imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Add kölcsön a szemed! – Be My Eyes


Egy okostelefon rengeteg dologra lehet jó, és nagyban megkönnyítheti a mindennapjainkat is. Ez hatványozottan igaz lehet a fogyatékossággal élők számára is. Ezen a területen az Apple kiemelkedőt alkotott az operációs rendszerei terén, mind az iOS, mind pedig az OS X számos beépített funkcióval rendelkezik, melyek megkönnyítik például a vakok és gyengén látok, a siketek, vagy a szenzoros problémákkal küzdő felhasználók számára az Apple-termékek használatát.

Az okostelefonunk kamerái és folyamatos online kapcsolata azonban még több lehetőséget rejt magában. Erre jött rá egy dán fejlesztőcsapat is, akik egy nagyszerű ötletet követően elkészítették a Be My Eyes nevű alkalmazást. Mikor jár le a tej a hűtőben? Melyik konzervet vegyem le a polcról ha kukoricát szeretnék enni? Ezek a kérdések a legtöbb ember számára a mindennapok során csupán egy pillantásnyi időt jelentenek – nem így a vakoknak. A Be My Eyes erre a problémára szeretne megoldást nyújtani.

Az alkalmazás működési elve rendkívül egyszerű: egy direkt videohívásos kapcsolaton keresztül a vak felhasználók megkérhetnek egy látó önkéntest, hogy segítsen nekik olyan feladatokban, melyek normális látást igényelnek. Így a vak felhasználó az okostelefonján keresztül „kölcsönveheti” egy pár percre látó segítője szemeit. Az önkéntes segítő az okostelefon kameráján keresztül láthatja azt, amit le kell írnia, vagy el kell olvasnia az alkalmazás túloldalán lévő felhasználó számára.

Be My Eyes

A Be My Eyes ötlete eredetileg egy 50 éves dán bútorasztalostól, Hans Jørgen Wibergtől származik, aki 25 éves korában kezdte elveszíteni a látását. Hans azt szeretné, ha az alkalmazás egyszerre tehetné könnyebbé a vakok mindennapi életét, és biztosítana egyszerű lehetőséget azok számára, akik önkéntesen segítenének:

Nagyon egyszerűen működik, csupán pár percre van szükség ahhoz, hogy segíts, így tökéletes a mai modern, elfoglalt világban azok számára, akik szeretnének másokon segíteni. Reményeim szerint azzal, hogy egy online közösség részeként segítünk egymáson, a Be My Eyes világszerte megkönnyítheti majd a vakok mindennapi életét.

Hans Jørgen Wiberg
Hans Jørgen Wiberg

Miután letöltöttük az alkalmazást, gyakorlatilag pár perc alatt el is kezdhetjük használni azt. Első lépésben azt kell megadnunk, hogy vakok vagy látók vagyunk-e. Ezen kívül létre kell hoznunk egy felhasználó fiókot, illetve a Facebook-fiókunkkal is beléphetünk az alkalmazásba. Miután engedélyeztük a Be My Eyes-nak, hogy használja a kameránkat és a mikrofonunkat, illetve értesítéseket küldjön nekünk, már készen is vagyunk. A beállításokban még kiválaszthatjuk azt, hogy milyen nyelveken tudunk segíteni – természetesen a magyar is elérhető. Ha valaki segítséget kér, kapunk egy értesítést, amire rábökve elindul az alkalmazás és létrejön a videókapcsolat. Ha pedig esetleg éppen nem érünk rá, akkor sincs probléma, a szerverek a soron következő önkénteshez továbbítják a kérést.

Be My Eyes

A fejlesztők adatai alapján az app megjelenése óta nagyjából 55 ezer segítő és 4 ezer vak regisztrált a szolgáltatásba, és eddig 8500 segítségnyújtás történt a be My Eyes-on keresztül. Egy ügyes pontrendszerrel is próbálják ösztönözni az önkénteskedést, ugyanis minden egyes segítségnyújtás után pontokat kapunk, amik segítségével szintet is léphetünk. Egyelőre az iOS-verzió érhető el az App Store-ból, de a fejlesztők ígérete alapján hamarosan megérkezhet az androidos verzió is.

• Be My Eyes letöltése az App Store-ból (univerzális, ingyenes)

 

A tippért köszönet Pálmának.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!