imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Adatokat lop a Facebook „védelem“ címszó alatt


Bár hihetetlennek hangzik, az eleve személyes adatokkal üzérkedő vállalat új szerzeménye, amely papíron a biztonságosabb internetezést tenné lehetővé, lényegében egy spyware. Ha kedves az internetes magánszférád, ezt az appot NE töltsd le!

A Facebook szépen apránként elkezdett kiszórni egy új funkciót a felhasználóinak Protect néven. Alapvetően egy VPN (Virtual Private Network, magyarul virtuális magánhálózat) szolgáltatásról van szó, amely eredendően azt a célt szolgálná, hogy az ezen keresztülmenő adatok rejtve (titkosítva) maradjanak, így kvázi anonim módon tudjunk szörfölni a neten. Jól hangzik nem? Főleg ingyen! Jobb esetben a dolog akkor kezd gyanússá válni, amikor tudatosul, hogy a Facebook kínálja mindezt.

Az a vállalat, ami nem titkolt módon abból él, hogy a felhasználási szokásaiddal és érdeklődési köröddel bizniszel.

Ennek fényében talán nem lesz olyan meglepő, ha azt mondom, a Protect is pontosan ugyanezt teszi. Ami miatt ebben a konkrét esetben szélesebbre nyílik a bicska az ember zsebében, hogy mindezt volt képük a védelem címszó mögé bújtatni. De nézzük miről is van szó pontosabban.

A Facebook még 2013-ban felvásárolta az Onavo nevű, VPN-ben utazó kisebb céget. Az új funkció, amelyet az alkalmazáson belül a Tovább fül (három vízszintes vonal jobb alul) Explore menüpontja alatt találhattok meg Protect néven, az Onavo (tehát a Facebook) VPN appjára irányít tovább az App Store-ba. Mivel a jobb VPN szolgáltatások általában fizetősek szoktak lenni, az egyszeri felhasználó örömmel letölti, azzal a tudattal, hogy most tett valamit az internetes biztonsága érdekében.

Pedig annyira nem árulnak zsákbamacskát. A leírásban, a read more alá elrejtve ugyan, de világosan leírják, mi az egyezség másik fele:

Ahhoz, hogy ezt az biztonsági réteget biztosítani tudja, az Onavo VPN-t használ, hogy a hálózatod minden kommunikációja az Onavo szerverein keresztül történjen. Ennek a folyamatnak részeként az Onavo gyűjti a mobil adatforgalmad adatait. Ez segít minket abban, hogy fejleszthessük és fenntarthassuk a szolgáltatást azáltal, hogy elemezzük a weboldalakat, alkalmazásokat és az adatforgalmad, amiket használsz.

Mivel a Facebook részei vagyunk, ezeket az információkat egyben a Facebook termékek és szolgáltatások fejlesztésére is felhasználjuk, hogy betekintést nyerjünk azokba a termékekbe és szolgáltatásokba, amiket az emberek értékesnek tartanak, hogy jobb felhasználói élményt építsünk.

Igazából mindenki döntse el maga, hogy megéri-e neki az üzlet. A TechCrunch információs szerint jelenleg 33 millión felhasználót számlál az Onavo terméke, aminek 38%-a iOS-t, 62%-a pedig Androidod használ. Nem vagyunk már internetes újszülöttek, így különösebben nincs is min meglepődni, csak gondoltuk, érdemes felhívnunk rá a figyelmet, hogy miről is van szó valójában, mielőtt a Facebook marketingje és a szép szöveg megtévesztene bárkit.

Mi inkább azt tanácsolnánk, hogy ne használjátok a Protectet, minekután ezzel gyakorlatilag minden internetes tevékenységeteket ezüsttálcán kínájátok fel a nagytestvérnek…

Forrás: 9to5Mac

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!