imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ablakpucolónak jelentkeztél az Apple-höz? Van egy rossz hírünk…


Ugyan Tim Cook legutóbbi, a Forbesnak adott interjújából kiderült, hogy valószínűleg nem lesz kész idén év végére az új Apple Campus 2, ez nem azt jelenti, hogy ne folyna gőzerővel a munka az építkezésen. Jelenleg a talán legkényesebb fázisban járnak: folyamatosan helyezik be az épület két oldalát fedő hatalmas üvegtáblákat.

Az első üvegtáblát még tavaly év végén emelték a helyére, ezt a 60 Minutes Apple-lel foglalkozó epizódja is megörökítette. Azóta persze egyre több darab érkezett meg a világ legnagyobb ívelt üvegtábláiból, és felkerültek az épület oldalára ez első pengeszerű párkányok is, melyek nem csak a kaliforniai tűző napsütés ellen nyújtanak védelmet, hanem ezekben található a speciális szellőztetőrendszer is. Ennek köszönhető, hogy az év háromnegyedében a természetes légmozgásra hagyatkozhatnak majd, vagyis a szellőztetés nem igényel külön energiát.

Apple Campus 2

A források szerint 3 000 darab üvegpanelt építenek be a négyszintes, 260 ezer négyzetméter alapterületű „űrhajóba”. Ez kicsit soknak tűnik, ha kiszámoljuk, hogy az épület külső és belső kerülete összesen 1,7 kilométer körül alakul. A négy szint így majdnem 7 kilométert tesz ki, viszont vannak részek amik nyitottak, tehát nagyjából 6 kilométerrel érdemes számolni, mint ilyen táblákkal borított felület. Márpedig az üvegtáblák mérete a külső oldalon 15 x 3,2 méter, a belső oldalon pedig 11 x 3 méter.

Arról nincs hír, hogy hogyan akarják majd tisztítani ezt a hatalmas üvegfelületet, lesz-e esetleg valamilyen automatizált megoldás, vagy a jól bevált manuális módszer mellett döntenek. Ha ez utóbbiról van szó, akkor az hosszú távú elfoglaltságot jelent az ablakpucolóknak. Hogy mekkora felületről van szó, azt jól mutatja ez az ábra, ahol egy kék bálnával összehasonlítva láthatjátok az Apple Campus 2 üvegborítását:

Illusztráció: Mészáros Roland
Illusztráció: Mészáros Roland

Az íves üvegtáblákat egyébként az Apple ezen a téren jól bevált partnere, a német Seele gyártja a cupertinóiaknak. Ők szállították a New York-i Ötödik súgárúton található Apple Store ikonikus kockájának az elemeit, de összesen több mint 60 másik Apple-üzlet kivitelezésében is részt vettek. Az Apple Campus 2 esetében a folyamat úgy néz ki, hogy az üvegeket egy 21 méteres daruval emelik fel, majd a munkások rögzítik azokat a homlokzat elemeihez.

Az épületet a tervezőcég, a Foster & Partners úgy jellemezte, mint a világ egyik legzöldebb hasonló projektjét. A tetejét napelemek borítják majd, ezek felelnek az energiaellátásért. A területre továbbá 7 000 fa ültetését tervezik, a kör alakú épület mellett pedig helyet kap egy ezerfős földalatti előadóterem, egy látogatóközpont és néhány kutatás-fejlesztésre kihegyezett további épület is. A teljes építési költséget 5 milliárd dollárra (mintegy 1 400 milliárd forintra) becsülik.

Az üvegek beépítéséről a Daily Mail közölt néhány további fotót:

Apple-Campus-2-uveg-1 Apple-Campus-2-uveg-2 Apple-Campus-2-uveg-3 Apple-Campus-2-uveg-4 Apple-Campus-2-uveg-5 Apple-Campus-2-uveg-6 Apple-Campus-2-uveg-7 Apple-Campus-2-uveg-8

Forrás: Daily Mail via Cult of Mac.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!