imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Aki egyszer iPhone-nal készít filmet, soha többé nem akar már mással


Legalábbis nagyon ez jön le az Oscar-díjas rendező, Steven Soderbergh Indiewire-nek adott szavaiból…

Ha nem is Soderbergh Hollywood legnagyobb rendezője, neve azért elég ismert a szakmában. Egyrészt 2001-ben a Traffic című filmért már hazavitt egy Oscar-díjat, másrészt, ha valakire olyan nagyköltségvetésű filmeket bíznak, mint például legutóbb a Logan Lucky (a magyar alcímet nem vagyok hajlandó leírni), az már önmagában is jelent valamit. Ha mást nem azt, tudja hogyan kell nézőket csalogatni a moziba.

Steven Soderbergh

Pont emiatt a patikamérlegen mért költségvetésesdi miatt tűnt öngyilkos vállalkozásnak az Unsane, amelyet Soderbergh egy az egyben iPhone-okkal vett fel. Nyilvánvalóan ez nem azt jelenti, hogy otthon bárki elkészíthet hasonló minőségű filmet, az iPhone mellé komoly további felszerelés és profi stáb is tartozott, de ez nem változtat azon a tényen, hogy a rendező a többmilliós, direkt filmforgatásokhoz tervezett RED kameráit cserélte le pár mobiltelefonra.

Szó mi szó, az Unsane a pszicho-thriller, horror tengelyen mozog, ami hagyományos jó táptalaja szokott lenni az efféle kísérleteznék, illetve elég rugalmas műfaj. A mostani film viszont nem a Paranormal Activity-féle found footage zsánerben utazik, hanem egy rendes, szekond- és totálplánokban gazdag hollywood-i alkotás, így még csak azt sem mondhatjuk, hogy a műfaj megengedőbb lenne a rosszabb minőséggel szemben. Az Unsane érkezéséről korábban már írtunk, azóta trailer is jött hozzá – ebben már csak iPhone-os felvételeket láthattok:

A mostani cikk apropója, hogy Soderbergh közben egy interjúban mesélt róla milyen volt a forgatási élmény. Mondandóját azzal kezdi, hogy bár a legtöbb esetben az iPhone-os filmek a PR-ról vagy az alacsony költségvetésről szólnak, nála nem ez volt a helyzet:

Annak, aki megnézi majd a filmet valószínűleg fogalma sem lesz a forgatás háttértörténetéről, nem fogja tudni, hogy az egészet egy telefonnal vettük fel. Ez nem is volt része az elképzelésnek.

Soderbergh láthatóan nagyon megszerette a light-weight forgatási stílus, ha teheti, ebben fog mozogni a jövőben is:

Nagyon erős indok kellene hozzá, hogy ne ebben gondolkodjak. Az emberek fejében van egy mentális gát a rögzítőkészülékek méretét illetően. Nekem nincsenek ilyen problémáim. […] Elfelejtik, hogy ezek már 4K-s felvételek. Én láttam már 12 méteres magasságú vásznon. Bársonysima a kép. […] Én úgy tekintek erre mint az egyik legfelszabadítóbb élményre filmkészítői karrierem során.

Az Unsane március 23-án debütál az Egyesült Államokban, hazai bemutatóról egyelőre nem tudni semmit.

Forrás: 9to5mac

Nem ez az első film, ami iPhone-nal készült. Sőt, maga az Apple is megosztott már egy – igaz csak rövid – alkotást YouTube csatornáján, Detour néven. Az erről szóló cikkünkben még a kulisszák mögé is beleshettek.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!