imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Acélos jellem – Withings Activité Steel a csuklónkon


Amikor a kantinban sorba állva megtalált mosolyogva az egyik kollegina, hogy észreveszek-e rajta valamilyen változást, akkor rögtön tudtam, hogy a tekintetemet a csuklójára kell irányítanom. Nem is bírt magával, mert rögtön kibontotta a tesztelésre szánt fekete szíjas darabot, és felvette. A nagy testvér Activité, és a kis testvér Activité Pop után jöjjön a kettő közé pozicionált Activité Steel tesztje.

Az említett kibontás és használat okozott is egy kis galibát, amiért biztos nem fogom megdicsérni a Withings mérnökeit. Mivel az említett kollegina magától értetődően párosította az órát a telefonjával, ezért arra gondoltunk, hogy elég a(z ingyenesen letölthető) Withings Health Mate alkalmazásban leválasztani az eszközt, hogy aztán azt csatlakoztassuk egy másikhoz. Minden új eszközhöz való csatlakozást megelőz az óra resetelése, amit egy kis fém pöcökkel tudunk elvégezni úgy, hogy benyomunk egy gombot az óra hátoldalán. Ezt megtettük, nem egyszer, nem kétszer, és már azt hittük, hogy a telefon Bluetooth kapcsolatával vagy az órával van a gond, mire egy hard reset oldotta meg a dolgot, hogy az óra végre tényleg mindent elfelejtsen az előző tulajdonosáról. Ehhez ötször egymás után kell benyomni a reset gombot, mindegyik után egyet rezeg az óra, és ha helyesen csináltuk, akkor az ötödik után kettőt rezeg. Mit ad isten, a Withings Activité Steel azonnal párosodott is az iPhone-nal, frissítette magát, és készen is állt a működésre. Azért tartottam fontosnak leírni ezt, mert ha véletlenül hasonló szituációba kerültök, hogy kölcsön adjátok az órát másnak kipróbálásra, de visszakapva nem tudjátok működésre bírni, akkor ne vágjátok rögtön a falhoz (mint én majdnem), hanem ezt az eljárást próbáljátok meg. Ennyit elöljáróban.

with-steel-04

Most akkor ez egy olcsó Apple Watch?

Azt kell mondjam, hogy tökéletes tesztalany voltam, ugyanis már vagy tíz éve nem hordok napi szinten órát, okosórám pedig sose volt. Furcsa is volt újra megbarátkozni az érzéssel, hogy valami ott fityeg a csuklómon, ami bármibe beakadhat, nekiüthetem a falhoz stb. A rozsdamentes acél tokozásnak nagyon örültem, de a szilikonpánttól kicsit fáztam. Csak rövid ideig volt rajtam Apple Watch Sport modell, de engem zavart a sportszíj fluoroelasztomer anyaga, természetellenesnek éreztem, amikor a bőrömhöz simult. Amikor még hordtam órát, akkor is csak bőrszíj jöhetett szóba. Az Activité Steel esetében pozitívan csalódtam. A szilikonpánt egyáltalán nem irritálta a bőrömet, pedig volt, hogy az alvásmérés miatt szó szerint majdnem egész nap hordtam az órát. Mindezek mellett tisztítani is praktikusabb, arról nem is beszélve hogy gondolkodás nélkül csobbanhatunk vele a medencébe, de erről majd később. Látom a horizonton feltűnő kérdést: na de milyen ez az Apple Watch-hoz képest?

with-steel-06

Azt tapasztaltuk, hogy emberek jelentős tömegei vásároltak az Apple Watch megjelenése után is Withings órákat. Miért? Tud a legdrágább Withings Activité modell annyit, mint a nem sokkal drágább Apple Watch Sport modell? Nem. De nem is akar annyit tudni, és egészen más közönséget céloz meg. Ha azon gondolkozol, hogy Apple Watch-ot vagy Withings Activitét vásárolj, akkor te sem tudod még pontosan, hogy mit szeretnél, ugyanis bár mindkettő óra, és okos is, teljesen mások. Ha lehet egy kicsit játszani a magyar nyelvvel, akkor úgy tudnánk a legjobban szemléltetni a különbséget, hogy a Withings Activité Steel egy okos óra, míg az Apple Watch egy okosóra. Látszólag ez csak szómágia, de talán ti is érzitek a különbséget, hogy míg a Withingsnél az „okos” csupán jelző, addig az Apple Watch-nál az „okosóra” valami újat takar, hogy ez az eszköz több akar lenni, mint egy hagyományos óra. A Withings Activité Steelnek soha nem lesznek olyan pontos szenzorai, mint az Apple Watch-nak, nem tudsz rajta értesítéseket fogadni, vagy épp térképes navigációt követni. Cserébe nem néz ki úgy, mint egy krumpli, nem kell minden este töltőre tenni, nem kell nyomogatni és simogatni, csak ott van a csuklódon és teszi a dolgát: mutatja az időt, és méri, amit tud. Ja igen, és annyiba kerül, mint egy gyári Apple Watch milánói szíj. Csupán azért a provokatív hangnem, mert érdemes rögtön az elején elválasztani ezeket a kategóriákat, hogy ne csalódj. Van, aki OLED kijelzőt szeretne, mások szerint pedig az óra formája kerek. Mindkettőjüknek igaza van, és érdemes ennek megfelelően választani. Ha ezeket a döntéseket meghoztad magadban, akkor nem fog problémát okozni, hogy kiválaszd a neked megfelelő órát.

