imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Adobe Scan: a legjobb szkenner alkalmazás, ingyen


A tegnapi napon mutatkozott be a méltán híres Adobe legújabb iOS-re szánt alkalmazása, az Adobe Scan. Ahogy a nevéből is sejthető, dokumentumokat fotózhatunk be vele, amikből ezután az app szép és jól olvasható PDF-eket varázsol.

Az Adobe-t valószínűleg senkinek nem kell bemutatnunk, évtizedek óta gyakorlatilag egyeduralkodók a kreatív programok terén: ők készítik a Phontoshopot, az Illustratort, a Premier Pro-t, az Auditiont, és a listát még hosszan sorolhatnám. Azt viszont talán kevesebben tudják, hogy magát a PDF (Portable Document Format) fájlformátumot is az az Adobe Systems-nek köszönhetjük. A PDF 23 éves pályafutása során pedig A dokumentum fájllá nőtte ki magát: mindenkinek küldhető, mindenki ismeri, mindenki meg tudja nyitni.

Éppen emiatt talán nem meglepő, hogy én speciel kifejezetten vártam már a cégtől egy szkenner alkalmazást, hiszen egyrészt az Adobe ennek a műfajnak az egyértelmű királya, így a minőség garantált; másrészt a többi, hasonló tudású alkalmazástól már falra másztam. Vagy nem jó a dizájn, vagy nem tudja, amit akarok, esetleg overkill monstrum az app, vagy épp vízjelezi a doksikat és csak aranyért lehet leszoktatni erről a rossz szokásáról. Emiatt maradt a csak simán lefotózom a doksit módszer, ami azért elég barbár így 2017-ben.

De ennek vége, tegnap végre bemutatkozott az App Store-ban az Adobe Scan, ami pontosan azt tudja, amit tudnia kell, átláthatóan, letisztult kezelőfelülettel, rendkívül pontosan, egy nagyon okos extrafunkcióval és nem mellesleg ingyen. A használat nem is lehetne egyszerűbb. Ha elindítod az appot, rögtön egy végtelenül minimál kamerafelületet kapsz. Az elsütő gombon kívül csak a vaku kapcsolója, egy korábbi fényképek közül tallózó gomb és az automatikus felismerés ki/be kapcsolója kapott helyet.

Ez utóbbi az igazi trükk: le se kell nyomnunk semmilyen elsütő gombot, a program magától felismeri az oldalakat és lefotózza őket. Ez akkor lesz nagyon hasznos, ha mondjuk egy fél könyvet kell beszkennelned: lényegében elég lesz végiglapozni a szükséges részt, mást dolgod nincs. Ha megvagyunk a fotózással, az alkalmazás pillanatok alatt feldolgozza a képeket, és egy szerkesztőfelületre dobja azokat. Itt még kicsit finomhangolhatunk a széleken, elforgathatjuk az oldalakat, átrendezhetjük a lapok sorrendjét és a többi, majd ha megvagyunk, egy gombnyomás és kész a PDF.

Ezután egy helyen láthatjuk az összes elkészült dokumentumunkat. Ha kedvünk tartja, rögtön megnyithatjuk őket az Adobe Acrobat programban (már ha le van töltve), megoszthatjuk a teljes fájlt, de csak a fájl linkjét is, és ha utólag észreveszünk valami hibát, bármikor visszamehetünk a szerkesztő felületre. A dokumentumokat pedig magától feltölti az Adobe Document Cloudba az alkalmazás, így azokat bárhonnan elérhetjük, ha igazán szükség van rájuk. Mi több, OCR funkciót is kapott a Scan, viszont magyarul sajnos nem tud, de sok másik nyelvet igen. Ha valaki idegen nyelvű dokumentumokkal is szokott dolgozni, még jól jöhet.

Röviden tehát ennyit tud az Adobe Scan, egy próbát mindenkinek érdemes lehet vele tenni, főleg hogy mint azt korábban említettem, ingyenesen letölthető az App Store-ból.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!