegítői lehetőségek globális tervezéséért felelős vezető menedzsere szerint mindig is elkötelezettek voltak az iránt, hogy az összes ilyen és ehhez hasonló funkció ingyenesen és automatikusan beépítve érkezzen a termékekkel, holott korábban az volt a trend, hogy a hallás- és/vagy látáskárosultaknak külön eszközöket árusítottak.

A kisegítő lehetőségek fejlesztése soha nem ér véget. Ez nem egy olyan terület, amit egyszer megcsinálsz, aztán kipipálod és rátérsz a következő feladatra.

Forrás: Mashable Borítókép: Vicky Leta / Mashable

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!