with-steel-03

A számok bűvöletében

Soha nem a számok miatt sportoltam. Nem érdekelt, hogy hány kört futottam, hány hosszt úsztam, és hogy hány kalóriát égettem el közben. Egyszerűen azért végeztem az adott aktivitást, mert önmagában örömöt okozott, nem azért, mert a végén tetszetős statisztikákat kaptam. Ugyanakkor tudom, hogy sokan – és nem csak a fitneszőrültek – a számok bővületében élnek, hisz valóban segíthet nekünk abban, hogy összeszedettebben és rendszerezettebben lássuk aktivitásunkat és pihenésünket. A Withing Activité Steel automatikusan méri a megtett lépéseket, a futást, és az úszást is. Futni már régóta nem futok, mert ráuntam, de az úszás régi nagy szerelmem, ezért izgatottan léptem a medencéhez, hogy vajon mennyire működik az automatikus úszásmérés. Ismét csak pozitívan kellett csalódnom, ugyanis az óra pontosan mérte az eltelt időt. És hozzá kell tegyem, hogy bitang jól néz ki víz alatt.

withings-app2

Az összes többi aktivitást viszont értelemszerűen magunknak kell beállítanunk. Meg kell adnunk, hogy mennyi ideig, milyen intenzitással, és adott esetben milyen távon végeztük az adott tevékenységet. Ezután testmagasságunkhoz és súlyunkhoz mérten kiszámolja, hogy kb. mennyi kalóriát égettünk el az adott sporttevékenységgel. Bár kerékpárral járok munkába, és kíváncsi lettem volna, hogy mennyi kalóriát éget el (meglepően keveset amúgy, sajnos), de ott ment el a kedvem a manuális állítgatástól, amikor a távot is meg kellett adni. Mert az időt még csak-csak ki tudom számolni, de hogy épp melyik útvonalon jövök, és az hány kilométer, nos, ehhez nekem már nem volt türelmem. Ez persze én vagyok, és nem jelenti azt, hogy más, aki kiszámíthatóbban közlekedik, ne szánna erre öt percet, hogy aztán csinos kis táblázatokba szedve lássa: melyik tevékenységével pontosan hány kalóriát is éget el egy héten.

with-steel-01

A lépésszámláló egész pontosan működik, azonban furcsálltam azt, hogy a napi cél szigorúan ehhez az egy paraméterhez kapcsolódik. Azaz lehet, hogy épp átúsztad hosszában a Földközi-tengert, de ha nem tettél meg aznap 10 000 lépést, akkor nem érted el a napi kitűzött célt. A 10 000 lépés egyébként az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megfogalmazott ajánlás. Ennyit kellene minden nap sétálnunk, hogy egészségesebbek legyünk. Ez kb. 8 kilométer, és szomorú figyelmeztetés, hogy mennyire nem sétálunk naponta ennyit, legalábbis én. Mondom ezt úgy, hogy közösségi közlekedéssel vagy kerékpárral járok, de ha tehetem sétálok, ahogy inkább a lépcsőt választom a mozgólépcső helyett. És sokszor még ez is kevés, hogy meglegyen a napi 10 000 lépés, ami ijesztő azokra nézve, akik ülő munkát végeznek. Ez valóban arra sarkallhat sokakat, hogy sétáljanak többet. Persze aki könnyíteni akar a lelkiismeretén, az lejjebb is viheti a napi célkitűzést 3000 lépésre (2,4 km), de ennél alacsonyabb nem lehet. Ugyanakkor vicces dolgokra is felhívja a figyelmet a lépésszámláló: ha sokat pakolunk és/vagy téblábolunk otthon, akkor egészen megdöbbentő, hogy 2 kilométert simán lesétálhatunk az otthonunkban is.

