imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

AirPods – A legjobb tisztítási módszerek


Az AirPods kapcsán valamennyien a vibrálóan fehér tokra és az ikonikus pár fülhallgatóra asszociálunk. Amikor elkezdjük használni, hamar nyilvánvalóvá válik, hogy a töltős tok úgy szívja magába a koszt, hogy az már bizonyos szemszögből komoly teljesítmény…

Nem beszélve a rendkívül illúzióromboló szöszökről és a fülünkből távozó zsírról. Ahogyan az első ősz hajszálakkal, úgy harcolunk kezdetben a lerakódó koszokkal is. Aztán sajnos hamar kiderül, hogy a csatát elveszítettük. Ilyenkor vagy bedobjuk a törölközőt, és többé ügyet sem vetünk rá, vagy fegyvernemet váltunk.

A fülhallgatónk tisztításának rengeteg módja van – sokról ti is biztosan hallottatok már, próbáltátok – de az internet népe szüntelenül keresi a szent grált, ezzel rengeteg rossz és veszélyes tippet adva a keresgélőknek. A bátrak – főként EarPods – füleseiket bedobják a mosásba, mert egyszer véletlenül bent maradt és “nem lett semmi baja”.

Az ehhez hasonló hajmeresztő próbálkozásokat saját felelősségre ugyan be lehet vállalni, viszont az AirPods elektronikája – még ha külsőre majdnem egyezik is – természetesen egészen más, árban pedig nem is szükséges összehasonlítani. Alapvetően mindkét Apple fülhallgatónál az a tanácsom, hogy vízbázisú tisztítással NE PRÓBÁLKOZZUNK! Nem kifejezetten szeretnek fürdeni!

Általános tisztítási módszerek

Van, aki esküszik a hegyes tollvégekre, fogpiszkálóra. Sokan máig fültisztító pálcikát használnak és van olyan is, aki szerint csak rendesen tisztítani kell füleinket. Azt hiszem azért ez nem ennyire egyszerű és az előbb említett házi praktikák amolyan félmegoldások.

Folyadékos megoldások

A végeláthatatlan tippek és ötletbörze között 2 folyadékkal is találkozhatunk, amit tisztításra javasolnak. Ezek a hidrogén-peroxid és az izopropil-alkohol. A hidrogén-peroxid képlete leginkább a vízére hasonlít (H2O2), egy laikusként aprónak tűnő eltéréssel. Mégis másfélszer sűrűbb a víznél és felpuhítja a fülünkből átkerült zsírt.

Úgy használják, hogy a fülhallgató rácsra öntik, hagyják dolgozni a szert és kitörlik belőle. Teljes agyrém, senkinek sem javasoljuk kipróbálni! Ráadásul 30%-nál koncentráltabb vizes oldatai robbanásveszélyesek! Ellenben az izopropil alkohol a tok külső tisztítására – természetesen a lightning portot elkerülve – tökéletesen megfelel.

Ez egy festékek, lakkok és szappanok gyártásakor használt oldószer, hatása zsíroldó és fertőtlenítő. Kizárólag kis mennyiségben egy mikroszálas törlőkendőre csepegtetve, majd a tokot végigtörölgetve érdemes használni. A bőrre káros és fogyasztása mérgező.

Blu Tack – a szent grál?!

Még a legalaposabb tisztítás mellett is nyomot hagyhat a fülünkben termelődő zsír, így nem árt felfegyverkezni. A lehető legnagyobb biztonság és alaposság szempontok szerint adtam egy esélyt a Blu Tack-nek vagyis gyurmaragasztónak. Egyrészt így máris elkerültük a vízet, mint problémát. Ráadásul ellentétben mondjuk a fülpálcikával, ebben az esetben nem csak tologatjuk a rácson a piszkot.

Rendkívül hatékony, mert eltávolítja közülük is a szennyeződéseket és érdemes a ragacsot első használat után megnézni, hogy a tisztának tűnt fülhallgatóból is mit szed ki. A gyurmaszerű anyag attól ilyen hatékony, hogy felveszi a fülhallgató formáját a legapróbb részletekig, egyben marad, és ráragad szinte minden kosz. Véleményem szerint pár mozdulattal újszerű állapotúra lehet tisztítani a fülben megforduló részeket. Ha úgy észlelted, hogy tompult a hangzás, ez segíthet!

A használat evidensnek tűnik, de mégis szolgálnék néhány tippel:

  • Célszerű egy gomb méretű darabot lecsípni és gömbalakúra gyúrni.
  • Figyelni kell rá, hogy akkora legyen, hogy ujjaink között maradjon elég, amennyivel biztonsággal ki is tudjuk húzni belőle.
  • A rácsokon felül a fülünkbe illeszkedő egyéb területeken jellemző egy kissé csúszós wax-szerű anyag, amit szintén a gyurmaragaccsal célszerű végig tisztítani.
  • Ha úgy belenyomtuk, hogy volt esélye felvenni a formát és beérni mindenhova, nem is kell vele várni, egyből ki is lehet szedni belőle. A folyamatot lehet párszor meg kell ismételni.
  • A tok belsejét, alul-felül, ahol a fülhallgatók foglalnak helyet, érdemes szintén kívül-belül kitakarítani.
  • Hasonlóan alul-felül a füleseknek kialakított részek körül gyűlik igazán szösz és por, ide is érdemes néha a gyurmaragaccsal ellátogatni – bár ha ott a kosz hosszú ideig megül elképzelhető, hogy már maradéktalanul nem távolítható el ezzel a módszerrel.

Figyelem! A gyurmaragacs ezen tippek használata mellett is eredményezheti, hogy egy apró darab a rácsok közti résben megragad. Nekem személy szerint soha nem adódott ilyen problémám, de nagyon ritkán előfordulhat. Arról, hogy ez kis darabnál a hangzást rontaná, nem tudunk.

Reméljük sokatoknak beválnak ezek a tippek és hatékonyabban tudjátok tisztítani füleseiteket! Ha van egyéb tuti receptetek, osszátok meg velünk kommentben!

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!