imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

fájlok költöztetése Thunderbolt segítségével

Adatok átköltöztetése a régi gépről egy új Macre


Amikor új számítógépet vásárolunk, rendszerint abba a problémába ütközhetünk, hogyan lehet az adatainkat átköltöztetni a régiről gépről az újra. Mutatunk egy módszert, amivel nem csak Macről Macre, de Windowsról Macre is könnyedén átmásolhatunk mindent.

Nem is olyan régen vásároltam magamnak új Macet, így ugyanezzel a problémával álltam szemben. Persze az Apple számítógépein ezek a dolgok nem túl bonyolultak, de az új felhasználók egy kicsit elveszettnek érezhetik még magukat a macOS világában.

macOS Költöztető asszisztens

Adatok átköltöztetése Windows PC-ről Macre

Szerencsére az Apple azokat sem hagyja magára, akik eddig Windows operációsrendszerrel ellátott számítógépet használtak, viszont Macintoshra szeretnének váltani. A „Költöztető asszisztens” segítségével könnyedén áthelyezhetjük új számítógépünkre a zenéinket, fotóinkat, videóinkat és dokumentumainkat. Sőt, ezen kívül a Windowsban tárolt kontaktokat, naptárakat, e-maileket is képes átvinni.

váltás Windowsról Macre

1. Első lépésként ellenőrizzük, hogy kompatibilis-e a jeleneleg használt operációsrendszerünk a Költöztető asszisztenssel. Ennek használatához, Windows XP vagy újabb rendszerrre van szükség (Windows 7,Windows 8, Windows 8.1 vagy Windows 10).
2. Győződjünk meg róla, hogy rendelkezünk-e rendszergazdai jogosultsággal a számítógépünk felett, illetve ha igen, akkor tudjuk-e felhasználónevünket és a jelszavunkat. Ez főleg a Windows 7 vagy korábbi OS-t futtató rendszerek esetén állhat fenn, ahol még nem kellett Microsoft fiókkal minden indítás után bejelentkezni.
3. Fontos, hogy az adatok áttelepítése közben mind a két számítógép azonos hálózati elérést kapjon. Tehát, győződjünk meg róla, hogy ugyanazon a Wi-Fi hálózaton van-e a két gép, illetve asztali gépek esetén az Ethernet kábel is ugyanarra a hálózatra csatlakozik-e.

Csekkoljuk a Windows lemezellenőrzőjével, hogy észlel-e a rendszer valamilyen hibát a használni kívánt merevlemezen

Erre azért van szükség, mert egy hibás merevlemez esetén az adatávitel közben adatvesztés történhet. Jobb félni, mint megijedni. Érdemes rászánni egy kis időt.

1. Nyomjunk a „Start” gombra, majd keressük meg a „Futtatás” (Run) opciót.
2. A felugró ablakba pötyögjük be a „cmd” parancsot, majd nyomjunk Entert.
3. A parancsablakba írjuk be a „chkdsk” szót, majd megint nyomjunk egy Entert.
4. Ha a segédprogram hibát észlel, akkor gépeljük be a „chkdsk XY:/F” szöveget, majd újból Enterrel hajtsuk végre az utasítást (az XY helyére a használni kívánt meghajtó betűjelét írjuk, általában „c” vagy „d”). A párbeszédpanel (Dialog Bar) megnyitása után, nyomjuk meg az Y billentyűt, majd indítsuk újra a PC-t.
5. Ezt addig ismételjük meg, míg a rendszer már nem ír ki hibát.
6. Ha nem sikerült elhárítani a problémát, akkor kérjük hozzáértő szakember segítségét vagy látogassunk el egy szervizbe.

Ha végigmentünk ezeken a lépéseken és már nem észlelünk lemezhibát, akkor nyugodtan nekiállhatunk az adatok áttelepítésének.

Adatok átmásolása a Költöztető asszisztens segítségével

1.Töltsük le a Windows Költöztető asszisztenst PC-re, és telepítsük föl. A „Futtatás” (Run) során rendszergazdaként futtassuk a programot.
2. Zárjunk be minden alkalmazást a Windowsban.
3. Nyissuk meg a Költöztető asszisztenst.
4. Ha megnyílt, akkor nyomjunk a „Folytatás” (Continue) gombra.
5. Kapcsoljuk be a Macet és keressük a Beállítási asszisztenst. Első indításkor ez automatikusan megnyílik. Ha már előzetesen bekonfiguráltuk a gépet, akkor csak annyi a dolgunk, hogy megnyitjuk a Költöztető asszisztenst. Ezt legegyszerűbben a jobb felső sarokban található „Spotlight” segítségével érhetjük el. Csak írjuk be az alkalmazás nevét és már indul is program.
Költöztető asszisztens
5. Kövessük az utasításokat, majd válasszuk a „Windows PC-ről” lehetőséget.
6. Adjuk meg a rendszergazda fiók nevét és jelszavát, amikor a gép azt jelzi nekünk.

