imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hogyan ellenőrizd az iOS Activation Lock állapotát?


Az Apple feltett a netre egy hasznos kis eszközt, amivel azt ellenőrizhetjük egy iPhone sorozatszámának vagy IMEI-számának segítségével, hogy a készüléken bekapcsolt állapotban van-e az úgynevezett Activation Lock biztonsági funkció. Nézzük, mikor lehet hasznos ez az információ!

Az Activation Lock (magyarul Aktiválási zár) még az iOS 7-tel mutatkozott be. Az új biztonsági megoldás célja az iPhone/iPad/iPod touch-lopások számának csökkentése volt. Az iOS 8-ban ez a megoldás már alapértelmezett lett, vagyis ha el is lopják a készülékünket és visszaállítják azt gyári állapotba, az iCloud felhasználónevünk és jelszavunk nélkül nem tudják beaktiválni azt.

Activation Lock

Ha tehát például használt készüléket szeretnénk eladni vagy vásárolni, akkor hasznos lehet ez a kis ellenőrzőoldal. Mindössze a készülék sorozatszámát vagy IMEI számát kell beírnunk, és a weboldal egyből megmutatja, hogy eltávolították-e a szóban forgó eszközt az előző tulaj iCloud-fiókjából. Ezt természetesen csak a tulajdonos teheti meg a saját felhasználóneve és jelszava birtokában. Az Apple weboldalán egyébként külön bejegyzést szenteltek az eladás vagy elajándékozás előtti teendőknek.

Akkor is praktikus lehet, ha esetleg szervizbe kell vinned a telefonodat. Az Aktiválási zárat ugyanis a szervizek sem tudják feloldani, ezért fontos, hogy mielőtt leadod a készüléked megszüntesd a zárolást. Az Aktiválási zár feloldásának mikéntjéről az Apple weboldalán található részletes leírás.

A dolog kis szépséghibája egyelőre, hogy iPhone-ról (vagy más iOS eszközről) nem elérhető a weboldal, vagyis egy adásvételnél a helyszínen laptop nélkül például nem tudjuk ellenőrizni a dolgot, de ha mi vagyunk az értékesítő fél, akkor hasznos lehet, annak ellenőrzésére, hogy helyesen végeztük-e el a fenti lépéseket. Mondjuk ha bekapcsoljuk a készüléket, akkor egyből látszik, hogy mi a helyzet.

iOS Aktiválási zár ellenőrzése

Forrás: MacRumors.

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!