imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A világ legjobb vezetője: Tim Cook, az Apple CEO-ja


A Fortune másodszorra állította össze a „World’s Greatest Leaders” nevű, vagyis a világ szerintük legjobb vezetőit felsoroló listáját. Az 50 nevet tartalmazó toplista élére az Apple vezérigazgatója, Tim Cook került. A listán többek között cégvezetőkkel, katonákkal, politikusokkal, vallási vezetőkkel, hírességekkel és aktivistákkal „küzdött meg”.

A Fortune vezető szerkesztője, Geoff Colvin elmondta, hogy egy vezető akkor tekinthető igazán vezetőnek, illetve sikeresnek ebben a szerepben, ha rendelkezik követőkkel – ez az alapja mindennek. Kezdetnek megkérdezték a lista tavalyi szereplőit, hogy ők kit tartanak jó vezetőnek, majd szakértőket, oktatókat, és természetesen a Fortune szerkesztőségét szondázták meg – a legtöbb jelölés Tim Cookra érkezett.

Tim Cook | Kép forrása: Bloomberg
Tim Cook | Kép forrása: Bloomberg

Adam Lashinsky, a Fortune főszerkesztő-helyettese kiemelte, hogy Tim Cook Steve Jobs halálával hirtelen örökölte meg az Apple vezérigazgatói székét, és korábban rengeteg kritikát kapott azzal kapcsolatban, hogy csökken a részvények árfolyama, az Apple veszít a piaci részesedéséből, valamint hogy a cég sosem lesz képes olyan innovációkra, mint a legendás alapító idejében.

Tim Cookot azonban nem hatották meg a kritikák, és az Apple az ő vezetése alatt érte el azt, hogy a világtörténelemben az első cég lett, melynek értéke meghaladta a 700 milliárd dollárt. Az Apple Pay és az Apple Watch pedig tökéletes példája a folyamatos innovációnak. Cook saját elmondása szerint akkor ébredt rá, hogy korábban mennyi mindentől védte meg Jobs, és mennyire nehéz valójában betölteni ezt a pozíciót, amikor megkezdte a munkát mint az Apple CEO-ja.

A meghívott vendégek mustrálják az Apple Watch-ot a március 9-én tartott bemutató helyszínén. | Kép forrása: Apple
A meghívott vendégek mustrálják az Apple Watch-ot a március 9-én tartott bemutató helyszínén. | Kép forrása: Apple

Ezen kívül Tim Cook emberi oldala is figyelemreméltó: számos, az üzleti világ számára hagyományosan kevésbé fontos témában állt ki, és mondta el a véleményét, például a hátrányos megkülönböztetés ellen felemelve a szavát – vagyis fontos társadalmi és politikai kérdésekben is használja vezetői képességeit. A legfontosabb azonban talán az, hogy Cook ténylegesen, a szó legszorosabb értelmében vezeti az Apple-t, számos kiemelkedő szaktekintélyt csábított a céghez, valamint sosem feledkezik el arról, hogy megemlítse, az Apple sikere nem csupán az ő személyének, hanem az összes alkalmazott csapatmunkájának köszönhető – ez pedig egy rendkívül fontos vezetői tulajdonság a Fortune szerint.

A lista második helyezettje egyébként az Európai Központi Bank elnöke, Mario Draghi lett, míg a harmadik Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság jelenlegi elnöke. Róla azt írja a Fortune, hogy talán Mao Ce-tung óta nem volt hasonlóan erős kezű vezetője a távol-keleti országnak. A negyedik Ferenc pápa, az ötödik helyezett pedig India miniszterelnöke, Narendra Modi lett.

A listán a következő vezérigazgató a 9. helyen Mary Barra a General Motorstól, de az „igazi Vasembernek” becézett Tesla-CEO, Elon Musk is előkelő helyen végzett, ő a 23. lett. Őt követi nem sokkal lemaradva, a 25. helyen Mark Zuckerberg a Facebooktól, de érdemes odafigyelni a lista 29. helyezettjére is, aki a szédületes sebességgel növekedő Xiaomi jelenlegi vezetője, Lej Csün.

A Fortune „World’s Greatest Leaders” listájának első 10 helyezettje:

1. Tim Cook – vezérigazgató – Apple
2. Mario Draghi – elnök – Európai Központi Bank
3. Hszi Csin-ping – elnök – Kínai Népköztársaság
4. Ferenc pápa – vallási vezető – Katolikus Egyház
5. Narendra Modi – miniszterelnök – India
6. Taylor Swift – popsztár – Big Machine Records
7. Joanne Liu – nemzetközi elnök – Orvosok Határok Nélkül
8. John Roberts Jr. – elnök – Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága
9. Mary Barra – vezérigazgató – General Motors
10. Joshua Wong – aktivista – hongkongi diáktüntetések

Forrás és borítókép: Fortune

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!