imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube
Beats Solo 3

Vásárolj kedvezményesen Beats fülest

és nyerj VIP koncertjegyet a Budapest Parkba

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Adathalász e-mailekre figyelmeztet az Apple


Bár az adathalász kísérletek aránylag rendszeresnek mondhatók az internet vadregényes világában, mi Apple felhasználók időnként alanyi jogon is a célkeresztbe kerülünk. Az Apple most megmutatja, mikre figyelj, hogy mindig meg tudd állapítani a rossz szándékú üzeneteket.

Az interneten való boldogulásnak egyik alapfeltétele, hogy kifejlesszük magunkban a szükséges önvédelmi stratégiákat. Ugyanúgy, ahogy az utcán is észreveszed, ha valakitől jobb tartani, potenciálisan veszélyes, az internetes lényekkel szemben sem árt valami hasonló stratégia kialakítása. Például, hogy meg tudjuk védeni személyes adatainkat a  adathalász e-mailektől.

Ezekből mi, Apple felhasználók általában külön számunkra dedikált példányokat szoktunk kapni. Nyilvánvalóan egy ilyen támadás sikerének elengedhetetlen eleme a hitelesség, ezért az adattolvajok mindent megtesznek annak érdekében, hogy valahogy kapcsolódjanak a célpontok valódi tevékenységeihez. Ha valahogy (a módszertan mondjuk különösen érdekes lehet) sikerül megtudniuk, hogy van alma a házban, akkor a kérdés már el is dőlt: az Apple nevében írt e-mail biztosan be fog találni.

A helyzet annyira általánossá vált, hogy az Apple külön megemlékezik a dologról hivatalos weboldalán. Ebben adnak pár hasznos jótanácsot, hogy ha nem is az adathalász-kísérletet magát, de legalább a hivatalos Apple e-maileket fel tudjuk ismerni.

Az iTunes Store soha nem kér személyes adatokat vagy bizalmas fiókadatokat (például jelszót vagy hitelkártyaszámot) e-mailben.

Nem az Apple küldte azokat az e-mail üzeneteket, amelyek látszatra az iTunes Store áruházból érkeztek, viszont mellékleteket vagy olyan hivatkozásokat tartalmaznak, amelyek nem az Apple webhelyére irányítják. A mellékletek általában rosszindulatúak, ezért nem ajánlott megnyitni őket. Soha ne adja meg Apple-fiókjának adatait olyan webhelyen, amely nem az Apple tulajdonában áll. A fiókadatokat kérő Apple-webhelyek címében szerepel az apple.com részlet; például http://store.apple.com vagy iforgot.apple.com (az iCloud.com kivételt képez ez alól).

Ez például egy adathalász e-mail. Egész valódinak tűnik, nem?

Mostanában különösen érdemes észben tartani a fentieket, minekután valamilyen okból a napokban mintha a szokásosnál is nagyobb dömpingben jönnének a próbálkozások. Állítólag a legelterjedtebb variáns 145 dolláros YouTube Red számlával riogatja az áldozatokat, akik érthető okokból úgy kattintanak a jól elhelyezett előfizetés lemondása gombra, mintha nem lenne holnap. Mondanunk sem kell, hogy a gomb mögött rejtőző link egy ügyesen összeeszkábált adatbekérő lap.

Apropó adatok! Az Apple SOHA semmilyen körülmények között nem kéri tőled e-mailben a következőket:

  • Társadalombiztosítási azonosító jel
  • Édesanyjának leánykori neve
  • Teljes hitelkártyaszám
  • Hitelkártya CCV-kódja

Ha tehát valamilyen oldal mégis ilyenekkel próbálkozni, akkor máris biztos lehetsz a dolgodban.

Lehet, hogy számodra triviálisak a fentebb leírtak, de ez nem jelenti azt, hogy nincs a környezetedben olyan akinek nem. Tedd meg nekik azt a szívességet, hogy figyelmezteted őket az adathalász kísérletekre, és megosztod velük tudásod az elhárításukról.

Ha pedig ilyen jellegű üzenetet kaptál, vedd fel a kapcsolatot az Apple-lel, hogy mielőbb le tudják lőni a próbálkozást.

Forrás: MacRumors és Apple

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!