Költöztető asszisztens

7. Mielőtt továbbhaladnánk, zárjunk be minden futó alkalmazást a Macen.
8. A Macen válasszuk ki azt a PC-t a listából, amelyről az adatokat át szeretnénk költöztetni.
9. Egy jelkódot (Pass code) fogunk látni a Macen, várjuk meg míg a másik számítógépen is megjelenik ugyanez.
6. Adjuk meg a rendszergazda fiók nevét és jelszavát, amikor a gép azt jelzi nekünk.

Költöztető asszisztens jelkód

10. Győződjünk meg róla, hogy mind a két számítógépen ugyanazt a számsort látjuk, ha igen, akkor mind a kettőn válasszuk a „Folytatás” (Continue) lehetőséget.

jelkód

11. Ez után a Mac megkeresi a régi gépről átköltöztethető összes adatot és kilistázza azokat.
12. Ezután kiválaszthatjuk azokat, amelyeket át szeretnénk menteni az új gépre. Érdemes alaposan áttekinteni, hogy mire van szükségünk ténylegesen.

Abban az esetben, ha kevés tárhellyel rendelkező gépet vásároltunk, akkor csak a legfontosabb adatokat vigyük át. A többit pedig opcionális egy külső meghajtón tárolni. Itt fontos azt is megjegyezni, hogy csak exFAT-ra formázott meghajtót képes mind a két rendszer írni is és olvasni is.

fájlok kiválasztása

13. A másolás folyamatát mind a két gépen látni fogjuk, ha elkészült a költöztetés, akkor a program jelezni fogja.

Ennek segítségével az esetek 99%-ban minden adatot sikerül átmásolni a régi gépről az újra. A program képes az Outlook, Outlook Express, Windows Mail és Windows Live Mail IMAP és POP beállításainak átvitelére, illetve az összes e-mail és személyes kontakt transzferelésére akár maces Outlookba vagy a gyári levelező alkalmazásba.Továbbá felismeri és átviszi a rendszerbeállításokat, a Fotók mappában található fájlokat, illetve az iTunesban tárolt tartalmakat is. És persze a merevlemezeken tárolt összes fájlt is.

Mi a teendő, ha nem volt sikeres a fájlok átmásolás?

Alapvetően 3 dolog okozhatja a nem megfelelő adatátvitelt.

1. PC-n futó alkalmazások: Az Alt + TAB billentyűkombináció segítségével tudjuk elérni a leggyorsabban az összes futó programot. Az Alt + F4 segítségével azonnal be is tudjuk zárni őket, illetve a feladatkezelőben az összeset egyből ki tudjuk lőni.

2. Nem megfelelő internetkapcsolat: Előfordulhat, hogy gyenge az internet kapcsolat vagy nem azonos hálózaton van a két gép. A fentiek szerint tudjuk ezt ellenőrizni. Ha ezt megtettük, akkor próbáljuk újra elvégezni a műveletet.

Sikertelen kötöztetés

3. A vírusírtó kilövése: Az alap windowsos vírusírtónak nem szokott gondja lenni a költöztető asszisztenssel, azonban külső vírusírtóknál (Avast, Nod32) előfordulhat inkompatibilitás. Ekkor a szoftver letiltja a másolási folyamatot. Kapcsoljuk ki ezeket a programokat a másolás idejére, majd ha sikerült a művelet, akkor ne felejtsük el visszakapcsolni.

Adatok átköltöztetése régi Mac számítógépről egy újra (jelenleg forgalomban lévőkre):

Itt már egy kicsit több eszköz áll a rendelkezésünkre adatátvitel szempontjából. Ahogyan az előbb is, végezhetjük az átvitelt Wi-Fi-n, illetve segítségül hívhatjuk a villámgyors Thunderbolt kábelt is. A 2015-ös vagy annál újabb Macbookok és a 2016-os Macbook Prók nem rendelkeznek hagyományos mini Display porttal, így a Thunderbolt 2 kiesik ebben az esetben.

Ellenben lehetőségünk a Wi-Fi, a biztonsági mentés (Time Machine), illetve az USB-C felület használatára. Ha utóbbit használjuk, akkor a 2016-os Macbook Próknál a Thunderbolt 3 gyorsaságát is kihasználhatjuk. Ez kétszer gyorsabb a Thunderbolt 2-nél.

A művelet megkezdése előtt érdemes az alábbiakat alaposan áttekinteni. Ha ez megvan, döntsük el, hogy melyik módszert alkalmazzuk. Gyorsaság szempontjából mindenképp a Thunderbolt a nyerő. De, ha korábban már használtunk Time Machine-t, akkor ez a megoldás a legjobb. Ráadásul így kábelre sincs szükség. A Wi-Fi szinkronizálás a legidőigényesebb, habár végeredményben ugyanazt fogjuk ezzel is elérni.

