imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ablakok rendezése macOS-ben


A friss macOS felhasználóknak eléggé kesze-kuszának vagy éppenséggel érthetetlennek tűnhet az operációs rendszer ablakainak rendezése, pedig egyszerűbb, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.

Az asztal és a Dock látszólag majdnem ugyanolyan, mint Windowsban, azonban az ablakok mégsem ugyanúgy működnek. Sőt, igazából csak úgy tesznek, mintha hagyományos ablakok lennének. Ha megnyitunk egy alkalmazást vagy a Findert, akkor az azonnal új ablakban nyílik meg az asztalon. Egyszerre csak egy alkalmazás lehet aktív: hogy éppen melyik az, azt felül a menüben látjuk, az alma logó mellett bal oldalt. Néhány programban, úgymint a Safariban vagy a Mailben, lehetőségünk van egyszerre több ablakot is megnyitni.

1487602639347

A macOS-ben többféle mód is létezik az alkalmazások és az ablakok rendezésére. Például a Mission Control (F3) billentyű lenyomásával azonnal megtekinthetjük az összes megnyitott appot. Három ujjunkkal a trackpaden suhintva lapozgathatunk a futó alkalmazások között, és akár több asztalt is használhatunk egyszerre. Ha egy program teljes képernyős módban van, akkor ugyanitt ráhúzhatunk egy másikat, amivel egy osztott képernyős módot kapunk. Emellett étezik a Windowsból megszokott Alt + Tab kombináció is, csak épp CMD + Tab-ként ismeri a macOS.

Az ablakok mozgatásához értelemszerűen felül kell megragadnunk őket. A Windowstól eltérően itt, ha közel viszünk egymáshoz két ablakot, akkor azok egymáshoz fognak illeszkedni anélkül, hogy fednék egymást. Ez ugyanígy működik a képernyő szélén. A méretük megváltoztatásához vigyük a kurzort az ablak valamelyik sarkába; a shitftet lenyomva megtarthatjuk a szélesség és a magasság arányát is átmérezetés közben. Két egymás mellett lévő ablaknál az érintkező sarkok valamelyikét megragadva azonos magasságú ablakokat hozhatunk létre.

illesztes

Ha egy alkalmazáson belül több ablakot is megnyitottunk, akkor azokat könnyen egyesíthetjük az Ablak (Windows) -> Összes ablak egyesítése (Merge All Windows) paranccsal. Arra is van lehetőség, hogy külön ablakba tegyünk például egy Safari tabot: ehhez az Ablak (Windows) -> Lap áthelyezése új ablakba (Move Tab to New Window) lehetőséget kell kiválasztanunk vagy egyszerűen meg is ragadhatjuk a fület és kilökhetjük, automatikusan új ablakba fog kerülni.

Beállíthatjuk, hogy a megnyíló alkalmazások hogyan jelenjenek meg. Ehhez az Apple menü (Apple menu) -> Rendszerbeállítások (System Preferences) -> Dock elemre kell kattintanunk. Alapértelmezetten csak akkor nyílnak meg a programok új lapon, ha az teljes képernyős. Ami talán rendkívül szembetűnő, hogy a minimalizáló és bezáró gombok a bal oldalon találhatóak. Erről és a hasonló különbségekről, már volt szó korábban itt az iMagazinon.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!