imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

A várakozásoknak megfelelő negyedévről jelentett az Apple


Összességében inkább pozitív számokat láthatunk. Tovább estek az iPhone eladások, az iPadeket és az AirPodsot ellenben nagyon vették. A szolgáltatások hasítanak.

Az Apple az éjjel jelentett a 2019-es második pénzügyi negyedévéről, amiben 58 milliárd dolláros bevételről számolt be. Ez ugyan 5%-kal alacsonyabb az egy évvel korábbi számokhoz képest, azonban az előző negyedévben megfogalmazott várakozásokhoz viszonyítva a pozitív tartományba esik. Immár második negyedéve nem közöl a vállalat darabszámokat az egyes kategóriákban, így a bevételekből kénytelenek az elemzők következtetéseket levonni.

iPhone

Kezdjük a fekete levessel. Az egyetlen komoly negatív sort a teljes jelentésben a várakozásoknak megfelelően az iPhone szállította. A mobiltelefon piac telítődni látszik, és az Apple is kevesebb készüléket tud eladni. Ugyan a jelentés utáni hagyományos befektetői hívásban Luca Maestri egyértelműen az új iPhone-ok vásárlói elégedettségi rekordjait szerette volna kiemelni, a piac inkább arra kíváncsi, hogy 20% feletti bevétel csökkenést szenvedett az ágazat. Egyes elemzések szerint az Apple 30%-kal adhatott el kevesebb iPhone-t, mint egy éve az azonos időszakban.

Szolgáltatások

Ezzel szemben az a szektor, amire teljes egészében felhúzták az idei első Keynote-ot, rendületlenül szárnyal. A szolgáltatások már az Apple teljes bevételének egyötödét teszi ki, itt nincs szezonális ingadozás, mintha húznák felfelé a grafikont. Ráadásul a profitráta is kétszer akkora, mint a hardverek esetében. Ezen mondjuk nagy kérdés, hogy mennyire fog változtatni a saját filmes tartalmakba fektetett tonnányi pénz, amivel egy kifejezetten kompetitív piacra akar betörni az Apple, hiszen a Netflix trónjára a Disney+ is bejelentkezett. Mivel folyamatosan jönnek majd ki idén új szolgáltatásokkal, így nem várunk lassulást egy ideig a növekedésben.

Wearables, okoseszközök és kiegészítők

A szolgáltatások mellett ez az a kategória, ami igazi sikersztori, és továbbra is brutális sebességgel nő. Tim Cook a befektetői hívásban rendre azzal mérte a múltban ezt az ágazatot, hogy mekkora lenne önmagában, ha a Fortune listájára kerülne. Nos, már beférne a 200 legnagyobb vállalat közé! Mindezt úgy, hogy alig 4 éve léptek be ebbe a szektorba az Apple Watch-csal… Az Apple ügyvezetője az AirPods-ot kulturális jelenségnek nevezte, miközben arról számoltak be, hogy alig bírják győzni gyártási kapacitással a vásárlói igényeket. Kétségtelen tény, hogy komoly sikerekről beszélhetünk.

iPad

Az iPad nem véletlenül kap egyre nagyobb fókuszt az Apple kommunikációjában és marketingjében. Már az előző negyedévben is jó számokat hozott, de a decemberi negyedévhez képest is 22%-os növekedést tudott elérni, ami hosszú ideje a legnagyobb. Az elmúlt években az iPad piaca egyre csökkenőnek tűnt, ám úgy tűnik ez meg fog fordulni. És ebben még ugye az iPad mini és az iPad Air frissített verzióinak eladása csak minimálisan benne, amik tovább pörgethetik a következő időszakot.

Mac

A Mac vonal látszólagos csökkenését Maestri a processzorok korlátaival próbálta magyarázni, illetve a japán és koreai piacokon elért sikereket emelte ki. A Macek tartósságát jól mutatja, hogy a friss vásárlók fele nem frissített, hanem más készülékről váltott, és az aktív Macek száma továbbra is rekord mennyiségű. Azért az iMac frissítéstől kicsit többet vártunk.

Egészében elmondhatjuk, hogy sok meglepetést nem tartalmazott a mostani jelentés. A mobilpiac telítődésével az iPhone ágazat rendre negatív számokat fog felmutatni, azonban az elgondolásoknak megfelelően a kiegészítő termékekkel és szolgáltatásokkal az Apple képes fenntartani pozícióját a piacon.

A jelentést a tőzsde a várakozásokhoz képest kifejezetten pozitívnak ítélhette: az AAPL papírok közel 5%-ot ugrottak fel a hírre, és a kereskedés utáni időben az idei legmagasabb értéken állnak.

2019 Q3 terv

Az Apple természetesen közzétette a következő negyedéves várakozásait:

  • 52,5 és 54,5 milliárd dollár közötti bevétel
  • 37 és 38% közötti bruttó árrés
  • 8,7 és 8,8 milliárd dollár közötti működési költség
  • 250 millió dolláros egyéb bevétel/(kiadás)
  • 16,5% környéki adóráta

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!