imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

A vezetéknélküli töltés tényleg árt az akksinak?


A fenti kérdést többször megkaptuk kommentben, illetve különböző fórumokon is találkoztam már vele, így úgy döntöttem, elmerülök a témában. Mindezt amellett, hogy melóban nálam is pihen egy Qi-töltő az asztalon, minden nap használom, ezért nekem is megvan a saját véleményem a dologról.

A vezetéknélküli töltés térhódítása az elmúlt években egyre rohamosabb mértékben nőtt, ma már szinte minden új közép- vagy felsőkategóriás telefont feltehetünk így tölteni. Bár kezdetben csak Androidos telefonnak adhattunk ilyen formán új lendületet, nemrég az Apple is beszállt a piacra, egész pontosan az iPhone 8 érkezésével. Az iPhone 8, az iPhone 8 Plus, illetve az ennél újabb iPhone-ok természetesen már mind rendelkeznek ezzel a képességgel.

Az előnye egyértelmű: rendkívül kényelmes. Én például imádom, hogy nem kell vezetékkel bajlódni. Csak feldobom, és már vált is az akku ikonja zöldre. Sőt, mivel ebben a töltőben akár függőlegesen is tudom tartani a telefont, baromi hasznos, hogy munka közben nem kell figyelnem, vagy hallgatóznom, hogy jött-e értesítés, hisz azonnal látom, ha a perifériámban felvillan a képernyő.

Túlcsordul az energia

Sokak szerint pont ezzel a kényelmességgel árthatunk a telefonnak. A feltevés alapja, hogy a lítium akkumulátorokat károsítja, ha gyakran töltjük túl, azaz akkor is töltőn hagyjuk, ha az már rég 100%-on van. Márpedig, ha valakinek van egy szép új töltője, az biztosan éjjel-nappal használja majd. Igen, én is állandóan ezt csinálom.

Ez azonban nem igaz. Bár az akkuban lévő lítium-ion cellák alapvetően nem szeretik, ha kimaxoljuk őket, a modernebb telefonok már rendelkeznek túltöltés elleni védelemmel. Ennek hála akár egész éjszakára is töltőn hagyhatjuk a telefont, magától a töltéstől biztosan nem lesz baja sem a telefonnak, sem az akkumulátornak.

Meleg lehet a helyzet

A lítium-ionok alapvetően két dologra allergiásak. A szélsőséges használatra, és a hőmérséklet-ingadozásra. És amíg az első kimerül annyiban, hogy ha nem használod, félévente töltsd vissza kb. 50%-ig, addig a második kritérium esetén már könnyebb hibázni. Bár az Apple hivatalosan azt állítja, hogy 0 és 35°C között optimálisan használható a telefon akkumulátora, a lítium valójában a szinte betarthatatlan 16-22°C között érzi magát a lehető legjobban.

Ez pedig oka lehet annak, hogy sokak szerint tönkreteheti az akkut a vezetéknélküli töltő. Innentől válik az egész egy meglehetősen összetett kérdéssé, hisz sok mindentől függ, hogy egy ilyen töltő túlhevülhet-e, ezzel túlmelegítve az akksit, és károsítva azt. Többen is elemezték már a vezetékes, illetve a vezeték nélküli töltés okozta hőleadást, és ezeket összesítve egy érdekes, ám logikus következtetést lehet levonni.

A minőségi, precízen összeszerelt, megfelelő elektronikával ellátott (de nem feltétlenül drága) töltők esetében semmilyen különbség nem jelent meg, a generált hő nagyjából hasonló volt. Ezzel szemben a gyengébb minőségű, silány anyaghasználatú töltők hajlamosak lehetnek a magasabb hőmérsékleten való üzemelésre, ami egyértelműen az akku kárára mehet. Persze az utángyártott kábelek és töltőfejek is hasonló gondokat tudnak okozni, szóval ez talán nem olyan meglepő eredmény.

A másik tényező, mely szerepet játszhat ebben a kérdésben, az az, hogy miként helyezzük a telefont a töltőre. A töltőkben elhelyezett panel ugyanis fix, és nagyon ritkán négyzet alakú, tehát az egyik oldala hosszabb, épp úgy, mint az akkumulátornak. Azonban, ha a telefont nem így helyezzük rá, esetleg csak félig lelógva, vagy ferdén, akkor a töltőnek máris sokkal több energiát kell mozgósítania, hogy tartani tudja az elvárt töltési időt.

A magasabb teljesítmény pedig több hőt generál, mely mint fentebb írtam, ártalmas lehet az akkunak. Nem minden esetben, de könnyen előfordulhat, hogy ilyen apróságok miatt bírja fél nappal kevesebb ideig a szeretett eszközünk.

És van még egy utolsó ok, ami miatt a töltőnk magasabb hőt adhat le, mint megszokott. Ez pedig a tok. Hisz ki ne védené méregdrága telefonját egy szolid, vagy éppen csicsás (esetleg cicás) védőtokkal? Azonban pont emiatt, hogy a telefon és a töltőpanel közé egy több milliméteres szilárd anyag kerül, a töltő nehezebben birkózik meg a feladattal. A nagyobb teljesítmény pedig ismételten több hővel jár. Ezt tehát szintén egy olyan tényező, melyre érdemes odafigyelni.

Hogy néhány személyes tapasztalattal is kiegészítsem a cikket, személy szerint én sem, és az iMagazin csapat többi tagja sem érzékelt túlmelegedést, vagy akkuproblémát ilyen töltő miatt. Egyik ismerősöm viszont rendelt egyet a Wishről, ami azért a néhányszáz forintért cserébe, azonnal meríteni kezdte az akkut. Egy töltőnél ez talán nem túl rendeltetésszerű…

Összességében tehát: a vezetéknélküli töltés alapjában nem károsítja az akkumulátorunkat. Az viszont igen, ha nem megfelelően használjuk ki az általa adott előnyöket.

Ha épp most kaptál kedvet egy ilyen, dísznek sem utolsó töltőhöz, érdemes körbenézned az iSTYLE kínálatában!

Te használsz vezetéknélküli töltőt? Mi a tapasztalatod?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!