imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Aaron Sorkin jól kiosztotta Tim Cookot – aztán bocsánatot kért


Az Apple jelenlegi vezetői, illetve azok, akik közelebbről ismerték Steve Jobsot, általában nem nyilatkoznak túl elismerően a róla készült játék- és dokumentumfilmekről. A legtöbbször ugyanis azt hallhatjuk, hogy ezek az alkotások meglehetősen pontatlanul adják vissza az Apple társalapírójának személyiséget, egyes részleteket eltúloznak, másokat pedig túlságosan jelentéktelenné tesznek.

A legnagyobb vihart a CNN Films produkciójában készült Steve Jobs: The Man in the Machine című dokumentumfilm kavarta – nem meglepő, hiszen a producer az a Gaby Darbyshire, aki korábban a Gawker vezérigazgató-helyettese volt. Azé a Gawkeré, melynek érdekeltségei között a Gizmodo is szerepel. Az a Gizmodo, ami aktív részese volt az eltűnt iPhone 4 prototípus körüli sztorinak, a készüléket ugyanis megvették a megtalálótól, majd egy cikkben mutatták be az olvasóiknak. Így a hangvétel közel sem nevezhető barátinak.

Steve Jobs

A Danny Boyle rendezésében készülő Steve Jobs című film, melynek forgatókönyvét Aaron Sorkin írta ennél azért egy fokkal pozitívabb fogadtatást kapott – Steve Wozniaknak például kifejezetten tetszett, azt nyilatkozta, hogy sokszor úgy érezte, tényleg az igazi Steve Jobsot látja Michael Fassbender játékában. Tim Cook azonban erős fenntartásokkal kezel minden hasonló filmet, és ezt el is mondta Stephen Colbertnek a Late Showban:

Nem láttam őket, de a Steve akit én ismertem egy elképesztő ember volt. Olyan volt, akinek a legjobb oldaladat akartad mutatni a munkáddal kapcsolatban. Olyan dolgokat talált fel, amiket szerintem mások nem tudtak volna. Olyan problémákat oldott meg, amiket mások nem. Megvolt az a rejtélyes képessége, hogy a sarkon túlra látott. A filmekkel kapcsolatban szerintem sokan opportunisták, és ezt utálom – nem a legjobb része a világunknak.

Steve Jobs-film

És noha a fentiekből egyáltalán nem egyértelmű az, hogy Tim Cook a hamarosan megjelenő Steve Jobs című filmre gondolt, úgy tűnik, ennek ellenére Aaron Sorkint könnyen ki lehet hozni a sodrából, ugyanis elég keményen reagált a megjegyzésre a múlt hét folyamán egy, a Hollywood Reporter hasábjain megjelent interjúban:

Először is, senki nem azért csinálta ezt a filmet, hogy meggazdagodjon belőle. Másrészt, Tim Cooknak meg kéne néznie a filmet, mielőtt ítélkezik róla. Harmadrészt, ha óránként 17 centért dolgoztatsz egy gyerekekkel teli gyárban Kínában, elég bátornak kell lenned, hogy másokat opportunistának nevezz.

Steve Jobs

Ugyan ez utóbbi egyértelműen nem igaz, mivel az Apple évekkel ezelőtt megszakított minden kapcsolatot azokkal a partnerekkel, ahol a vizsgálataik során fény derült a gyerekmunkára, valamint azóta kínosan ügyel erre – Sorkin mégis fájó sebeket téphetett fel. És az Apple vagy Tim Cook nyilvánosan ugyan nem reagáltak semmit a kirohanásra, a forgatókönyvíró később mégis bocsánatot kért egy másik, az EOnline-nak adott interjúban:

Szerintem Tim Cook és én is egy kicsit túl messzire mentünk. Szeretnék bocsánatot kérni Tim Cooktól. Reményeim szerint amikor majd látja a filmet, ugyanannyira fogja élvezni azt, mint én a termékeit.

Ha mást nem, azt nagyon jól megmutatja, hogy Aaron Sorkin számára mennyire fontos a Steve Jobs, ami nagyon jó kritikákat kapott az első vetítést követően. A filmet október 9-én mutatják be New Yorkban és Los Angelesben szűk körben, majd október 23-án érkezik el az amerikai országos premier napja. Hozzánk 2016. január 14-én érkezik meg.

Források: The Verge, iMore. Borítókép: Independent.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!