imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Most akkor mégis kinyírta az Apple a 3D Touch-ot?


Korábban felröppentek pletykák arra vonatkozóan, hogy az Apple kiveszi a 3D Touch funkciót az idén megjelent iPhone-okból, azonban végül hibás volt ez a feltételezés.

Némiképpen viszont mégis módosult a dolog, hiszen az októberben megjelenő iPhone XR modellben a funkció a Haptic Touch, haptikus érintés nevet kapta.

A 3D Touch lényege, hogy a kijelző nem csupán az egy síkban történő érintésre reagál, hanem az adott területen történő nyomásra különböző funkciók hívhatók elő, tehát a megjelenítő már mélységben történő interakcióra is érzékeny.

Mindamellett, hogy az ötlet jó, a funkció mégis mostoha gyerek lett az Apple készülékeiben. Mi is már többször boncolgattuk a témát és mindig ugyanaz a vége, hogy valahogy senki sem használja igazából. Szemben a Trackpad Force Touch opciójával, ami viszont igenis életképes. Valószínűleg érezhette az Apple is, hogy valami nincs rendben 3D Touch-csal, így az most kisebb módosítások után új formában, egy “allotróp módosulatként” Haptic Touch-csá fejlődött.

A 3D Touch működtetéséért felelős nyomásérzékeny kijelző, az idei iPhone-okat tekintve csak az XS és a XS Max kiváltsága, a középmodell XR a nyomás alapú érzékelés helyett a „hosszú érintés” funkciót vonultatja fel, megtoldva egy kis rezgéssel. Ennek lényege, hogy egy adott területre helyezve, majd ott tartva ujjunkat egy rövid ideig, plusz funkciók jelennek meg. Mindez régóta jelen van már, az XR-ben viszont ezt egy kis rezgést adtak hozzá, imitálva az XS és XS Max modellek 3D-s érintését.

Ezek tükrében jogosan merül fel bennünk a kérdés, hogy vajon a 3D Touch halott-e vagy sem? Nos, a válasz inkább az, hogy nem, hiszen oly’ mindegy, hogy 3D Touch-ot vagy Haptic Touch-ot használunk, a végeredmény ugyanaz: plusz funkciókat hívunk elő anélkül, hogy az fizikailag helyet foglalna, vagy venne el más képességek rovására.

A tény, hogy az Apple meghagyta mindezt, még ha némiképpen módosítva is, azt jelenti, hogy a jövőben is életben szeretnék valószínűleg tartani a telefon ezen képességét. Az pedig, hogy ennek a funkciónak az iPad modellek esetében ez hogy működhet, hamarosan kiderül.

Forrás: Cult of Mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!