imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A WWDC legfiatalabb résztvevője egy 9 éves programozó kislány


A fejlesztői konferenciákra, legyen az a Microsofté vagy Google-é, elég nehéz bejutni, hisz az árusítás kezdete után pár perccel vagy órával már általában elfogy az összes jegy. Nem volt ez másképp a WWDC-vel sem, ahova már – az 1600 dolláros (~440 000 forint) jegy ellenére – nem lehet jegyeket vásárolni. Egy 9 éves kislány azonban „ösztöndíjasként” ingyen bejutott, ezzel ő lesz a legfiatalabb résztvevő a WWDC-n.

Az Apple rendezvénye egyébként a fent említett konkurenciához képest árban a középmezőnyben helyezkedik el. A Google I/O-ra a belépő csupán 900 dollár, míg a Microsoft Buildre 2195 dollárért juthatunk be. Ezek a teljes árú jegyek, a diákjegyek olcsóbbak, de a szerencsésebbeket ösztöndíjjal jutalmazza az Apple, így ingyen vehetnek részt a fejlesztői konferencián. Idén 350 ilyen jegyet osztott szét az Apple, ezeből pedig 120-an 18 év alattiak. Közéjük tartozik a 9 éves, Ausztráliában élő, indiai származású Anvitha Vijay, aki már két iOS appot is fejlesztett, és 8 évesen díjat nyert. Lehet, hogy akkor mégsem véletlen, hgy iOS és Apple Maps fejlesztői központokat nyit az Apple Indiában?

Anvitha Vijay és az általa feljesztett alkalmazás, a GoalsHi.
Anvitha Vijay és az általa feljesztett alkalmazás, a GoalsHi.

Anvitha 7 évesen határozta el, hogy programozó lesz, mivel csak 130 dollár spórolt pénze volt, és ebből nem tudott volna felbérelni valakit, hogy az lefejlessze neki az alkalmazást, amire vágyott. Úgyhogy autodidakta módon leírásokat és oktatóvideókat kezdett nézni, hogy megtanulja a folyamatot.

A kódolás nagy kihívást jelentett, de örülök, hogy megküzdöttem vele.

Anvitha 8 évesen már különdíjat nyert az ausztrál OzApp Awards-on GoalsHi nevezetű alkalmazásával, amiért 10 000 dollár jutalomban részesült. Ebből biztosan futotta egy új malacperselyre.

Anvitha-Vijay-ozapp-awards

Egy vezető vállalkozó szeretnék lenni a világban. A nyári szünetben kifejlesztettem az app prototípusát, majd bevásárló központokban, könyvtárakban és parkokban megmutattam idegeneknek, hogy visszajelzést kapjak, ami alapján finomítani tudom.

Az alma nem esik messze a fájától, ugyanis Anvitha anyja, Buvana Vijay üzleti tanácsadó az IBM-nél, aki megjegyezte, hogy kislánya már korábban is azon gondolkozott, hogy hogyan lehetne összerakni egy Hold piknikre alkalmas űrhajót. Anvitha elmondása szerint az alkalmazásainak a lényege, hogy elősegítse mások – elsősorban kortársainak – az életét, így a GoalsHi appal a gyerekek célokat tűzhetnek ki maguk elé, amit aztán megvalósítanak. A programozás mellett azért szeret a barátaival játszani és görkorizni is. Melbourne-ből San Franciscóba tartó útja során vele tartanak szülei és húga is.

Mi szokás szerint élő videós közvetítéssel jelentkezünk, ma este valamikor 18:30 és 18:45 között indulunk egy kis felvezetőműsorral, aztán este 7-től a keynote-ot kommentáljuk. Majd figyelünk, hogy kiszúrjuk-e valahol Anvithát.

Források: Fortune via AppAdvice

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!