with-steel-05

Alvásmérés. Nem voltak illúzióim az alvásméréssel kapcsolatban, főleg mivel szintén elérhető a Withingstől az alvásmérők koronázatlan királya, az Aura. Ugyanakkor – számomra megint csak meglepő módon – nem volt zavaró az órában történő alvás. Csak két este próbáltam ki az órát, de elmondható, hogy fejlődőképes: minden egyes mérés után pontosabban szakaszolt, de sajnos elég könnyen „átverhető”, azaz ha mozdulatlanul bámulom egész éjjel a plafont, azt ő simán alvásnak fogja érzékelni, attól függetlenül, hogy reggel aztán a kávéfőzéshez is kávét kell majd innom, miközben szerinte mélyen aludtam. Az órát azért nem kell teljesen leírni, ha van türelmetek hozzá, hogy „tanítsátok”, akkor biztos vagyok benne, hogy egyre pontosabb méréseket fog nektek szállítani. A csendes ébresztés pedig egy kifejezetten hasznos funkció. Az alkalmazásban megadhatjuk, hogy mely nap és mikor szeretnénk, hogy az óra diszkrét rezgésekkel ébresszen minket. Ez a funkció kifejezetten hasznos, ha nem akarunk másokat is felébreszteni, akikkel egy helyiségben alszunk. Ha állítottunk ébresztőt, de napközben nem vagyunk biztosak benne, hogy mikorra, akkor elég csak hármat koppintani az óra üvegére, és a mutatók pár másodpercre odaugranak.

withings-app

Ejtsünk még szót a pulzusmérésről. A pulzusunk méréséhez a Withings Health Mate app a telefonunkat veszi igénybe, egyszerűen oda kell tartunk az ujjbegyünket a vaku és a kamera elé. Laci nem hitte el, hogy ez a mérés lehet olyan pontos, mint az Apple Watch pulzusmérése, ezért kipróbáltuk párhuzamosan a kettőt. Az egyik kezemen ott figyelt az Apple okosórája, a másikat pedig a telefonom kamerájához tartottam. Dobpergés: a két eredmény alig tért el egymástól, ezért nyugodtan kijelenthetjük, hogy az alkalmazás elég pontosan méri a pulzusunkat a telefonunk segítségével.

with-steel-02

Összegzés

A rozsdamentes acél tokozással rendelkező, szilikonpántos Withings Activité Steel nemcsak kellemes, hanem szép viselet is. A pánt két kis pöcök elhúzásával könnyen lecsatolható, megtisztítható, majd visszacsatolható. A Withings Activité Pophoz hasonlóan a Steel sem rendelkezik zafírüveggel, mint a nagy testvér Activité, azaz óvatosan lóbáljátok a kezeteket. Engem meggyőzött az óra kerek, visszafogott, minimalista kialakítása. A fekete szíjas óra fekete számlappal, míg a fehér szíjas fehér számlappal érkezik, de mindkettő jól néz ki. Az említett kollegina rögtön be is szerzett magának egy fehér szíjas órát, miután megkaptam tőle tesztelésre a feketét. A gombelem 8 hónapig bírja, utána pedig ugyanazzal a fém pöcök másik oldalával tudjuk felnyitni az óra hátulját, és cserélni az elemet, amivel resetelhetjük az órát. Ha épp nincs különböző eszközök keresztbe használata miatt megzavarodva az óránk, akkor Bluetooth-on keresztül könnyen tudjuk párosítani a mobil eszközünkkel (iOS 7 és iPhone 4s vagy Android 4.3 a minimum elvárás), és ugyanígy Bluetooth-on keresztül szinkronizálja az adatokat a Withings alkalmazásába. Az sem baj, ha nincs állandó kapcsolat az óra és a telefon között, a nap végén is kényelmesen tudod szinkronizálni az óra által elmentett adatokat a telefonoddal. A mérések kapcsán elmondtam a személyes véleményémet, ami nem feltétlenül jelent csalódást, sőt a lépésszámlálással, az úszásméréssel, a pulzusméréssel és a csendes ébresztéssel kifejezetten elégedett vagyok. Akinek van kedve és türelme, továbbá szereti a grafikonokat és táblázatokat, az kis türelemmel és odafigyeléssel beviheti azokat az adatokat az alkalmazásba, amik aztán hozzájárulhatnak ahhoz, hogy teljesebb képet kapjon az aktivitásáról.

Tíz év óraabsztinencia után meglepően gyorsan sikerült visszaszoknom ahhoz, hogy újra van ott valami a csuklómon. Megdöbbentő élmény volt számomra az okostelefonok, a virtuális személyi asszisztensek és a felhőalapú szolgáltatások korában, hogy néha mennyivel egyszerűbb – mondjuk kerékpározás közben – úgy megnézni az időt, hogy rápillantasz a karórádra, és nem veszed elő a telefonod. A Withings Activité Steel ezt a banális igazságot nyújta, szép kivitelezésben, okos funkciókkal és lehetőségekkel felvértezve, ami okos órává avatja, de ettől még nem akar, és nem is tud okosóra lenni. Világok határán egyensúlyozik, és ahhoz képest, hogy mindkettőből nyújt egy élvezhető szeletet, visszafogott árcédulával rendelkezik. Nem gondoltam volna, hogy okosóraszűzként az óramegvonóról visszatérve megbarátkozunk, de mégis így történt.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!