imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Aggódjak a Face ID-m megosztása miatt?


Sokan aggódnak az arcuk kiadása miatt, mások nem értik, egyáltalán miért lehet egy külső appnak szüksége ilyen adatokra. Valóban világméretű arc-adatbázist készít az Apple?

A Face ID annyira érdekes és fontos változás az iPhone-okban, hogy már a megjelenése előtt is rengeteget cikkeztünk róla. Sokszor azon aggódva, elég jó lesz-e. Kiderült, a rendszernek sikerült minden elvárást túlszárnyalnia, én magam nem győzöm magasztalni, hogy mennyire kényelmes.

Ugyanakkor, sokan aggódnak még a mai napig azon, hogy mekkora biztonsági problémát okozhat az Apple azzal, hogy “milliók arcáról készít adatbázist”. Az sem segíti a kétkedőket, hogy az Apple megnyitja a lehetőséget a külső appok számára, hogy hozzáférjenek a Face ID adatainkhoz. De mi ebből az igazság?

Korlátozott hozzáférés

Először is szögezzük le, hogy az arcodról készített, teljes ID-d adatai soha nem hagyják el a készüléked, nem kerül fel a netre, így az Apple-nek sem lesz róla adatbázisa. A fejlesztőknek valóban lehetősége van hozzáférni az arcod vizuális térképéhez, de ez csak egy része annak az algoritmusnak, ami alapján az iPhone X-ed azonosít téged.

Gyakorlatilag arról van szó, hogy az eddigi 2D-s képek helyett valódi 3D-s lenyomatot kaphat egy külső app az arcodról. A TrueDepth kamera segítségével emellett nagyjából 50 arckifejezést ismerhet fel annak függvényében, hogyan emeled a szemöldököd, mozgatod a szád, stb. Viszont ehhez minden appnak kifejezetten külön engedélyt kell adnod, nem automatikus a megosztás.

Limitált gyakorlati felhasználás

Felmerülhet a kérdés, hogy milyen külső appnak lehet elengedhetetlen szüksége ilyen adatra. Minthogy az iSTYLE/iMagazin munkatársakkal folytatott beszélgetésekben sűrűn találkozom olyanokkal, akik az AR appok széleskörű felhasználásában sem hisznek, itt tisztán látszik, hogy még szűkebb a lehetőségek köre.

Az első app, ami kihasználta az iPhone X sziget előnyét, a SnapChat. Az eddig is népszerű Lenses szolgáltatást javítja fel, az arcunkat követve 3D-ben jelennek meg a maszkok. Az alábbi képen jól látszik, ahogy az eddigieknél jobban rásimul arcunkra a maszk:

Mintha kifestette volna az arcát Hair Force One

Ez még mindig nem ad sokkal többet, mint az Animoji. Azonban végre (bár még csak korlátozott módon) üzleti felhasználásra is találhatunk példát. A Warby Parker appja ugyanis az arcod vizuális lenyomatát felhasználva meg tudja állapítani, hogy mely szemüvegek lesznek rád jók méretben. Ehhez persze “csak” a távolságokra van szüksége, így viszonylag egyszerű megoldásról van szó.

Új lehetőség AR appoknak

Azonban, ha kicsit továbbgondoljuk a történetet, eljuthatunk odáig, hogy az arcformám alapján egy program algoritmusa tud majd ajánlani (nap)szemüveget, ami jól áll. Ez pedig már egészen menőn hangzik! De ugyanígy működhet ez majd a későbbiekben akár a sminkekkel is: az elején még csak megnézheted, hogyan áll rajtad egy adott termék, de egy megfelelően felokosított algoritmus később már a személyes sminktanácsadód is lehet. Azt meg még férfiként sem kell nekem senkinek sem bizonyítania, hogy mennyi pénz van a sminkbizniszben…

Beláthatjuk tehát, hogy ha természetes módon korlátozott módon is, de a Face ID technológiája új utakat nyithat meg az AR appok fejlődésében, ami az Apple vezér Tim Cook sokat ismételt célja. Amíg ezt meg tudják oldani biztonsági kockázat nélkül, addig pozitív hatást hozhat.

Mindenesetre az nem árthat, ha körültekintően járunk el. Nézzük meg, milyen appokat töltünk le, és mindig ellenőrizzük, hogy milyen infókat osztunk meg az adott applikációval. Nehogy a végén a mi arcunk alapján gyártsanak majd új maskarát egy világvégi zugmaszkműhelyben!

Források: Independent Mashable  Engadget

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!