A Time Machine, a macOS backup programja. Ahhoz, hogy használni tudjuk szükség lesz egy exFAT-ra formázott külső merevlemezre vagy egy Time Capsule egységre.

A Time Machine beállítása:

A Time Machine-t a „Rendszerbeállítások” (System preferences) ikonra kattintva nyithatjuk meg. Illetve, ha csatlakoztatunk egy külső meghajtót, akkor a rendszer alapbeállítása szerint meg is kérdezi tőlünk, hogy szeretnénk-e azt backupra használni.

1. Válasszuk a „biztonsági lemez kijelölése, a lemez kiválasztása vagy a biztonsági mentési lemez hozzáadása vagy eltávolítása lehetőséget.”
2. Most pedig adjunk meg a listából egy csatlakoztatott eszközt, majd katt a lemez használata elemre. Innentől kezdve, amikor ezt a meghajtót rádugjuk a gépre az biztonsági mentést fog készíteni.
3. A költöztetés előtt győződjünk meg róla, hogy rendelkezünk friss Time Machine biztonsági mentéssel.

Adatok átmásolása a régi Macről az újra

I. Teendők a régi Macen:

Thunderbolt használata esetén körültekintően járjunk el. Ha Mountain Lion 10.8 vagy korábbi rendszer fut a gépünkön, akkor Céllemez módban (target disk mode) indítsuk el a számítógépet. Lehetőségünk van FireWire kábel használatára is, habár ezt már az új gépek nem támogatják. Ebben az esetben is Céllemez módban indítsunk. Minden egyéb esetben hagyományos módon indítsuk el a gépet.

Teendők az új Macen:

1. Az új gépen nyissuk meg a Költöztető asszisztenst, amely a „Spotlight” segítségével varázsolható elő. Illetve előhívhatjuk az „Alkalmazások” (Applications) mappában található „Segédprogramok” (Utilities) mappából is.
2. Most katt a „Folytatás” (Continue) lehetőségre.
3. Itt azt az opciót kell kiválasztanunk, ami az indítólemezről való másolást teszi lehetővé vagy a Tim Machine biztonsági mentésből való másolást.
4. Újra nyomjunk a „Folytatásra” (Continue).

Maről Macre Költöztető asszistens segítségével
II. Teendők a régi Macen:

Ha Céllemez módban indítottuk el a gépet, vagy ha a Time Machine biztonsági mentést hívtuk segítségül akkor ugorjuk át ezeket a lépéseket:

1. Nyissuk meg itt is a Költöztető asszisztenst.
2. Katt a „Folytatás” (Continue) gombra.
3. Válasszuk ki azt a beállítást, ami egy másik Macre történő másolást tesz lehetővé.
4. Szintén katt a „Folytatás” (Continue) gombra.

Teendők az új Macen:

1. Válasszuk ki a megfelelő lehetőséget az alábbiak közül: Mac számítógép, Time Machine mentés, indító lemez.

Time Machine

2. Kattintsunk a „Folytatás” (Continue) fülre.
3. Most meg fog jelenni egy „biztonsági kód” (pass code).

III. Teendők a régi Macen:

Megint csak, ha Céllemez módban indítottuk el a gépet, vagy ha egy Time Machine biztonsági mentés segítségével végezzük az átvitelt, akkor itt is hagyjuk ki az alábbi lépéseket.

1. Itt is meg fog jelenni a biztonsági kód, ellenőrizzük, hogy egyezik-e a két gépen lévő számsor.
2. Ha igen, kattintsunk a „Folytatás” (Continue) gombra.

Teendők az új Macen:

1. Ha a Time Machine-t használjuk az átköltöztetéshez, akkor előfordulhat, hogy meg kell adnunk a Time Capsule jelszavát is. Ezt követően fog megjelenni a dátumok és időpontok szerint rendezett biztonsági mentések listája. Itt kiválaszthatjuk a használni kívánt biztonsági mentést. Ha nem a legfrissebbet választjuk, akkor előfordulhat, hogy bizonyos adatok nem lesznek meg.

Time Machine

2. Válasszuk ki az átmásolni kívánt adatokat, majd a „Folytatás” (Continue) gombra kattintva indítsuk el a fájlátvitelt. Ha sok adatot szeretnénk átvinni (mondjuk több terabájtot), akkor a másolás ideje egy kicsit elhúzódhat, akár több órát is igénybe vehet.

Ha a másolás befejeződött ellenőrizzük, hogy minden fontos adatot sikerült-e elköltöztetni. Annak érdekében, hogy az adatok továbbra is biztonságban legyenek ajánlott a Time Machine használata, ha eddig ezt nem vettük volna igénybe.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!